top of page

Boris Johnson vrea să facă 10 milioane de teste Covid-19 pe zi în 2021


Odată cu toamna mai multe țări au confirmat că îngrijorările cu privire la pandemia de coronavirus au început să se intensifice. Lunile de vară au adus o creștere a numărului de infectări, iar faptul că unul dintre cele mai importante și avansate vaccinuri aflate în ultima fază de testare a înregistrat efecte secundare pe voluntari, îi determină pe guvernanți să creadă că noul coronavirus amenință cu un al doilea val. Un număr din ce în ce mai mare de țări iau acum în calcul posibile restricții care să impună cetățenilor mai multă protecție și siguranță.

Unul dintre aceste state este chiar Israelul care, după ce ieri a înregistrat 3.904 de contagieri, ia în calcul posibilitatea impunerii unor restricții mai drastice pentru acest al doilea val de Covid-19. Cu 400 de infectări mai mult decât marți, autoritățile israeliene au sporit imediat testele, ajungând la un număr de 44.717 - cel mai mare număr de până acum. Potrivit Protv, „aceste cifre se înregistrează în condiţiile în care peste 40 de localităţi şi cartiere cu o rată înaltă a infecţiilor sunt vizate, începând de marţi, de o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, însă experţii sunt de părere că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a face să coboare curba infecţiilor şi studiază impunerea de măsuri restrictive generale”.

Îngrijorarea cabinetului cu privire la creșterea numărului de cazuri pozitive este determinată și de amenințarea pe care o reprezintă perioada sărbătorilor evreiești de la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie – Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc) și Sukot – când familiile se reunesc pentru a celebra evenimente religioase. În opinia autorităților aceste sărbători presupun un risc mai ridicat de răspândire a infecțiilor. În acest sens, responsabili ai Ministerului Sănătății au cerut executivului condus de premierul Benjamin Netanyahu să ia în calcul adoptarea unor măsuri de izolare generală în întreaga țară timp de o lună. O altă variantă ar fi închiderea școlilor și a magazinelor timp de câteva săptămâni, restricții de deplasare între orașe sau aplicarea unor restricții concrete doar în perioada celor două sărbători principale menționate.

Până în prezent, Israelul a înregistrat 141.000 de contaminări, cu o creștere exponențială în ultimele zile. Dintre acestea, mai mult de 470 de persoane sunt internate în spital în stare gravă, dintre care 133 sunt conectate la ventilatoare. În ceea ce privește bilanțul deceselor, acesta se ridică la 1.054, după ce miercuri au fost înregistrate 11 noi decese.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson speră că în 2021, milioane de britanici vor putea să se testeze pentru Covid-19 având posibilitatea să aibă rezultatul în doar câteva zeci de minute. Denumit „Moonshot”, planul se dorește la fel de ambițios ca aselinizarea la care face denumirea lui trimitere. „Credem și sperăm să devină disponibile aceste noi tipuri de teste, simple, rapide și care pot fi extinse pe scară largă. Rezultatul poate fi disponibil în 90, sau chiar 20 de minute. În mod crucial, ar trebui să le folosim la o scară pe care n-a mai atins-o nicio altă națiune, pur și simplu am putea să procesăm milioane de teste zilnic. La acest nivel, oamenii ar putea să ducă o viață mai aproape de normal, fără să mai fie nevoie de distanțare socială”, a declarat Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii.

Oamenii de știință și responsabilii din sistemul de sănătate pun sub semnul îndoielii planul de testare în masă mai ales că executivul britanic plănuiește creșterea capacității de testare de la 350.000 de teste zilnic cât se fac în prezent până la 10 milioane pe zi, în 2021. Cu un cost de 100 de miliarde de lire – aproape cât bugetul anual al sistemului public de sănătate din Regatul Unit, Moonshot este văzut de către critici ca o risipă imensă de resurse și posibil o corupție la o scară uriașă. Între timp, în contextul în care bilanțul zilnic de contaminări cu noul coronavirus a ajuns la 2.5000, Anglia a interzis de luni, 14 septembrie, adunările la care participă mai mult de 6 persoane. Totodată, purtarea măștii a devenit din nou, obligatorie. „Trebuie ca guvernul să acţioneze. De luni, numărul persoanelor care au voie să se adune la un loc va fi redus de la 30 la 6. Fac excepţie de la această bulă restrânsă de socializare: familiile numeroase sau adunările care au legătură cu munca sau educaţia. Limita va fi aplicată în întreaga Anglie, atât în spaţii interioare cât şi în exterior, indiferent de vârstă. Orice grup mai mare de şase persoane riscă amenzi de 100 de lire, sau chiar să fie dispersat cu forţa de poliţie”, a transmis Boris Johnson.

„Respectarea acestor reguli este absolut vitală, pentru că, din păcate, am asistat la creşterea numărului cazurilor de infectare, în ultimele zile”, a completat Matt Hancock, secretarul de stat pe sănătate.




Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page