top of page

OMS: „Nivel alarmant de transmitere a Covid-19 în Europa”


Pe cât de mult au tânjit europenii după libertatea de dinainte de pandemia de coronavirus, pe atât de tare au profitat de ridicarea măsurilor de restricție și vara care abia se încheie. Ieșirile dese în aer liber, uitând de distanțarea socială sau purtarea măștii de protecție a determinat o creștere accelerată a numărului de cazuri de Covid-19. Mai mult, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează cu privire la „nivelul alarmant de transmitere al noului coronavirus pe teritoriul bătrânului continent”. „Cifrele din septembrie ar trebui să servească drept un apel de trezire pentru noi toți în întreaga Europă unde numărul cazurilor noi este acum mai mare decât cel înregistrat în martie și aprilie”, a declarat la Copenhaga, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Îngrijorați că unele țări s-au gândit la scurtarea perioadei de carantină recomandată de 14 zile pentru cei care s-au aflat în contact cu persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, specialiștii OMS face un apel de trezire la europeni. „Recomandarea noastră de 14 zile de carantină s-a bazat pe înţelegerea noastră asupra perioadei de incubaţie şi a transmiterii bolii şi o vom revizui doar pe baza unei schimbări a înţelegerii noastre privind ştiinţa, ceea ce nu este cazul până acum”, a insistat Catherine Smallwood, responsabilă cu situaţiile de urgenţă ale OMS Europa.

Franța este una din țările care a decis de curând să reducă perioada de izolare de la 14 zile la șapte zile în caz de contact. Marea Britanie și Irlanda vorbește deja despre zece zile iar Portugalia și Croația iar în considerare reducerea acesteia.

Cu 53 de țări, inclusiv Rusia, zona OMS din Europa numără aproape 5 milioane de cazuri de coronavirus și peste 227.000 de decese legate de Covid-19, dintr-un total de 30.169.945 de contaminări și 947,307 morți la nivel mondial. „Ca urmare a apariţiei unui nou val al epidemiei şi a creşterii capacităţilor de testare faţă de valul din martie-aprilie, numărul cazurilor zilnice înregistrate este în prezent de circa 40.000 până la 50.000, faţă de un vârf zilnic de 43.000 pe 1 aprilie. Noul număr record datează din 11 septembrie, cu aproximativ 54.000 de cazuri înregistrate în 24 de ore”, informează Protv.

Inițial, cea mai afectată țară din Europa de pandemia de coronavirus, Italia îi reproșează Uniunii Europene modul în care aceasta a tratat criza cu care italienii s-au confruntat în primăvară când Covid-19 și-a mutat focarul din China în nordul Peninsulei. Deosebit mai duri în privința UE, italienii sunt dezamăgiți profund de modul în care Bruxelles-ul i-a ajutat să gestioneze lupta împotriva acestui virus invizibil.

Potrivit unui sondaj dat publicității joi, dar realizat în iunie și iulie pentru think thankul More in Common (Destin comun) italienii sunt dezamăgiți de UE, din cauza lipsei de solidaritate din partea partenerilor europeni pe măsura agravării crizei, în special din partea Olandei, care au acceptat planul de relansare cu numeroase reticențe și după discuții aprinse la summitul european din iulie. Rezultatele sondajului au fost deja communicate unor oficiali cu rang înalt de la Berlin, Paris, Bruxelles și Londra. După experiența traumatizantă din primăvară, doar 33% dintre italienii chestionați mai cred că apartenența la UE este un lucru bun, iar 44% dintre aceștia afirmă că încrederea lor în Uniune a scăzut în timpul crizei.

Același sondaj a fost realizat și în alte țări europene, iar rezultatele s0au dovedit a fi mai optimiste. Spre exemplu, majoritatea respondenților la chestionar în Regatul Unit (62%), Olanda și Germania (57% în fiecare din cele două țări) consideră că pandemia „a arătat că cei mai mulți oameni din țara noastră sunt preocupați unii de alții”. În Franța, această cifră este de numai 40%. În scgimb, francezii cred doar într-o proporție de 39% că răspunsul național la criza Covid-19 i-a făcut mai mândri de țara lor. La polul opus, mândria națională domnește în Germania și Olanda, unde aproximativ două treimi dintre respondenți s-au declarat mândri de modul în care țara lor s-a comportat în timpul crizei.

Întrebați dacă guvernul a fost competent în fața pandemiei, 72% dintre germani au răspuns afirmativ, față de numai 40% dintre francezi și britanici. Raportat la perspectivele de viitor, francezii nu par încrezători în capacitatea guvernului de a răspunde provocărilor care ne așteaptă. Cu 35% de francezi care consideră acest lucru, optimismul este mai prezent în Olanda și Germania, unde proporția atinge 67%, respectiv 60%.

Sondajul a fost realizate prin metoda cotelor, pe un eşantion de 2.000 de persoane în fiecare ţară.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page