top of page

OMS avertizează Europa: „În octombrie și noiembrie vom avea mulți morți”


Veștile cu privire la pandemia de coronavirus care s-a răspândit în întreaaga lume, nu sunt tocmai bune după acest weekend. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) numai în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un număr record de contaminări cu Covid-19 pe glob, și anume 308.000. Această cifră face ca bilanțul total de îmbolnăviri să ajungă la aproximativ 30 de milioane, în timp ce un milion de persoane dintre acestea a pierdut lupta cu acest inamic invizibil. Mai mult, în cursul zilei de astăzi, specialiștii OMS au avertizat că numărul deceselor va crește în Europa, în următoarele două luni.

„Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată. Vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri - tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil. Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta. Aud tot timpul: vaccinul va însemna sfârşitul epidemiei. Bineînţeles că nu! Nu ştim nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populaţie. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alţii nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, ce coşmar logistic. Sfârşitul acestei pandemii va veni în când, ca o comunitate, vom fi învăţat să trăim cu pandemia. Iar asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv”, a declarat belgiannul Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS.

Reprezentanţii celor 55 de state membre ale OMS Europa se vor întâlni pentru două zile consecutive (n.r. luni și marți) pentru a se informa reciproc despre măsurile de combatere a epidemiei şi pentru a conveni asupra strategiei pe următorii cinci ani.

În lista celor mai afectate țări din lume, Statele Unite rămâne pe poziția unu, fiind urmată de India și Brazilia. Dacă autoritățile indiene au trecut de 94.000 de noi cazuri raportate zilnic, tot în ultimele 24 de ore, americanii și brazilienii au înregistrat fiecare în jur de 45.000 de infecții în plus.

Deloc tulburat de situația țării sale, președintele american, Donald Trump continuă să mizeze pe faptul că Statele Unite va pune rapid pe piață un vaccin abti-coronavirus, transformând astfel America într-un erou mondial. „Vaccinurile vor ieși curând. Rezultatele terapeutice au fost fantastice. Au fost multe lucruri foarte bune”, a declarat Trump. În ceea ce privește lupta cetățenilor săi cu pandemia de Covid-19, liderul de la Casa Albă susține că America se descurcă bine în lupta împotriva pandemiei. De altă parte, experții vin cu o prognoză extrem de diferită și anume, o creștere cu până la 415.000 de decese până de Anul nou, reprezentând mai mult decât dublul bilanțului actual. Compania americană Pfizer, care dezvoltă unul dintre vaccinurile experimentale anti Covid anunțate de Organizația Mondială a Sănătății, a transmis că s-au înregistrat progrese în privința dobândirii imunității celor vaccinați în cadrul testelor clinice. „Avem șanse destul de mari, peste 60%, să știm, până la sfârșitul lui octombrie, dacă produsul este eficient sau nu. Desigur, asta nu înseamnă că funcţionează. Înseamnă că vom ști dacă funcționează”, a precizat Albert Bourla, CEO Pfizer.

De altă parte, conform profesoarei de epidemiologie de la UCLA, Anne Rimoin, nu exista destui voluntari, din diferite categorii. „Pentru că sunt minorități, categorii vulnerabile, persoane infectate cu HIV, bolnavi de cancer, diferite grupe de vârstă”, a mărturisit experta.

O altă atitudine a președintelui american care îi enervează pe cetățeni este cu privire la interesul său crescut pentru alegerile prezidențiale din data de 3 noiembrie, în detrimetrul grijii față de oameni. De curând, Trump a ținut primul său miting electoral însă acesta a fost într-un spațiu închis, cu un număr de persoane peste cel admis și unde acestea au stat una lângă cealaltă, cele mai multe fără să poarte măști de protecție. „Nu înghesui o mulţime de oameni în spaţii închise, nu vrei să creezi oportunitatea pentru un eveniment care să ducă la răspândirea accentuată a coronavirusului. Este exact opusul a ceea ce trebuie să faci dacă te preocupă sfârşitul pandemiei de coronavirus”, i-a reproșat Dr. F. Perry Wilson, de la Universitatea Yale.

La polul opus, după ce a dispus de închiderea granițelor cu celelalte state australiene, pentru a încerca limitarea răspândirii coronavirusului, principalul responsabil pentru sănătatea publică din statul australian Queensland se simte nevoit să se deplaseze cu escorta poliției și să aibă protecție la domiciliu. Nemulțumirile față de această decizie i-au adus chiar și amenințări cu moartea. „Cu acest sprijin mă simt mult, mult mai în siguranţă când fac ceea ce trebuie să fac”, a declarat Dr Jeannette Young. „Săptămâna trecută, patru copii australieni au fost aduși de familie din Sydney, statul New South Wales, la Brisbane să-și vadă tatăl pe patul morții. Iar familia a fost anunțată că are de plătit peste 9.700 de euro, suma echivalentă pentru carantina la hotel”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page