top of page

Primele declarații ale Gabrielei Firea după ce a pierdut alegerile locale: `Nu am ce să îmi repr



După numărarea a aproximativ 95,29% dintre voturile bucureștenilor, candidatul independent Nicuşor Dan, susţinut de PNL şi USR PLUS a obţinut 42,78% dintre voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei. Potrivit datelor parţiale ale Biroului Electoral Central (BEC) centralizate luni 28 septembrie, până la ora 14:00, candidatul PSD - Gabriela Firea, a obținut doar 37,99%. Acest rezultat a venit ca un șoc pentru actualul edil în condițiile în care aceasta consideră că mandatul său ca primar al Bucureștiului a excelat în multe privințe.

Cu toate că președintele PSD, Marcel Ciolacu a organizat un briefing de presă la sediul partidului, Firea a fost prea supărată pentru a participa, preferând să facă declarațiile de presă într-o transmisie LIVE pe Facebook, fără întrebări din partea jurnaliștilor.

”Oameni care ar fi putut să pună umărul, astfel încât echipa mea să-și poată continua proiectele - din respect pentru bucureșteni, nu pentru mine, nu-mi făcea mie o favoare - au făcut tot ceea ce a ținut de ei, acei oameni din centru și centru stânga, astfel încât să mă lovească, să mă lovească cot la cot cu adversarii mei. Dacă de la inamici accepți mai ușor anumite critici, pentru că până la urmă acesta este jocul democratic, atunci când cei din familia ta te lovesc, de multe ori pe la spate, știți cum se spune, cuțitul înfipt în spate, e mai dureros. Acei politicieni de stânga, din familia mea politică, au apărut la televizor, după aflarea rezultatelor, ca un criminal care s-a întors la locul faptei. Și cred că românii îi vor sancționa pe acei politicieni care în loc să renunțe la orgoliul lor, la, nu știu, jocurile lor, la pretențiile de mărire politică au preferat pur și simplu ori să stea separați de această bătălie din Capitală, să considere că nu este a lor sau să aducă contracandidați ori chiar să facă declarații total neadevărate împotriva mea. Iar ceea ce este și mai neplăcut e faptul că unele din aceste personaje politice, și aseară și azi dimineață se plimbau prin platouri de televiziune, pe la partide, făceau declarații nonșalante. Mi s-a părut, așa, că suntem într-un scenariu scris după un roman de-al Agathei Christie. Știți, parcă era un criminal care s-a întors la locul faptei. Așa au perceput acești oameni politicile de stânga și centru stânga, care și-au adus energia și aportul la rezultatul de astăzi, deci la câștigul dreptei, și care aseară și azi veneau să vadă urmele. Am ţinut ca în această intervenţie ultimă în calitate oficială vrem să continuăm munca împreună pentru modernizarea Bucureştiului. Preţuiesc fiecare vot şi îl port în suflet şi să promit să nu vă dezamăgesc niciodată. Sunt faptele, sunt proiectele. Nimeni nu le poate demola. Nimeni nu poate demola Spitalul de la Gomoiu, de exemplu. În afară de obiectivele pe care le-am finalizat sunt câteva la care ţin şi sper ca noua echipă să le ducă la bun sfârşit – Spitalul Metropolitan mi-aş dori să fie finalizat. De asemenea, pasajul Doamna Ghica să nu devină un şantier abandonat. De asemenea, prelungirea Ghencea. Ce pot să vă mai spun este că în CGMB reprezentarea va fi asigurată. Potrivit datelor BEC, PNL şi USR PLUS au vot majoritar. Cred că e mai bine să se întâmple lucrurile aşa. Probabil dacă aş fi primit de la bucureşteni al doilea mandat, acesta ar fi fost aproape imposibil de exercitat, din cauza unei majorităţi de dreapta în Consiliul General care s-ar fi opus oricărui proiect pe care l-aş fi propus. Deci absolut o situaţie delicată ar fi fost în următorii 4 ani. Nu am ce să îmi reproşez decât că am făcut prea multe la Primăria Capitalei. Las proiecte în valoare totală de 1 miliard de euro”, completat Firea.

Înfrângerea Gabrielei Firea a răsunat astăzi și în presa internațională, unde principalele agenții au subliniat că liberalii par a fi învingătorii în alegerile locale din România, iar acesta este preambulul schimbării la viitoarele alegeri parlamentare. `Rezultatele de duminică sporesc şansele liberalilor de a forma viitorul guvern după alegerile legislative din 6 decembrie`, scrie Reuters punctând că alegerile locale din România 2020 sunt un test de popularitate înaintea scrutinului legislativ din decembrie pentru guvernul minoritar al premierului Ludovic Orban.

Reuters a mai notat și mișcările electorale din ultima perioadă din România, amintind că Partidul Social Democrat a pierdut anul trecut puterea, iar cota de popularitate a formaţiunii s-a înjumătăţit de la alegerile din 2016. `Totul a plecat de la protestele declanşate în România ca urmare a unor tentative ale acestui partid de a politiza sistemul judiciar, când formațiunea era condusă de Liviu Dragnea` au notat jurnaliștii. După rezultatele prognozate de exit poll-uri, premierul Orban a declarat duminică seară că partidul său a câştigat circa 1.500 de mandate de primar în întreaga ţară, adică aproximativ 50% din numărul total de primării.

Potrivit agenției de presă EFE, noul primar al Bucureştilor va fi matematicianul Nicuşor Dan, fost activist în favoarea patrimoniului arhitectonic al capitalei României, care a învins-o pe primăriţa în exerciţiu din partea PSD, fosta prezentatoare de televiziune Gabriela Firea.

`Candidatul de centru-dreapta la primăria Capitalei este pe cale să pună capăt domniei de 12 ani a stângii în Bucureşti`, scrie şi AFP. `USR PLUS a creat surpriză, obţinând o treime din mandatele de consilier municipal din Bucureşti. Acest scor bun deschide calea unei alianţe cu liberalii în vederea scrutinului legislativ de la începutul lunii decembrie`, notează AFP.

Înființată în 2016, alianţa USR PLUS este al treilea partid din Parlamentul României după PSD şi PNL.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page