top of page

Liderii mondiali față-n față cu decizii radicale privind combaterea răspândirii pandemiei de coronav


Pandemia de coronavirus nu dă pace omenirii și în ciuda faptului că mai multe țări sunt în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin anti Covid-19, numărul cazurilor de contaminări și decese nu încetează să crească. Cu toate că majoritatea companiilor farmaceutice promit să aibă vaccinul gata în numai câteva luni, virusul se răspândește cu rapiditatem punând în dificultate deciziile autorităților internaționale. Dacă măsura carantinei obligatorii la întoarcerea dintr-o țară cu risc ridicat de contaminare ar putea proteja o țară de amenințarea pandemiei din afară, în interiorul acestora, cetățenii par să nu ia foarte în serios măsurile de protecție. Mai mult, vara aceasta, tinerii nu au ținut cont de recomandările guvernelor și au tratat pandemia ca pe o problemă pe care guvernanții o țin sub control.

Îngrijorat de amenințarea pe care o reprezintă virusul și la recomandarea specialiștilor care cer măsuri drastice și urgente, premierul britanic, Boris Johnson, a ajuns în punctul unde a amenințat că va trimite armata pe străzi, pentru a se asigura că britanicii se supun măsurilor cerute. La fel ca și șeful Londrei, mulți alți guvernanți se află în fața unor decizii radicale. Întrat deja în carantină totală, Israelul se pregătește de noi restricții. Cu toate că vinerea trecută, în ajunul Anului Nou Evreiesc a fost restituită carantina totală în țară, autoritățile au înregistrat aproape 7.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, reprezentând o rată de pozitivitate a testelor mai mare decât 11%.

Potrivit specialiștilor din Israel, cetățenii ar fi găsit căi de a ocoli regulile, unii sărbătorind cu o noapte mai devreme împreună cu familiile lărgite, alţii luând cine festive cu prieteni sau rude care locuiesc în apropiere. În Italia, Papa Francisc a făcut un nou apel către omenire, subliniind că salvarea ține de eforturile fiecăruia dintre noi. „Ca să ieșim din această criză, fiecare dintre noi trebuie să-și asume partea sa de responsabilitate. Nu e de-ajuns să spoim puțin mizeria cu var, pentru impresie. Ca să ne salvăm, e nevoie de schimbare reală, de schimbare din partea fiecăruia dintre noi”, a transmis Suveranul Pontif.

De altă parte, după o primăvară de groază, italienii par să ia în serios protocoalele sanitare. Comparativ cu Spania sau Franța, oamenii din Peninsulă nu ignoră distanțarea fizică, spălatul pe mâini și purtatul măștii. În urmă cu șase luni, în Bergamo, armata italiană transporta cadavrele dintr-un oraș în altul pentru că morgile locale nu mai făceau față.

În Anglia, premierul englez s-a văzut nevoit să își calce pe inimă și a pregătit noi restricții pentru populație. „Celor care spun: Nu e nevoie de toate aceste restricții, să lăsăm pe fiecare să-și asume riscul după cum crede de cuviință!”, le spun că nu suntem pe cont propriu! Tragica realitate a acestei boli este că o tuse ușoară pentru cineva poate însemna moartea altcuiva. Vom înăspri regulile cu sancțiuni și amenzi mai dure, de până la 10.000 de lire sterline. Vom trimite mai multă poliție pe străzi și vom apela la armată dacă e necesar”, a declarat Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii. „Premierul a spus și că îi încurajează pe oameni să lucreze de acasă, unde e posibil. Adică o răsturnare cu 180 de grade a îndemnului de a reveni la birouri, din urmă cu câteva săptămâni”, informează jurnalista Anna Stewart pentru CNN.

Peste Ocean, în Statele Unite ale Americii mai mulți americani au pierit în lupta cu virusul decât pe fronturile a cinci războaie majore, prima conflagraţie mondială, dar și conflictele din Koreea, Vietnam, Irak şi Afganistan. Conform datelor oficiale, după bolile cardiovasculare şi cancer, Covid-19 este acum a treia cauză principală de deces în Statele Unite. Până în prezent, numărul deceselor reprezintă 20 de procente din totalul victimelor făcute de coronavirus pe glob.

Acuzat că îi îndeamnă pe americani să revină la normalitate cu toate că SUA sunt departe de a privi viața ca înainte de pandemie de coronavirus, președintele Donald Trump continuă să transmită mesje false la mitingurile sale electorale. „Jos pălăria pentru cei tineri, pentru că au un sistem imunitar dat naibii. Practic, virusul nu-i afectează pe niciunul”, spune liderul de la Casa Albă. Evident, realitatea este diferită: tinerii pot da virusul mai departe vârstnicilor.

Lăudându-se mereu cu faptul că SUA va pune pe piață în curând vaccinul care va opri pandemia de coronavirus, Trump este contrazis de specialiști. „Cu cât mai repede, cu atât mai bine, că oamenii să realizeze că vom avea un vaccin abia în 2021, iar introducerea unui vaccin este doar începutul sfârşitului acestei pandemii”, explică Dr. Jay Varkey, Assoc. Professor of Medicine, Emory University.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page