Aleksei Navalnîi poate respira singur și are de gând să se întoarcă în Rusia
După sperietura pe care au tras-o atât familia cât și simpatizanții opozantului rus, Aleksei Navalnîi, încep să curgă veștile bune privind starea sa de sănătate. După ce în data de 20 august, acestuia i s-a făcut rău la bordul unui avion între Siberia și Moscova, Navalnîi a fost internat de urgență la un spital din orașul Omsk (Siberia) după ce avionul a aterizat de urgență. Temându-se că acesta ar fi fost otrăvit de către serviciile secrete ruse de investigație și că ar urma să termine ceea ce au început, familia opozantului în vârstă de 44 de ani au cerut ca acesta să fie transferat în Germania. Dacă inițial, medicii ruși s-au opus acestei propuneri, ulterior, în data de 22 august, Navalnîi a zburat către Berlin unde, în urma unor investigații, s-a confirmat că acesta a fost otrăvit.
Mai mult, potrivit Guvernului german, un laborator francez și unul suedez au confirmat otrăvirea acestuia cu o substanță pe nume Noviciok. Cu toate că Moscova dezminte acest lucru, un laborator din Suedia, specializat în substanţe puternic toxice aparţinând Agenţiei suedeze de Cercetare în domeniul Apărării, cu sediul la Umea a analizat eşantioane și a ajuns la concluzia că „trei laboratoare au prezentat în mod independent proba că un agent neurotoxic din grupul Noviciok este cauza otrăvirii”.
Tot această otravă a fost folosită și împotriva fostului dublu spion rus, Serghei Skripal și fiicei sale, Iulia, când aceștia au fost otrăviți în 2018, într-un orășel din Marea Britanie. Considerat a fi o armă chimică, Noviciok se prezintă cel mai adesea sub o pudră fină, susceptibilă să pătrundă în porii pielii sau în căile respiratorii. Conform imaginilor video obținute din aeroportul din Siberia, Navalnîi ar fi băut un ceai în care se afla otrava. „Folosirea substanței Noviciok constituie o gravă încălcare a Convenției privind interzicerea armamentului chimic”, a transmis Berlinul.
De cealaltă parte, acuzând că îi se înscenează această vină pentru a primi sancțiuni din partea Uniunii Europene, Rusia a cerut să îl interogheze personal pe Aleksei Navalnîi în Germania, mai ales că analizele efectuate în timpul spitalizării acestuia în Omsk, nu au scos la iveală nicio substanță toxică în organismul victimei. Mai mult, potrivit şefului serviciului extern de informaţii al Rusiei, Serghei Narîşkin, Moscova nu are niciun stoc de Noviciok, tipul de agent neurotoxic despre care Germania spune că a fost folosit pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, adăugând că are „întrebări” de adresat Berlinului. „Stocurile au fost distruse în acord cu protocolul şi reglementările Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). A spune contrariul reprezintă o dezinformare. Atunci când Aleksei Navalnîi a părăsit teritoriul rus, el nu avea nicio substanţă toxică în corp”, a precizat Narîşkin.
În cursul zilei de astăzi, politicianul rus internat la Berlin a postat o fotografie pe Instagram unde apare pe patul de spital, înconjurat de cei dragi. Fotografia a fost însoțită de un mesaj în care acesta anunță că poate respira fără asistență. „Bună. Sunt Navalnîi. Îmi este dor de voi. Încă nu prea pot să fac nimic, dar ieri (luni - n.r.) am putut să respir singur toată ziua” a subliniat el.
Conform purtătoarei sale de cuvânt, Kira Iarmîș, acesta intenționează să se întoarcă în Rusia imediat ce își revine. Confirm încă o dată pentru toţi: alte opţiuni nu au fost luate în considerare”, a transmis aceasta.
Tot în cursul zilei de astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat de asemenea că „orice cetăţean al Federaţiei Ruse este liber să părăsească Rusia şi să revină în Rusia. Dacă un cetăţean al Federaţiei Ruse îşi reface starea de sănătate, atunci desigur toată lumea va fi fericită”.
De partea Germaniei, președintele francez inclină să creadă că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit intenționat în Rusia. Catalogând această situație ca pe o tentativă de asasinat, Emmanuel Macron a discutat ieri cu omologul său rus, Vladimir Putin căruia i-a cerut să facă lumină deplin, de îndată. „O clarificare este necesară din partea Rusiei, în cadrul unei anchete credibile şi transparente. Franţa împărtăşeşte, pe baza propriilor sale analize, concluziile mai multora dintre partenerii săi europeni cu privire la fapte de otrăvire cu un agent neurotoxic Noviciok”, i-a spus Macron lui Putin. În replică, preşedintele rus i-a transmis omologului său francez că acuzaţiile fără fundament formulate împotriva Rusiei în cazul opozantului Aleksei Navalnîi sunt „nepotrivite”.
În același comunicat, preşedinţia rusă cere Germaniei să îi transmită dosarul medical al lui Aleksei Navalnîi.