OMS: Pandemia de coronavirus a determinat cea mai mare perturbare a sistemelor educaționale din isto
Luna septembrie aduce cu sine nu doar o vreme de toamnă în majoritatea țărilor din Europa, dar și bucuria elevilor care așteaptă cu nerăbdare să reînceapă școala. Din păcate, Organizația Mondială a Sănătăţii admite că realitatea este una destul de îngrijorătoare. „Pandemia de coronavirus a creat cea mai mare perturbare a sistemelor educaţionale din istorie, afectând aproape 1,6 miliarde de elevi din peste 190 de ţări”, a declarat OMS.
La nouă luni distanță de la apariția primului caz de coronavirus în lume, Covid-19 continuă să fie prezent în rutina societăților actuale, determinând frustrări și temeri pe alocuri. În pofida faptului că mai multe țări se luptă din răsputeri să găsească un vaccin anti-coronavirus, autoritățile sunt îngrijorate cu privire la deciziile care implică redeschiderea unor locuri publice unde este de așteptat ca mai multe persoane să fie la un loc. Un astfel de exemplu îl reprezintă școlile. La jumătatea lunii, majoritatea statelor europene sunt așteptate să deschidă porțile școlilor pentru ca elevii să le pășească pragul. În contextul în care pandemia de coronavirus i-a ținut pe copii mai multe luni acasă, decât prevedea programa școlară, nerăbdarea revederii colegilor, profesorilor sau dorul de carte par să îi determine pe cei implicați să numere zilele până la revedere.
Din păcate, redeschiderea școlilor este o provocare pentru întreg continentul. Dacă elevii sunt încântați de ideea revenirii la normalitate, părinții și autoritățile au trecut în revista fiecare scenariu de răspândire a virusului.
Una dintre țările care a avut curajul de a deschide chiar astăzi, ușa a milioane de elevi a fost Marea Britanie. Pentru a-i asigura că noul an școlar va începe în condiții de maximă siguranță sanitară, Ministrul britanic al Educației le-a trimis o scrisoare deschisă părinților. Inevitabil, aceștia și-au precizat dubiile. „Vrem să se întoarcă la rutina zilnică. După cum au decis autorităţile, două săptămâni să meargă la şcoală şi două săptămâni să stea acasă, asta nu prea e o rutină obişnuită”, a menționat mama unui elev. În același context, o altă mamă s-a plâns: „cu o săptămână înainte de începerea şcolilor autorităţile încă elaborau un ghid de măsuri. E ridicol. Din cauza asta, şcolile nu au avut prea mult timp la dispoziţie să se pregătească sau să comunice cu părinţii sau cu elevii. E dezamăgitor”.
Nici directorii instituțiilor educaționale nu sunt prea încântanți de decizia guvernanților care pare să nu convingă pe toată lumea că riscul deschiderii școlilor merită efortul. „Într-un ciclu de şcoală gimnazială poţi avea în jur de 300 de elevi. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla dacă va fi un caz pozitiv de Covid-19 într-un grup mai mare. Vom avea de trecut mai mulţi paşi: trebuie să aflăm contacţii direcţi, cu care dintre profesori sau elevi a interacţionat acea persoană. Cred că va fi un proces enorm de complex odată ce vom începe acest an şcolar”, a declarat directoarea unei şcoli.
În Scoția și în Irlanda de Nord, autoritățile au decis să îi oblige pe elevii de peste 12 ani, să poarte masca de protecție atunci când ies în pauză. Pentru elevii care folosesc transportul în comun, regula trebuie respectată de toți copiii peste 5 ani. În Cehia, autoritățile au ajuns la un acord care speră să îi țină pe elevi departe de noul coronavirus. În timp ce purtarea măștii este la latitudinea directorilor de școală, copiii și părinţii nu au voie să se strângă în număr mare în faţa instituţiilor de învăţământ, când intră în sala de clasă trebuie să se dezinfecteze şi să menţină între ei o distanţă fizică de 2 metri, iar elevii care au temperatură şi simptome de tuse nu au voie să meargă la şcoală. „Chiar dacă în Praga este un risc crescut de infectare cu COVID-19, ministerul Sănătăţii nu a făcut obligatorie purtarea măştii. Însă noi am decis ca acest lucru să fie pus în practică de toţi elevii atunci când se află pe coridoarele instituţiei”, a precizat Michal Černý, directorul unei şcoli din Praga.
Cu toate că numărul de infectări cu noul coronavirus crește de la o zi la alta în Franța, autoritățile fac tot posibilul pentru a-i ajuta pe elevi să se întoarcă la școală. Din păcate, chiar dacă purtatul măștii este obligatoriu pentru oricine are peste 11 ani, ministrul Educației a recunoscut că nu toate sălile de clasă vor fi gata la timp pentru a-și deschide porțile. „Imediat ce copiii vor fi în contact unii cu ceilalţi, înaintea unui joc sau după, vom încerca să îi punem pe toţi să-și spele mâinile, dar hai să nu ne păcălim singuri. Având o grupă de 25 de elevi nu vom putea să fim mereu atenți la fiecare dintre ei”, a recunoscut Cecile Cluchier, o profesoară. În Danemarca, instituţiile de învăţământ trec printr-o reorganizare a programei școlare, care include cursuri mai mici, mai mulți profesori, mai multă separare între elevi și clase și o combinație de învățare atât în clasă, cât și online.