top of page

OMS consideră că stoparea testelor companiei AstraZeneca reprezintă un apel de trezire, însă nu ar t


Așteptarea unui vaccin care să pună capăt pandemiei de coronavirus a devenit brusc, încununată cu îngrijorări, după ce, săptămâna aceasta compania AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford a fost nevoită să înrerupă testele finale ale serului pe care îl produce, din cauza unui pacient care a acuzat efecte secundare după ce a fost injectat. Voluntarul a dezvăluit că a avut febră, frisoare și dureri de cap la 14 ore după ce a fost vaccinat. „M-am trezit cam la ora 2:00 dimineața și înghețam, dar aveam o temperatură de peste 39 de grade. M-am simțit incredibil de slăbit și nu am putut să mă ridic și să mă mișc, așa că prietena mea a trebuit să-mi cumpere un paracetamol. Temperatura a persistat aproximativ o zi și m-am simțit foarte slăbit și letargic și nu am putut face nimic”, a povestit britanicul care s-a vaccinat în luna mai. Potrivit bărbatului, în primele două zile a avut si dureri de cap puternice și frisoane însă cele mai severe simptome i-au dispărut când s-a trezit în a treia zi după administrarea vaccinului, continuând totuși să resimtă efectele secundare.

Voluntarul a mai spus că trebuia să mai primească o doză a vaccinului luni, însă a primit un email în care i s-a transmis că programarea a fost anulată. Deoarece a fost identificată o boală la un voluntar, care ar putea fi legată de vaccin, amânăm testele până când avem mai multe informații. Îmbolnăvirile apar în timpul studiilor cu un număr mare de oameni (18.000 de voluntari din întreaga lume) și, prin urmare, trebuie să analizăm cu atenție fiecare îmbolnăvire pentru a evalua diagnosticul și pentru a vedea dacă există o explicație evidentă”, se arată în mesajul primit luni de bărbat.

Dorind să rămână anonim, voluntarul precizează că ar fi mers să îi fie administrată o nouă doză de vaccin și să continue testele, însă mesajul primit l-a îngrijorat. „Dacă nivelul anticorpilor era în scădere, aș fi vrut să mă asigur că încă sunt protejat. Însă sunt puțin îngrijorat acum dacă există reacții adverse în rândul celor care au primit vaccinul. Speram că este nevoie de o singură injecție. M-am simțit bine de atunci și nu cred că am fost infectat cu coronavirus, deși am ieșit și m-am plimbat, ceea ce este o veste bună”, a spus el.

„Vaccinul produs la Oxford introduce în corp o cantitate mică de virus - care nu poate îmbolnăvi pacientul - ce provoacă o reacție imună a organismului, care învață cum să se lupte cu noul coronavirus. Vaccinul este administrat în două doze, astfel încât să nu ajungă în organism o cantitate prea mare de virus, căreia sistemul imunitar să nu îi facă față”, informează ProTv.

Considerat în momentul de față ca fiind cel mai important și mai avansat candidat la vaccinurile împotriva Covid-19 din lume, serul produs de Oxford a pus sub multe semne de întrebare procesul tuturor specialiștilor care s-au înscris în cursa de a găsit un antidot împotriva acestui virus invizibil.

Pentru a mai calma spiritele, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reacționat repede la anunțul stocării testelor de către AstraZeneca, mărturisind că pauza anunțată de companie reprezintă un apel de trezire, însă nu ar trebui să îi descurajeze pe cercetători.

„Acesta este un apel de trezire pentru a recunoaşte că există urcuşuri şi coborâşuri în studiile clinice şi că trebuie să fim pregătiţi. Nu trebuie să fim descurajaţi. Aceste lucruri se întâmplă”, a declarat joi Soumya Swaminathan, coordonatoarea departamentului ştiinţific din cadrul OMS. În momentul de față, guvernele lumii își unesc forțele în eforturi individuale sau comune pentru a găsi repede un vaccin care să ajute la oprirea pandemiei de Covid-19, după ce peste 900.000 de persoane au murit din cauza acestuia și 27,95 de milioane de oameni sunt contaminați. De astfel, planeta este extrem de afectată și economic, fapt pentru care un vaccin funcțional ar ajuta și în criza economică.

Grupul farmaceutic britanic, AstraZeneca a suspectat săptămâna aceasta studiile clinice după ce un participant la studiu, din Marea Britanie, a dezvoltat o „boală potenţial inexplicabilă”, posibil un efect secundar grav. Campania de vaccinare a zeci de mii de voluntari din Reagtul Unit, Brazilia, Africa de Sud și Statele Unite intraseră în cea de-a treia și ultima fază a testelor clinice. Această etapă este responsabilă cu verificarea siguranței și eficacității vaccinului. „Este o cursă împotriva acestui virus şi este o cursă pentru a salva vieţi. Nu este o cursă între companii şi nu este o cursă între ţări”, a ținut să reamintească Mike Ryan, şeful OMS pentru situaţii de urgenţă.

De altă parte, Comisia Europeană a anunțat la sfârșitul lunii august semnarea unui contract cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze din vaccinul anti coronavirus, pe care urma să le împartă statelor membre ale Uniunii Europene. „Contractul survine după semnarea unui pre-acord de achiziţie în luna august. Acesta este primul contract semnat de UE pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. Contractul prevede şi opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare”, informează Protv.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page