SUA recunoaște că a pierdut lupta cu Covid-19 și caută acum să se resemneze în opțiunea imunizării c
Lupta împotriva noului coronavirus are în prezent, nuanțe diferite pe mai multe zone ale planetei. Dacă unele țări par să țină sub control pandemia de Covid-19, altele deja raportează al doilea val de infectări cauzate de oronavirus. În topul clasamentului celor mai afectate țări ale lumii, rămâne de multe luni, Statele Unite ale Americii. Fie ignoranța președintelui american, Donald Trump, fie numărul mare de teste efectuate, motivul pentru care SUA a depășit pragul de 6 milioane de contaminări este mai puțin important în prezent. Lupta pentru găsirea unui vaccin anti-coronavirus este în momentul de față, cea mai importantă cursă pe care atât americanii cât și alte țări ale lumii o duc. Din păcate, mândria de a fi prima națiune care găsește antidotul amenințării numărul 1 a planetei încurcă responsabilitatea de a găsi mult așteptatul ser cu interesele politice. „Începe să se erodeze încrederea de care se bucurau instituţii altminteri de un profesionalism impecabil. Nu e de-ajuns să obţii vaccinul. Trebuie să-l şi administrezi populaţiei, iar încrederea e un factor-cheie pentru asta”, a precizat medicul Amy Compton-Phillips.
În ceea ce privește Casa Albă, observatorii internaționali estimează că Statele Unite au pierdut lupta cu virusul și mizează pe imunitatea de grup. Resemnați că nu mai pot face nimic pentru a controla răspândirea virusului, americanii par să recurgă la ceea ce inițial a fost ideea suedezilor: imunitatea colectivă drept strategie națională. În prezent, acest plan a ajutat Suedia să nu mai piardă nicio viață din data de 23 august. Cu toate acestea însă, rata populației imunizate abia depășește 15%.
„Iar asta susţine teoria că populaţia şi-a dezvoltat un anumit nivel de rezistenţă la virus. Imunitatea de turmă rămâne însă un subiect controversat. Testele pentru anticorpi făcute în Stockholm nu arată formarea unei asemenea imunităţi de turmă, care ar presupune că 70% din populaţie să aibă anticorpi. Pe de altă parte, unii susţin că poate nu se fac testele potrivite pentru asta. Poate că celulele T sunt cele care protejează, însă testele pentru celulele T sunt mult mai complicate şi ar fi necesară o testare masivă. Oricum, oficialii suedezi pun succesul ţării pe seama mai multor factori: sistemul medical solid şi cu acces universal, numărul mare de locuinţe cu un singur locatar, dar şi încrederea pe care populaţia tinde s-o aibă în institutiiile publice. Guvernul accentuează că, deşi nu a decretat carantină, mulţi suedezi au decis ei înşişi să stea în case ori să păstreze distanţa”, informează Max Foster, corespondent CNN.
În opinia medicului neuro-radiolog, Scott Atlas care a intrat luna trecută în echipa de criză a Casei Albe, după ce preşedintele Trump i-a remarcat intervenţiile la postul FOX News, celula de criză se reuneşte tot mai rar, pentru că şeful ei, vicepreşedintele Mike Pence, e în campanie electorală. În lipsa acestuia dar și a doctorului Anthony Fauci, s-au luat mai multe decizii nu tocmai inspirate. „Mă înţeleg foarte bine cu el (dr. Fauci), dar uneori vine cu câte o chestie de te-ntrebi de unde naiba a scos-o. Oricum, eu l-am moştenit pe Fauci (de la administraţia Obama)”, a mărturisit președintele Donald Trump despre Anthony Fauci.
De altă parte, Administrația Trump a ținut să precizeze public că Statele Unite ale Americii nu se va alătura planului pe care îl are Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și anume, să mobilizeze un număr cât mai mare de țări pentru a dezvolta, fabrica și distribui un vaccin împotriva noului coronavirus. Conform Washington Post, această decizie ar putea modela cursul pandemiei și rolul SUA în diplomația din domeniul sănătății.
În prezent, mai mult de 170 de țări sunt în discuții pentru a participa la așa numita inițitivă Covax, care are ca scop accelerarea dezvoltării vaccinurilor, asigurarea dozelor pentru toate țările și distribuirea acestora către segmentul cu cel mai mare risc al fiecărei populații. Planul, care este condus de către OMS și Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică și Gavi (o alianță ”vaccinală”), a fost la un moment dat în atenția unilor membri ai administrației Trump și este susținut de aliații tradiționali ai SUA, inclusiv Japonia, Germania și Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene. În prezent, Statele Unite nu vor să participe la acest plan deoarece cei de la Casa Albă nu vor să colaboreze cu OMS, pe care președintele Trump a criticat-o pentru răspunsul său ”centrat pe China” la pandemie.
„Statele Unite vor continua să se angajeze împreună cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că învingem acest virus, dar nu vom fi constrânși de organizațiile multilaterale influențate de corupția Organizației Mondiale a Sănătății și China. Decizia privind grupul Covax, despre care nu s-a știut, este efectiv o dublare de către administrație (Casa Albă, n. red.) pe pariul său că Statele Unite vor câștiga cursa vaccinurilor. Elimină șansa de a asigura doze de vaccin pentru populație dintr-un grup cu candidați promițători - o abordare potențial riscantă” – notează Judd Deere, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de Washington Post.