China, cea mai aproape de a câștiga cursa vaccinului anti-coronavirus
În plină cursă de găsire a unui vaccin anti-coronavirus, două seruri chinezești au fost expuse la un târg din Beijing. Vizitatorii târgului s-au adunat în jurul standurilor unde au fost expuse vaccinurile, având în vedere că acestea sunt cele mai promițătoare de acest fel din lume. .Deocamdată, vaccinurile nu sunt comercializate, însă acestea se află în faza trei de testare pe oameni. În prezent, cele două vaccinuri chinezești produse de Sinovac Biotech și Sinopharm, sunt cele mai avansate proiecte din lume prntru combaterea pandemiei de coronavirus. Producătorii speră să primească repede undă verde de la autorități pentru a putea fi lansate pe piață până la finalul acestui an. Mai mult, potrivit unui oficial de la Sinovac, compania a „terminat deja construcția unei fabricii capabile să producă 300 de milioane de doze pe an”. Vaccinul său, care este așteptat să protejeze împotriva virusului între unu și trei ani, este estimat la un cost de mai puțin de 1.000 yuani (124 euro).
Rusia a anunțat deja aprobarea națională a primului vaccin anti-coronavirus din lume însă americanii și germanii au contestat funcționalitatea acestuia, acuzând rușii că au sărit mai multe etape de testare doar pentru a-și apăra mândria națională. China de altă parte, se află în vizorul mai multor țări occidentale, în principal Statele Unite, care îi reproșează că a reacționat prea târziu și lipsită de transparență când a sesizat apariția noului coronavirus în orașul chinez Wuhan, în decembrie 2019. Dacă Beijingul va reuși să pună pe piață aceste vaccinuri care să oprească pandemia de Covid-19, China ar putea astfel contracara această imagine proastă pe care o are la nivel mondial. În acest sens, președintele chinez Xi Jinping a cerut ca un potențial vaccin dezvoltat în țara sa, să devină „un bun public global”.
În prezent, dozele prezentate la Beijing în cadrul târgului comercial se numără printre cele aproape 10 vaccinuri din întreaga lume care au ajuns până în faza trei a studiilor clinice pe oameni. Această fază este ultimul pas înainte de o posibilă comercializare. Cu toate că niciun producător de vaccinuri din lume nu a terminat testele, cel puțin 5,7 miliarde de doze au fost deja pre-comandate de la diferiți producători. Dea ltă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că imunizarea la scară largă împotriva Covid-19 poate să nu aibă loc până la mijlocul anului 2021.
Între timp, cercetătorii din Costa Rica au anunțat că vor începe studii clinice pentru un tratament ieftin împotriva noului coronavirus, bazar pe anticorpi recoltați de la cai injectați cu Covid-19. „Dezvoltat de Institutul Clodomiro Picado (ICP) al Universităţii din Costa Rica, medicamentul cu anticorpil de la cai urmează să fie testat pe 26 de pacienţi de la jumătatea lunii septembrie”, a declarat pentru Reuters Roman Macaya, preşedintele Fondului de securitate socială care administrează centrele de sănătate publică.
Dacă rezultatele studiului de fază a 2-a vor fi încurajatoare, autorităţile din Costa Rica speră să poată începe să aplice tratamentul pe scară mai largă în spitale. Potrivit celor mai recente date, în prezent sunt 471 de pacienţi internaţi cu coronavirus spitalizaţi în Costa Rica. „Suntem mândri să ştim că acest produs va salva vieţi până când vaccinul va ajunge la populaţie. O facem cu resursele noastre, fără a fi nevoiţi să stăm la coadă sau să concurăm împotriva altor ţări, aşa cum se poate vedea cu posibilele vaccinuri”, a spus Alberto Alape, coordonator de proiect la ICP. Potrivit Protv, „eforturi similare sunt în desfăşurare şi în Argentina şi Brazilia, în timp ce oamenii de ştiinţă din Belgia folosesc lamele”.
Japoniei însă, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că este gata să ofere tuturor cetățenilor săi, gratuit, vaccinul împotriva noului coronavirus. Astfel, întrucât vizează o imunizare globală a cetățenilor niponi, guvernul japonez este de acord să suporte toate costurile legate de furnizarea de vaccinuri către populația națională. „Aceste planuri au fost dezvăluite printr-o serie de documente distribuite în cadrul unei reuniuni de către ministrul Economiei, Yasutoshi Nishimura, care conduce şi grupul de lucru ce coordonează acţiunile împotriva pandemiei de coronavirus”, informează Protv. Aflat la sfârșit de mandat, prim-ministrul nipon Shinzo Abe a precizat că guvernul de la Tokyo va achiziţiona suficiente doze de vaccinuri, pentru fiecare cetăţean al Japoniei, până la jumătatea anului viitor.
Până acum, Japonia a încheiat mai multe acorduri bilaterale cu companii farmaceutice din străinătate pentru a cumpăra sute de milioane de doze de vaccinuri, aflate în prezent în etapa de testare. Totodată, Japonia s-a alăturat unei iniţiative demarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ce vizează achiziţionarea şi distribuirea echitabilă de vaccinuri pe plan mondial. Până în prezent, Japonia a raportat aproximativ 70.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 1.334 de decese.