Omenirea a depășit pragul de 30 de milioane de infectări cu coronavirus
La aproape nouă luni de la depistarea primului caz de infectare cu Covid-19, pandemia de coronavirus a ajuns la un bilanț de 30 de milioane de contaminări pe întreg globul. Potrivit specialiștilor, în curând se va depăși și pragul de 1 milion de decese cauzate de Covid-19, însă în prezent, cifra este de 940.000 de pierderi umane. Conform Universității americane Johns Hopkins, primele patru cele mai afectate țări din lume însumează peste 17,3 milioane de cazuri fiind clasate după cum urmează: Statele Unite cu peste 6,6 milioane de infectări, India cu 5,1 milioane, Brazilia cu 4,4 milioane și Rusia cu peste 1 milion. Următoarele clasate sunt Peru, Columbia, Mexic și Africa de Sud.
În Europa, cea mai afectată țară rămâne Spania cu peste 625.600 de contaminări și 30.405 decese asociate cu noul coronavirus. De la începutul pandemiei și până în prezent, în Europa au fost confirmate 5 milioane de cazuri și peste 228.000 decese. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în ultimele 14 zile, numărul de noi cazuri s-a dublat în mai mult de jumătate dintre țările europene. Numai în ultima săptămână au fost raportate peste 300.000 de noi contaminări.
În ceea ce privește numărul deceselor cauzate de acest inamic invizibil, Statele Unite ale Americii au raportat 197.633, Brazilia – 134.935 și India – 83.198. China, țara unde izbucnit pandemia la sfârșitul anului trecut, a înregistrat până în momentul de față, 90.294 de cazuri și 4.736 de morți. Devenind cea mai mare amenințare a planetei, noul coronavirus a acaparat programul știrilor din întreaga lume. Lupta pentru oprirea acestei pandemii s-a transformat în obiectivul principal al planetei iar în acest sens, mai multe companii lucrează de zor pentru dezvoltarea unui vaccin. Circa 180 de vaccinuri-candidat sunt testate în prezent în lume, însă niciun ser nu a fost încă aprobat. În același timp, mai mult de 150 de medicamente sunt cercetate pentru a identifica tratament pentru cei care au o formă severă de Covid-19.
Temându-se că sezonul rece ar putea interfera și cu gripa, specialiștii OMS avertizează Europa că datele din septembrie trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toți și mai mult ca niciodată, măsurile de restricție și de protecție trebuie respectate. „Nivelul de transmitere a Covid-19 este alarmant în Europa. Cifrele din septembrie ar trebui să servească drept un apel de trezire pentru noi toţi în întreaga Europă, unde numărul de cazuri noi este acum mai mare decât cel înregistrat în martie şi aprilie”, a declarat, la Copenhaga, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge. Dea ltfel, Organizaţia ONU a exclus scurtarea perioadei de carantină recomandată de 14 zile pentru toţi cei care s-au aflat în contact cu persoane testate pozitiv cu coronavirus. „Recomandarea noastră de 14 zile de carantină s-a bazat pe înţelegerea noastră asupra perioadei de incubaţie şi a transmiterii bolii şi o vom revizui doar pe baza unei schimbări a înţelegerii noastre privind ştiinţa, ceea ce nu este cazul până acum”, a insistat Catherine Smallwood, responsabilă cu situaţiile de urgenţă ale OMS Europa. În Franţa, durata de izolare a fost redusă la şapte zile în caz de contact.
De altă parte, în cadrul zilei de astăzi, primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat anularea evenimentelor de Revelion, din cauza pandemiei. La recomandarea acestuia, oamenii vor fi nevoiți să petreacă Revelionul în casele lor, protejându-se de virus. Astfel, Khan a precizat că evenimentele care au loc de obicei în apropiere de London Eye nu vor continua și anul acesta, deoarece ar reprezenta un risc prea mare, în contextul actual al pandemiei de coronavirus. „Vă pot spune că nu vor fi focuri de artificii în ajunul Anului Nou ca în anii anteriori. Pur și simplu nu ne putem permite să avem un număr mare de oameni. Nu se va întâmpla nimic în oraș”, a mai spus el.
În același context și Secretarul de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock a precizat că speră să nu fie nevoie ca și Crăciunul să fie anulat tot din cauza pandemiei. Oficialul a precizat că în condițiile actuale, regulile Guvernului sunt foarte importante și că fiecare persoană din țară trebuie să contribuie pentru a ține sub control epidemia. Recent, au fost interzise adunările în interior, iar cele al căror număr depășește șase persoane sunt interzise în spațiile publice în Marea Britanie. Cu peste 360.000 de infectări și mai multe de 40.000 de decese cauzate de Covid-19, Marea Britanie ar putea intra din nou în carantină, ca „ultimă măsură” împotriva Covid-19. „Prima linie de apărare este distanțarea socială. Sistemul de depistare a contactelor funcționează foarte bine, aceasta este a doua linie. Apoi vine carantina locală. Ultima măsură este o acțiune națională, nu vreau să facem asta dar vom face tot ce este necesar ca să ținem oamenii în siguranță pe durata pandemiei. Nu este ceva ce scoatem vreodată din discuție, dar nu este nici ceva ce vrem să vedem. Din păcate, nu doar numărul de cazuri crește, ci și numărul de persoane spitalizate”, a anunțat Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, fără să menționeze cât de departe este țara de acest scenariu.