top of page

Cea mai veche și mai renumită revistă medicală din lume confirmă: „Vaccinul anti-Covid al Rusiei est


Îndoielile cu privire la primul vaccin împotriva noului coronavirus din lume sunt spulberate dintr-un foc la mai puțin de o lună de când Rusia a făcut anunțul că au găsit un ser care să combată pandemia de Covid-19. Un studiu preliminar apărut astăzi în revista medicală „The Lancet” arată că vaccinul rusesc denumit Sputnik-V a declanșat o reacție imunitară în rândul tuturor voluntarilor care au participalt la studii clinice în faze incipiente. Mai mult, vaccinul nu a cauzat efecte indezirabile grave, confirmând astfel garanțiile făcute de guvernul rus atunci când a făcut public anunțul mult așteptat.

Totuși, în ciuda veștilor bune, aceste rezultate nu dovedesc că vaccinul asigură o protecție eficientă împotriva infectării cu noul coronavirus, fapt care va necesita studii mai ample. În data de 11 august, autoritățile ruse au confirmat intrarea vaccinului lor potențial în ultima fază (faza a treia) a studiilor clinice, anunțând totodată, intenția de a-l omologa încă din luna septembrie, „fără să mai aștepte rezultatele furnizate de faza finală a acestor teste, care sunt realizate pe mai multe mii de persoane”. Acest anunț a ridicat o serie de suspiciuni și îndoieli cu privire la eficacitatea vaccinului, mai ales că rușii nu au publicat nici date referitoare la testele realizate. Din acest motiv, experții americani și germani au avertizat împotriva folosirii vaccinului din Rusia până când toate testele și etapele internaționale de certificare nu vor fi îndeplinite.

Publicarea rezultatelor primelor teste de revista științifică de prestigiu „The Lancet”, l-a încurajat pe un oficial de rang înalt din administrația rusă să precizeze că țara lui a reușit să demonteze astfel criticile venite din străinătate. Potrivit revistei britanice, „vaccinul Sputnik-V - denumit astfel pentru a aduce un omagiu primului satelit artificial din lume, lansat de fosta U.R.S.S. - se bazează pe doi compuşi diferiţi, administraţi prin două injecţii succesive, la un interval de trei săptămâni. Este vorba despre vaccinuri cu vector viral: ele utilizează ca suport două adenovirusuri umane (familie de virusuri comune), transformate şi adaptate pentru a combate maladia Covid-19”.

Conform Protv, „două teste de mică amploare, realizate cu două formule diferite ale vaccinului Sputnik-V, au fost efectuate pe un eşantion total de 76 de voluntari adulţi care aveau o stare de sănătate bună”. Se pare că „autorii testelor au ajuns la concluzia că fiecare dintre cele două componente ale vaccinului nu a cauzat efecte indezirabile grave şi că administrarea succesivă a celor doi compuşi determină sinteza de anticorpi pentru 100% dintre participanţi”, adaugă aceiași sursă.

„În prezent, mai mult de 3.000 de pesroane au fost deja recrutate pentru faza 3 a studiului clinic pentru vaccinul rusesc, care a debutat săptămâna trecută și ale cărui rezultate sunt așteptate în octombrie sau noiembrie”, a declarat Kirill Dmitriev, directorul Fondului Rusesc pentru Investiţii Directe (RDIF).

La nivel mondial, guvernele lumii și marile companii farmaceutice se întrec într-o cursă internațională contra-cronometru vizând dezvoltarea, producerea în masă și distribuirea unui vaccin care să pună capăt pandemiei de coronavirus. Cu un bilanț de aproximativ 26 de milioane de oameni infectați și peste 850.000 de decese pe plan mondial, Covid-19 a devenit amenințarea numărul 1 a planetei încă de la finalul anului trecut când a fost depistat primul caz, într-un oraș chinezesc. Conform Organizației Mondiale a Sănătății „un total de 176 de vaccinuri potenţiale sunt în curs de dezvoltare în lume, dintre care 34 au intrat în etapa studiilor clinice, fapt care înseamnă că au început să fie testate pe oameni. Dintre acestea, opt au ajuns în faza 3, care este cea mai avansată”. Printre cele opt se numără grupul britanic AstraZeneca și grupurile americane Moderna și Pfizer.

În ceea ce privește planul Rusiei, guvernul de la Moscova intenționează să producă între 1,5 milioane şi 2 milioane de doze în fiecare lună pentru vaccinul său potenţial împotriva Covid-19 înainte de sfârşitul acestui an şi să crească apoi gradual producţia până la 6 milioane de doze pe lună.

Cu peste 20 de țări interesate de vaccinul rsusesc, președintele Republicii Moldova va merge personal la Moscova pentru a se vaccina. Igor Dodon a declarat că va cere Rusiei 100.000 de vaccinuri pentru Republica Moldova pentru că are „mai mare încredere în vaccinul rusesc decât în vaccinul american”.

„Eu când o să merg, dacă o să merg, eu o să-mi fac acest vaccin, o să rog pe ruși, acolo s-a început vaccinarea masivă, am văzut că mai mulți conducători, deputați își administrează acest vaccin. Sunt gata acolo sau aici, dacă ei ar fi gata să-mi dea, eu o să-i rog să-mi dea vreo 100 de mii de aceste vaccine și să fie la discreția, în primul rând, grupele de risc, medicii, cei care sunt în prima linie și să fie gratis. Să fie gratis, cei care doresc, nu impunem pe nimeni, nu trebuie să fie vaccinarea obligatorie, cine dorește, cine crede”, a completat președintele Republicii Moldova.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page