top of page

A început competiția pentru vaccinurile Covid-19. Cele mai bogate țări ale lumii au rezervat jumătat


Teama că noul coronavirus va sta pe printre oameni până îi va răpune pe toți cei vulnerabili crește din ce în ce mai mult dorința oamenilor de a avea viitorul vaccin anti Covid-19. Obosiți în lupta cu pandemia și cu măsurile autorităților care, în ciuda faptului că vizează siguranța planetei, libertatea individuală este extrem de afectată, oamenii speră că acest coșmar al lui 2020 va dispărea curând iar viața poate reveni la normal.

Conștienți că numai un vaccin ar putea face ca acest virus să dispară, guvernele țărilor bogate s-au înghesuit să achiziționeze deja doze importante din viitoarele doze ale vaccinului care încă nu este gata. Mai îngrijorător este faptul că jumătate din producția anunțată pentru acesta a fost asigurată țărilor unde banul decide puterea.

Cu toate că în momentul de față niciunul dintre serurile dezvoltate nu s-au dovedit a fi eficiente, liderii lumii mizează că în curând una dintre companiile aflate în această luptă, va reuși să aducă salvarea omenirii. Potrivit unui raport publicat de ONG-ul Oxfam, logica țărilor bogate care au cumpărat deja vaccinul ne-dezvoltat este de a se aproviziona ca măsură de precauție de la mai mulți producători concurenți, în speranța că cel puțin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi a fi eficient.

Totuși, planul de a descoperi un vaccin nu unește toate țările lumii așa cum s-ar fi așteptat în situația în care omenirea este amenințată de o astfel de armă biologică. Dimpotrivă, competiția pentru poziția eroului mondial este din ce în ce mai acerbă. În plus, dacă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a propus unirea tuturor forțelor pentru a găsi cât mai curând un vaccin anti coornavirus, Statele Unite ale Americii – superputerea mondială – a refuzat să participe la acest plan numit Covax, reproșându-i OMS-ului că a tratat greșit criza Covid-19 și a acoperit greșelile Chinei atunci când primul caz de infecție a fost depistat în orașul chinezesc Wuhan, la sfârșitul anului trecut. În prezent, cea mai mare competiție se dă între Covax și încercările americanilor de a găsi primii vaccinul salvator.

Însă, înainte ca vaccinul să treacă ultimul test și să fie aprobat de către specialiști, lideri cu putere precum Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Japonia și alte țări bogate au semnat numeroase contracte care garantează în avans producția și livrarea de doze de vaccin . Numai în SUA se vor livra doze încă din octombrie, astfel încât să poată fi gata pentru a fi distribuite în termen de 24 de ore de la o eventuală autorizaţie sanitară. Conform Protv „Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, partener al Universităţii Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte, însă Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, laboratorul chinez Sinovac şi institutul rus Gamaleia au de asemenea pre-vândute sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub formă de parteneriate cu producători locali”.

Până în prezent au fost deja semnate contracte cu cinci dintre acești producători care au vaccinurile în ultima fază de testare, faza a treia. Dozele pe care producătorii au anunțat că intenționează să le pună pe piață sint în jur de 5,3 miliarde, din care 51% merg deja spre țările dezvoltate, inclusiv cele menționate anterior dar și Australia, Hong Kong, Elveția și Israel (cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza a treia de testare). Potrivit Oxfam, restul a fost promis ţărilor în curs de dezvoltare, între care India, Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia şi Mexic.

Cu o populație de 330 de milioane de locuitori, Statele Unite ale Americii și-au rezervat 800 de milioane de doze de la șase producători, iar Uniunea Europeană cu 450 de locuitori a achiziționat cel puțin 1,5 miliarde de doze. „Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiţi sau de câţi bani aveţi”, a declarat Robert Silverman din cadrul Oxfam. Dacă Organizația Mondială a Sănătății intenționează să ofere fiecărei țări suficient pentru a vaccina 20% din populația sa, un grup de eticieni au sugerat că ar fi mai bine să se prioritizeze țările în care virusul ucide cel mai mult. În acest sens, autoritățile americane au anunțat că intenționează să ofere vaccinul tuturor locuitorilor săi, nu doar celor vulnerabili şi persoanelor în vârstă.

Acest tip de “naţionalism în domeniul vaccinurilor” a fost denunţat de mai mulţi oficiali din domeniul sănătăţii, precum şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit miercuri dimineaţă în Parlamentul European.

Între timp, India a înregistrat un record de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Pentru prima dată de la începutul pandemiei, autoritățile indiene au raportat ieri un număr de 97.894 de contaminări noi, crescân bilanțul total de infectări la 5,12 milioane.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page