top of page

Israelul este prima țară din lume care revine la carantina totală cum s-a întâmplat în primăvară


Oricât de mult se dorește ca amintirea acestei primăveri în care majoritatea țărilor afectate de pandemia de coronavirus au decis să își închidă granițele și să își izoleze cetățenii la domiciliu pentru a preveni răspândirea virusului, să fie uitată, israelienii sunt nevoiți să o retrăiască și în acest început de toamnă. În timp ce restul țărilor se luptă să țină situația epidemiei de coronavirus sub control, Israelul admite că problema s-a înrăutățit, după ce a ajuns să aibă una dintre cele mai ridicate rate de infectare din lume, cu peste 4.000 de cazuri noi zilnic. Până în prezent, la o populație de 9 milioane de locuitori, în Israel s-au îmbolnăvit de Covid-19 în total peste 164.000 de oameni, iar 1.150 au murit.

Pentru a nu ajunge în situația de a trata un colaps, autoritățile din Israel au decis ca peste două zile, să re-plaseze întreaga țară în carantină totală. Astfel, Israelul este prima țară care reinstituie măsuri drastice de izolare la nivel național după cele din primăvară. Timp de cel puțin 3 săptămâni, școlile și mall-urile vor fi închise, israelienii nu vor mai avea voie să se depărteze de case, iar în sinagogi numărul credincioșilor va fi limitat la maxim 10 persoane.

Conștienți că în curând libertatea de care beneficiază acum, le va fi luată, cetățenii au profitat, și mai mult ca niciodată, au luat cu asalt teresele din Tel Aviv. De vineri, aceștia nu vor mai putea mânca la restaurant ci, cel mult, vor lua mâncarea la pachet, fapt care determină afectarea din nou a industriei ospitalității. „Am ajuns în situația absurdă care, în loc să fie instituită carantină acolo unde este nevoie, primim cu toții o pedeapsă colectivă”, s-a plâns Yuval Ben Neriah, patronul unui restaurant. Între timp, oamenii stau la cozi lungi în piețele și magazinele de unde doresc să își cumpere provizii, pentru că de vineri aceștia nu vor mai avea voie să se îndepărteze la mai mult de 500 de metri de locuințe.

„Sunt supărat rău. Nu are nicio noimă. E din ce în ce mai rău. Netanyahu ne distruge țara”, reclamă Chaim Cohen, un locuitor din Bnei Brak. De altă partă, există și locuitori care consideră că această carantină totală are mult sens în intenția de a salva viețile oamenilor. „Poate că o să rămânem o vreme fără muncă, dar tot e mai bine decât să mori”, a declarat Avi Eini, taximetrist. Conform RTL Germania, „aceste 3 săptămâni de carantină vor costa economia Israelului 1,8 miliarde de euro. Șomajul este deja de 20% și mulți dintre cei cu care am vorbit (n.r. Raschel Blufarb, corespondent) sunt disperați”.

Premierul Benjamin Netanyhau şi-a explicat decizia prin necesitatea de a nu bloca sistemul de sănătate, deja suprasolicitat. La nivelul populației, cei mai nemulţumiţi sunt însă evreii ultraortodocși, întrucât chiar de vineri încep cele importante sărbători din calendarul evreiesc. „Să nu mă duc la sinagogă de Anul Nou Evreiesc?!? N-am pierdut nicio rugăciune, nici de când cu virusul”, a precizat Shlomo Horovitz. Ministrul israelian al construcţiilor, membru al partidului ultraortodox Iudaismul Unit al Torei, a demisionat din guvern, în semn de protest.

Cele mai mari speranțe în acest moment se duc spre companiile care lucrează de zor la dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus. Cu toate că Rusia a anunțat abrobarea primului ser împotriva Covid-19 din lume, mulți lideri internaționali sunt sceptici cu privire la eficacittatea sa. Mai mult, însuși ministrul rus al Sănătății, Mikhail Murashko, a declarat că testele prin care se verifică eficacitatea vaccinului denumit Sputnik V, au arătat că acesta ar genera numeroase reacții adverse. „Aproximativ unul din șapte voluntari care au primit o doză a vaccinului s-a plâns de efecte secundare, cum ar fi dureri musculare, slăbiciune și febră. Peste 300 de persoane au primit deja vaccinul Sputnik V ca parte a studiului în trei faze, iar 14% dintre aceștia s-au plâns de reacții adverse. Acestea sunt efecte secundare prezentate și, de obicei, dispar după o zi, sau la maximum o zi și jumătate”, a transmis ministrul rus al Sănătății, Mikhail Murashko, într-un interviu pentru ziarul rus Izvestia.

Conform autorităților de la Moscova, săptămâna trecută a început testarea vaccinului dezvoltat de Rusia, pe un număr de 40.000 de locuitori-voluntari ai capitalei. „Primii participanţi au fost vaccinaţi în centrele medicale din capitală. Este o zi importantă nu numai pentru oraş, ci şi pentru întreaga ţară”, a declarat într-un comunicat viceprimarul Moscovei, Anastasia Rakova. „Rusia a anunţat la începutul lunii august că a dezvoltat primul vaccin împotriva Covid-19, dezvoltat de centrul de cercetare Nikolai-Gamaleia, preşedintele rus Vlaidmir Putin precizând cu această ocazie că una dintre fiicele sale a fost şi ea vaccinată”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page