Aleksei Navalnîi s-a recuperat fizic în proporție de 90 la sută și complet, din punct de vedere psih
După otrăvirea și intrarea în comă a opozantului puterii de la Kremlin, Aleksei Navalnîi a fost transferat într-un spital din Germania pentru o recuperare departe de amenințarea ca cei care ar fi vrut să îl înlăture definitiv pe acesta din calea președintelui rus, Vladimir Putin să își ducă planul la bun sfârșit. În Germania, la spitalul Charite, din Berlin, opozantul rus s-a recuperat fizic în proporție de 90 la sută și complet, din punct de vedere psihic. După ce l-a începutul acestei săptămâni a fost scos din coma indusă medical, acesta poate vorbi din nou și spune că își amintește toate evenimentele de până la otrăvire, inclusiv momentul în care a ajuns în toaleta avionului, unde și-a pierdut conștiința. „Pacientul a fost scos din coma indusă medical și este conectat la un aparat de ventilație mecanică. Pacientul răspunde la stimuli verbali”, a anunțat spitalul într-un comunicat.
În vârstă de 44 de ani, Navalni este unul dintre cei mai duri oponenți interni ai președintelui Vladimir Putin, cunoscut pentru organizarea mai multor serii de proteste împotriva liderului de la Kremlin, pe care îl acuză de un deceniu, că perpetuează fenomenul extrem de răspândit al corupției. Acestuia i s-a făcut rău în data de 20 august în timpul unui zbor de la Tomsk, oraș din Siberia, spre Moscova, aeronava aterizând de urgență în orașul siberian Omsk pentru ca Navalîi să fie spitalizat și să primească primele îngrijiri.
Anticipând dorința de a-l vizita pe Navalnîi din diverse motive, administrația spitalului a luat măsuri suplimentare de securitate. Astfel, pentru a ajunge la pacientul internat, trebuie să treci trei cordoane de polițiști. „Declaraţiile sale ar putea fi periculoase pentru oamenii din spatele atacului”, informează publicația germană, Der Spiegel.
Comparativ cu alte cazuri similare de otrăvire, Navalnîi s-a recuperat mult mai rapid. Potrivit medicilor care s-au ocupat de cazul acestuia, salvarea lui a venit în urma reacției rapide a piloților și a echipei medicale din avionul care l-a adus la Berlin din Siberia.
Cu privire la interesul de a-i face rău, unele guverne din occident consideră că Alexei Navalnîi a fost otrăvit de serviciile secrete rusești după ce acestea ar fi primit aprobarea Kremlinului.
Potrivit Secretarului de Stat american, Mike Pompeo, există o probabilitate substanțială ca otrăvirea să fie ordonată de înalți oficiali ruși. „Când oamenii văd eforturile făcute pentru a otrăvi un disident şi recunosc că există şanse mari ca aceasta să vină de la înalţi oficiali ruşi, cred că nu este bine pentru poporul rus. Washingtonul şi aliaţii săi europeni vor cu toţii ca Rusia să-i tragă la răspundere pe cei responsabili. Americanii vor încerca să-i identifice pe cei vinovaţi. Acesta este un lucru pe care îl vom analiza, evalua şi ne vom asigura că facem ceea ce trebuie să facem pentru a reduce probabilităţile ca aşa ceva să se întâmple din nou”, a explicat Mike Pompeo.
De altă parte, președintele american, Donald Trump a afirmat săptămâna trecută că nu a văzut încă dovezi ale otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Liderul de la Casa Albă a fost adesea acuzat că are o atitudine relaxată față de Vladimir Putin, ba mai mult, acesta ar fi fost acuzat că a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, datorită rușilor. Pentru a elimina orice îndoială cu privire la ceea ce i s-a întâmplat opozantului rus, Germania a afirmat deja că acesta a fost otrăvit cu un agent nervos neurotoxic de tip Noviciok.
Moscova însă a dat asigurări că în zilele cât Navalnîi a fost internat în Rusia, medicii nu au găsit nicio urmă de otravă în corpul victimei și astfel, pune la îndoială versiunea europenilor considerând că este vorba de o campanie de dezinformare pentru a discredita Rusia și a i se impune din nou sancțiuni.
În acelaşi timp, premierul italian Giuseppe Conte a declarat în cursul zilei de azi că preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus că va crea o comisie pentru a investiga otrăvirea lui Navalnîi. „Preşedintele Putin mi-a oferit asigurări (într-o discuţie recentă) că Rusia intenţionează să clarifice ce s-a întâmplat şi mi-a spus că va crea o comisie de anchetă şi că este pregătit să colaboreze cu autorităţile germane. Colaborarea e cel mai bun mijloc de a preveni ca acest eveniment dramatic să afecteze negativ relaţiile dintre UE şi Rusia”, a spus Conte într-un interviu pentru ziarul Il Foglio.