top of page

OMS: „Ori ne salvăm cu toții, ori pierdem toți bătălia cu pandemia”


Sătulă să fie ignorată atunci când face apeluri peste apeluri către întreaga omenire să păstreze distanța socială și să se protejeze unii pe alții încercând astfel să limiteze răspândirea noului coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății a pus astăzi piciorul în prag și a avertizat planeta că „ori ne salvăm cu toții, ori pierdem toți bătălia cu pandemia!”. În acest sens, cea mai bună strategie rămâne respectarea măsurilor de protecție și dreptul tuturor la un vaccin anti-coronavirus. „Ne scufundăm sau înotăm împreună, cea mai rapidă metodă de a încheia pandemia şi de a accelera redresarea economică este să ne asigurăm că în toate tarile sunt vaccinați unii oameni, nu toţi oamenii din unele ţări. Ținta este ca oameni din toate ţările să fie imunizați, nu toţi oamenii din doar câteva ţări”, a spus răspicat Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS.

„COVID-19 nu poate fi înfrântă de fiecare țară separat și pe rând, trebuie să împărțim cu toții vaccinul salvator în același timp. Omenirea nu a mai avut vreodată de-a face cu o miză de intervenție salvatoare de vieți la nivel global”, a completat Dr Richard Hatchett, CEO CEPI. Organizaţia Mondială a Sănătății și-a propus să aibă 2 miliarde de doze de vaccin disponibile până la sfârşitul anului viitor.

Între timp, Statele Unite ale Americii, cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus au depășit pragul de 200.000 de decese provocate de Covid-19. Conform estimărilor specialiștilor, în câteva zile SUA va trece și de 7 milioane de cazuri de infectare.

„S-ar putea să urmeze o iarnă apocaliptică, îmi pare rău s-o spun”, avertizează Dr. Peter Hotez, profesor Baylor College of Medicine.

În prezent, cei mai mulți experți preconizează că un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi disponibil pe scară largă abia la jumătatea anului 2021, adică la un an, un an și jumătate după apariția primului caz de infecate cu Covid-19. În momentul de față, 9 vaccinuri se află în faza finală a testelor clinice. „Covid va fi a treia cauză de deces în acest an în SUA, mai mult decât accidentele, accidentele vasculare cerebrale şi Alzheimer. Noi subestimăm acest virus pe riscul nostru şi pe riscul celor pe care îi afectează deciziile noastre”, a scris pe Twitter Tom Frieden, fost director al Centrului de prevenire şi combatere a bolilor (CDC).

În ultima săptămână aproximativ 5.300 de oameni infectați cu Covid-19 au murit în SUA, faţă de circa 2.000 în Uniunea Europeană, unde epidemia se intensifică din nou, după valul din primăvară. Totuși, în prezent distribuţia geografică a îmbolnăvirilor în SUA este mai echilibrată faţă de situaţia din primăvară şi nu mai provoacă scene de spitale saturate văzute atunci la New York. De altă parte, pandemia nici nu mai pare un subiect primordial pentru președintele american, Donald Trump și campania sa electorală înaintea alegerilor prezidențiale din data de 3 noiembrie. „Vom distribui un vaccin, vom învinge virusul, vom pune capăt pandemiei şi vom intra într-o nouă eră inedită de prosperitate, de cooperare şi pace”, s-a arătat astăzi, plin de optimism Donald Trump în mesajul său înregistrat adresat Adunării Generale a ONU.

Rusia, țara care a anunțat în luna august că a descoperit primul vaccin anti-Covid din lume, va înregistra în octombrie un al doilea ser. Dezvoltat pentru uz local, fazele inițiale ale testelor vaccinului au arătat că Sputnik V produce un răspuns autoimun împotriva coronavirusului. Totuși, este nevoie de teste extinse, cu zeci de mii de voluntari, pentru a se dovedi eficacitatea şi siguranţa vaccinului.

În Olanda, autoritățile au decis că fanii au voie să se întoarcă pe stadioane pentru a asista la meciurile de fotbal însă aceștia l-au supărat pe premierul Rutte că nu se abţin de la cântece şi scandări, deşi acest gen de manifestări au fost interzise, conform protocolului. „Pur şi simplu n-ai voie să faci asta. E foarte stupid. Aşa nu putem să ţinem virusul sub control... Taci din gură, stai la locul tău şi te uiţi la meci, dacă vrei să fii în tribună. Nu ţipa!”, a declarat Mark Rutte, prim-ministrul Olandei. Barurile şi cafenelele din marile orașe olandeze se vor închide mai devreme, începând de duminică.

În Cehia, pandemia „a revenit”. „Din păcate. Numerele cresc. Ridicarea restricțiilor în vară a fost o greșeală. Am auzit că unii vor să protesteze împotriva guvernului că nu vor măşti. Aş vrea să le spun acestor oameni: nu purtaţi măşti pentru mine, pentru miniştrii, ci pentru părinţi, prieteni şi cei apropiaţi”, a mărturisit Andrej Babis, prim-ministrul Cehiei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page