top of page

UNICEF: Copiii din Țările de Jos, Danemarca și Norvegia sunt cei mai fericiți


Printre victimele pandemiei de coronavirus se numără și copiii. Forțați să nu mai meargă la școală din cauza izolării la domiciliu și luarea libertății de a nu își revedea prietenii, i-a pus cei mici într-o poziție mai sensibilă decât pe adulți. Mai mult, potrivit psihologilor, penrtu că cei mici nu sunt încă capabili să înțeleagă riscurile și amenințările vieții, pentru ei, pandemia de Covid-19 a însemnat renunțarea la multe drepturi ale copilăriei.

Pierderea membrilor familiei și a prietenilor, anxietatea, restricțiile referitoare la izolarea acasă, lipsa sprijinului, închiderea școlilor, căutarea unui echilibru între viața profesională și cea personală, accesul redus la asistența medicală, dublate de pierderile economice provocate de pandemie au un impact devastator asupra bunăstării copiilor, afectându-le atât sănătatea mintală și fizică, cât și dezvoltarea.

Interesați de starea acestora, UNICEF a demarat un studiu publicat astăzi cu un raport care arată că Țările de Jos, Danemarca și Norvegia sunt pe primele locuri între țările membre ale Uniunii Europene (UE) și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în privința bunăstării copiilor. Potrivit Biroului de Cercetare al UNICEF – Innocenti, „suicidul, nefericirea, obezitatea și abilitățile sociale și academice limitate au devenit caracteristici mult prea des întâlnite la copiii din țările cu venituri ridicate.

Intitulând raportul „Lumi de influență: înțelegerea factorilor ce determină bunăstarea copiilor în țările bogate”, cercetătorii au utilizat date de dinainte de declanșarea pandemiei de Covid-19, urmărind stabilirea unui clasament care va lua în calcul starea de sănătate mintală și fizică a copiilor, precum și abilitățile academice și sociale ale acestora. Dintre țările dezvoltate, Țările de Jos, Danemarca și Norvegia ocupă primele trei locuri la condițiile de care beneficiază copiii. „Multe dintre cele mai bogate țări - care dețin resursele necesare pentru a oferi tuturor o copilărie fericită - nu reușesc să realizeze acest lucru pentru copii. Dacă guvernele nu iau măsuri rapide și decisive pentru a asigura bunăstarea copiilor în cadrul răspunsului lor la pandemie, ne putem aștepta în continuare la creșterea vertiginoasă a sărăciei infantile, la deteriorarea sănătății mintale și fizice și la adâncirea decalajului privind competențele înregistrat în rândul copiilor. Sprijinul acordat familiilor și copiilor pentru a face față pandemiei de Covid-19 este complet inadecvat. Trebuie realizate mai multe demersuri pentru a oferi copiilor o copilărie sigură și fericită - acum", a afirmat Gunilla Olsson, director al UNICEF Innocenti.

În ceea ce privește sănătatea mintală, mai puțin de patru cincimi dintre copiii tuturor țărilor avizate se declară mulțumiți de viață. Pe ultimele locuri în acest clasament se află Tyrcia (53%) , Japonia și Regatul Unit. Conform specialiștilor, acești copii au parte de o susținere scăzută din partea familiei și sunt victime ale bullyingului. Mai grav decât atât, suicidul la adolescenții cu vârste cuprinse între 15 lși 19 ani, pare să afecteze țări precum Lituania, Noua Zeelandă și Estonia.

Din punct de vedere al sănătății fizice, Europa de Sud înregistrează o creștere simțitoare a ratei de obezitate și ratei de supraponderabilitate înregistrate în rândul copiilor (în jur de 1 din 3 copii este fie obez, fie supraponderal). În peste un sfert din țările bogate, mortalitatea infantilă depășește în continuare raportul de la 1 la 1.000.

În timp ce copiii din Bulgaria, România și Chile stau cel mai prost la competențele de bază în ceea ce privește cititul și matematica la vârsta de 15 ani, Estonia, Irlanda și Finlanda se pot lăuda la acest capitol. Potrivit raportului UNICEF „în majoritatea țărilor, cel puțin 1 din 5 copii nu are încredere în abilitățile sale sociale de a își face noi prieteni. Încrederea cea mai scăzută în această privință se remarcă la copiii din Chile, Japonia și Islanda”. Mai mult, „în medie, 95% dintre copiii de vârsta preșcolară sunt actualmente cupriși în programe de educație formală, iar numărul tinerilor de 15-19 ani care nu sunt nici angajați, nici cuprinși într-o formă de învățământ sau instruire a scăzut în 30 dintre cele 37 de țări. Totuși, aceste progrese importante riscă să fie anulate din cauza impactului pandemiei de coronavirus”.

Din nefericire, amenințarea Covid-19 a determinat majoritatea țărilor incluse în raport, să închidă școlile timp de mai bine de 100 de zile în prima jumătate a anului 2020. „Pe măsură ce repercusiunile economice, educaționale și sociale ale pandemiei continuă să ia amploare, în absența unor eforturi concertate, impactul asupra bunăstării actualei generații de copii, a familiilor lor și a societăților în care trăiesc aceștia va fi și mai agresiv și mai devastator. Însă aceste riscuri pot fi evitate dacă guvernele nu întârzie să realizeze acțiuni decisive menite să protejeze bunăstarea copiilor”, a avertizat Olsson.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page