top of page

Mai sunt câteva ore până la prima dezbatere electorală dintre Donald Trump și Joe Biden



Cele mai așteptate alegeri electorale ale planetei rămân cele care nominalizează președintele Statelor Unite ale Americii. În condițiile în care SUA sunt superputerea mondială cu un impact desăvârșit în domenii precum economia, tehnologia, armata și cultura, viziunea și regimul politic susținute de liderul de la Casa Albă au forța necesară de a trasa direcția pe care întreaga omenire o va urma în cei patru ani de mandat.

Dacă în cele două mandate prezidențiale ale primului președinte american de culoare, americanii au investit mult în relațiile internaționale, mandatul controversatului miliardar și vedeta de televiziune, Donald Trump, a fost unul cu adevărat ieșit din tipare. Sub deviza `Make America great again` (`să facem America din nou măreață`), Trump a rupt relațiile aproape cu toate țările, în timp ce a scos SUA din majoritatea acordurilor încheiate de foștii președinți. Considerând că SUA sunt trase în jos de acestea, președintele american merge pe premiza că o Americă izolată este o Americă care are posibilitatea de a crește și a se evidenția într-un timp mult mai rapid. Din pacate, comportamentul, deciziile și limbajul lui Trump nu este la fel de apreciat pe cât consideră acesta, iar americanii au început să se dezbine din ce în ce mai mult.

Sub un val de proteste și nemulțumiri, locuitorii de peste ocean au trăit în ultimii patru ani, cele mai confuze vremuri din istoria țării.

Folosindu-se de haosul creat de actualul președinte, contra candidatul acestuia la alegerile prezidențiale din data de 3 noiembrie, Joe Biden promite să curețe toate `mizeriile` făcute de Trump. De altă parte, liderul americanilor nu este lipsit de admirație, iar potrivit sondajelor Reuters/Ipsos, cursa electorală din Statele Unite este mai strânsă decât par să indice sondajele de opinie la nivel naţional. `Sondajele efectuate online în şase state la începutul lui septembrie arată că preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, şi contracandidatul său democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden, sunt la egalitate în opţiunile alegătorilor care intenţionează să voteze în Florida şi Carolina de Nord. Biden conduce cu 1% în Arizona, cu 3% în Pennsylvania şi cu 5% în Wisconsin şi Michigan`, informează Reuters. `Având în vedere populaţia şi posibilitatea răsturnărilor de situaţie, statele respective sunt critice pentru rezultatul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie; diferenţele între cei doi candidaţi sunt mai mici sau egale cu marja de eroare a sondajelor`, completează Protv.

Într-un cadru mai larg, la scară naţională, sondajul Reuters/Ipsos îl creditează pe Biden cu 8% mai multe voturi decât pe Trump. Totuși, în ciuda faptului că Biden conduce în prezent votul popular, Trump are şanse aproape la fel de mari de victorie în statele cheie, ceea ce i-ar aduce din nou suficiente voturi în Colegiu.

Lupta dintre cei doi candidați, este cu atât mai importantă cu cât este o luptă care va decide dacă planeta va avea sau nu sprijinul celei mai puternice țări din lume în chestiunile prezente care afectează omenirea. Așteptată cu multă nerăbdare, prima dezbatere electorală dintre actualul președinte și candidatul democrat Joe Biden va avea loc astăzi, în Cleveland, Ohio. Dezbaterea se va concentra pe numeroase subiecte, printre care pandemia de Curtea Supremă, Covid-19, Economie, Rasă și violența în orașe, Integritatea Alegerilor Electorale, a anunțat marți comisia de dezbateri, conform CNN. Programată să aibă loc la Universitatea din Cleveland și alcătuită din segmente de câte 15 minute, dezbaterea va fi moderată de Chris Wallace, journalist Fox News.

La începutul lunii septembrie, Trump a declarat că se pregătește „în fiecare zi” pentru dezbateri, doar „făcând ceea ce face de obicei”. „Am fost peste tot și mă uit la acest băiat care stă acasă și mă gândesc că poate fac eu ceva greșit”, a spus Trump care i-a cerut rivalului său democrat să facă un test antidrog înainte de a urca pe scenă. “Cer cu tărie un test antidrog pentru somnolenţa lui Biden înainte sau după dezbaterea de marţi seară”, a scris Donald Trump pe Twitter, confirmând că și el va fi supus unui test. În fapt, nu este prima dată când liderul de la Casa Albă a pus sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Biden. Încă din 2018, când începea să apară drept posibilul său rival la alegerile din acest an, Trump a căutat să îl discrediteze pe Biden, întărind atacurile la adresa lui, în ultimele luni. ”E un nătâng. Întotdeauna a fost un tip nătâng. Dar aşteptăm cu nerăbdare să îl vedem în dezbaterea electorală. Are mai multă experienţă decât mine la capitolul ăsta. El are 47 de ani, iar eu am 3 ani şi jumătate. Aşa că vom vedea (...) Joe Biden se simte bine în privința măștii. Mă întreb, în timpul dezbaterii, vom fi doar noi doi pe scenă, oare o să vină cu o mască? Sincer vorbind, de ce naiba a mai cheltuit toți acei bani pentru o operaţie estetică dacă are de gând să îşi acopere faţa cu o mască? Acum serios”, a transmis Trump.

La polul opus, Joe Biden a declarat că „așteaptă cu interes” dezbaterea cu Donald Trump pentru a-l „trage la răspundere”. „Știu cum să mă descurc cu agresori. Sper că nu voi fi momit într-o dispută cu acest tip. Va fi dificil deoarece prevăd că o să țipe”, a spus Biden.

”Echipa de campanie (a lui Joe Biden n.r) şi-a exprimat ideea că Donald Trump va fi cel mai probabil imprevizibil pe scenă, dar nu cred că ar fi înţelept sau chiar posibil din partea lui Joe Biden să îl provoace tot timpul cât va fi pe scenă. Speră ca moderatorul dezbaterii, reporterul Fox News, Chris Wallace, să intervină când va fi cazul”, transmite Jessica Dean, corespondent CNN.

Pe viitor mai sunt programate alte două dezbateri între cei doi candidaţi înaintea scrutinului din 3 noiembrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page