top of page

China preconizează că va avea vaccinul anti coronavirus gata în noiembrie


La aproape nouă luni de la declanșarea primului caz de coronavirus în lume, omenirea pare să fi înregistrat progrese lăudabile în lupta cu acest inamic invizibil. Venit pe neașteptate, fără ca niciun specialist să cunoască detalii despre el, Covid-19 a reușit să îmbolnăvească aproape 30 de milioane de persoane pe întreg globul și ucigând aproximativ 1 milion dintre acestea. Pentru că planeta beneficiază de tehnologie și resursele necesare pentru a combate o astfel de amenințare, comparativ cu istoria în care alte epidemii sau boli au cruțat milioane de suflete într-un timp mult mai scurt, oamenii își pun încrederea în experții care lucrează de zor la dezvoltarea unui vaccin anti-coronavirus.

Potrivit Directorului biriului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), belgianul Hans Kluge, autoritățile europene au lucrat foarte bine în lupta cu Covid-19, lăudându-le progresul din ultimele luni. Declanşarea pandemiei la începutul primăverii a scos la iveală punctele forte şi pe cele slabe ale continentului, din care pot fi învăţate deja lecţii pentru iarna care se apropie. Mulţi tineri cred că această pandemie are un risc scăzut, dar un preţ ridicat. Soluţiile vor trebui identificate alături de generaţia mai tânără pentru a permite socializarea în siguranţă. Interacţiunea socială este atât de importantă pentru a evita singurătatea. Este un motiv important de îngrijorare pentru cei tineri”, a declarat Kluge pentru DPA la Copenhaga.

Conform specialistului, pandemia de coronavirus s-ar putea agrava în lunile de iarnă, însă se arată optimist cu privire la strategiile de evitare a unor posibile viitoare perioade de izolare la domiciliu, având în vedere că Europa și-a învățat lecția în prima jumătate a anului curent. „Acest lucru a fost, spre exemplu, vizibil într-o rată a mortalităţii în scădere în comparaţie cu luna februarie şi în felul în care s-a manifestat solidaritatea în societate. În februarie, am vizat societatea, am vizat şcolile, acum vizăm virusul. Aceasta este vestea bună. De altă parte, în iarnă va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată. Vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri - tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil. Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta. Totuși, pandemia se va opri, la un moment dat”, a spus Kluge.

Lupta împotriva noului coronavirus se concentrează acum pe mai multe fronturi. În timp ce autoritățile au grijă ca cetățenii să respecte regulile și restricțiile impuse pentru protecția și siguranța acestora, experții în farmaceutică lucrează de zor la dezvoltarea unui vaccin care să oprească pandemia de coronavirus. În acest sens, chinezii aduc vești bune și anunță că vaccinurile dezvoltate de ei ar putea fi gata de utilizare pentru publicul larg chiar din luna noiembrie. În momentul de față, China are patru vaccinuri anti Covid-19 aflate în etapa finală a studiilor clinice, trei dintre acestea fiind deja oferite unor angajați din domenii prioritare în cadrul unui program de urgență lansat în luna iulie.

O unitate a gigantului farmaceutic China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) şi Sinovac Biotech, listată în China, dezvoltă cele trei vaccinuri în cadrul unui program de stat de utilizare de urgenţă. Un al patrulea vaccin anti-coronavirus, dezvoltat de CanSino Biologics, a fost aprobat pentru utilizare de armata chineză în iunie.

Faza a treia a studiilor clinice se desfăşoară fără probleme, iar vaccinurile ar putea fi gata pentru publicul larg în noiembrie sau decembrie, a declarat Guizhen Wu, şef al CDC, expert în biosecuritate, într-un interviu acordat televiziunii de stat chineze. Totuși, Guizhen Wu, care a declarat că nu a experimentat simptome anormale în ultimele luni după ce i-a fost administrat un vaccin experimental în aprilie, nu a menţionat la ce vaccinuri se referă.

De altă parte, britanicii vorbesc tot mai des despre „haos, o veritabilă loterie și întârzierea rezultatelor testelor” în lupta cu Covid-19. După ce s-a lăudat cu un sistem de testare „fără pereche în lume”, guvernul de la Londra abia mai face față provocării de a răspunde tuturor solicitărilor care curg în neștire. Faptul că oamenii care într-adevăr au nevoie de test nu îl mai pot obține, a creat frustare printre localnicii din Bolton, orașul cu cea mai mare rată de infectare din Anglia. „Zile în şir am încercat degeaba să ne înscriem online pentru testare. Dacă suni la numerele de telefon puse la dispoziţie, răspunde doar robotul, un mesaj înregistrat care te înştiinţează că nu te poţi programa pentru testare”, se plânge un localnic.

„Dacă un locuitor din Bolton pleacă din acest oraş trebuie să intre automat în autoizolare, două săptămâni, oriunde în restul ţării. De fapt, rata de infectare din Bolton este de aproape zece ori mai mare decât limita care plasează o ţară pe lista de carantină a guvernului britanic”, explică Gerard Tubb, Sky News.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page