top of page

Cursa pentru un vaccin anti-coronavirus devine murdară


La începutul pandemiei de coronavirus, omenirea părea să dea dovadă de mai multă solidaritate. De teama unui inamic invizibil, odată ce Covid-19 a părăsit regiunea Chinei și a făcut primul focar în Europa, mai multe țări au decis să facă apeluri celor care aveau în plan să călătorească în zone cu risc ridicat de contaminare, urmând ca în scurt timp, să se închidă granițele. Suspendarea zborurilor sau a călătoriilor terestre au fost urmate de izolarea oamenilor la domiciliu și susținerea activă a celor din prima linie de luptă cu noul coronavirus. Pentru mai multe luni consecutive în primăvară, țările mai dezvoltate le-au ajutat și pe cele mai puțin pregătite.

Făcând front comun împotriva noului coronavirus, liderii mondiali căutau din răsputeri să aibă grijă de populație, în timp ce specialiștii lucrau de zor la prelucrarea informațiilor despre Covid-19, ce urmau să fie folosite în vederea inventării unui vaccin. După o vară care a accelerat numărul cazurilor de infectare din cauza ridicării măsurilor de restricție, planeta pare acum focusată pe prestigiul țării care va găsi prima antidotul. Îngrijorați de faptul că această cursă pentru un vaccin a devenit una murdară, mai mulți observatori vorbesc despre presiunile din zona politică pe care le resimt oamenii de știință care caută serul salvator. În timp ce Donald Trump vorbește despre „operațiunea viteză super-luminică” iar rușii fac trimitere la Războiul Rece botezându-și vaccinul Sputnik 5, în China, serul imunizant dezvoltat de compania Sinovac Biotech ar fi fost aprobat pentru utilizare în regim de urgenţă, urmând în primă fază să fie folosit pentru imunizarea cadrelor medicale.

„Normele din China impun un spațiu separat pentru producerea unui nou vaccin. Al doilea motiv e volumul cererii: au nevoie de spațiu de producție pe măsură”, informează David Culver, corespondent CNN. De altă parte, Helen Yang, de la Sinovac Biotech precizează: „suntem în competiție cu virusul, nu cu alte companii. Viteza noastră trebuie să fie mai mare decât răspândirea și mutațiile virusului.”

Lupta pentru găsirea unui vaccin anti-coronavirus nu se dă doar între Statele Unite și Rusia. După SUA și Belgia, și guvernul de la Madrid a avizat testarea pe 190 de voluntari, a vaccinului dezvoltat de compania americană Johhnson & Johnson. Ajuns în faza a doua a studiilor clinice, serul s-a dovedit a fi un succes în ceea ce privește generarea de anticorpi. În Georgia, o prezentatoare TV a fost prima persoană imunizată cu serul produs de compania Moderna. Patru săptămâni mai târziu, femeia s-a întors pentru o a doua doză. Conform experților, cel mai probabil, serul anti-coronavirus trebuie administrat de două ori, la o diferență de două săptămâni după prima doză. „E ca în ring. Dacă îi dai o lovitură adversarului s-ar putea să-l dobori la podea, dar cu doi pumni e mai sigur”, explică Dr. Paul Bradley, Meridian Clinical Research. „Presupunând că serul sigur și eficient este deja o realitate, imunizarea în sine se anunță o provocare fară precedent. Miliarde de oameni trebuie vaccinați nu o dată, ci de două ori. Trebuie să-și amintească să revină la medic, să-și ia poată lua liber de la muncă de două ori, să suporte posibile efecte adverse, precum cum ar fi febra, de 2 ori”, informează Protv.

Între timp, la nivel mondial, sunt înregistrate peste 25 de milioane de cazuri de infectare și aproape 845.000 de decese. În Marea Britanie, un avion plin de așa-numiți „covidioți” a produs mai multe dezbateri intense. După ce 16 pasageri au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, 193 de persoane au fost puse în carantină. „Avionul, care a decolat de pe Zante (insula grecească Zakyntohs) cu destinația Cardiff, era plin de covidioți egoiști care nu purtau mască, în timp ce membrii echipajului erau niște inepți care nu păreau prea afectați de acest lucru. Tipul de lângă mine avea masca sub bărbie. Nu doar că nu i s-a atras atenția să-și pună masca pe față corect, dar a primit și o băutură gratis pe motiv că se știa cu unul dintre membrii echipajului. Mai mulți pasageri și-au dat jos măștile și au început să se plimbe pe culoar și să vorbească unii cu alții. Imediat ce avionul a aterizat, pasagerii și-au scos cu totul măștile. Pe durata întregului zbor de trei ore și jumătate, a existat un singur moment în care stewardesa a rugat o femeie să-și pună masca pe figură”, a descris Stephanie Whitfield, o pasageră care s-a autoizolat la domiciliu, împreună cu soțul său, după acest zbor.

Reprezentanții companiei aeriene au declarat că „siguranța pasagerilor reprezintă o prioritate” și s-au declarat „îngrijorați” de aceste acuzații. „Piloții și însoțitorii noștri de bord sunt antrenați la cele mai înalte standarde. Pasagerii sunt informați înaintea fiecărui zbor să poarte în permanență masca de protecție și că nu au voie să se plimbe pe culoar. Măștile pot fi scoase doar când pasagerul mănâncă sau bea. În acest moment se desfășoară o anchetă internă, în condițiile în care aceste probleme nu ne-au fost raportate până în prezent”, au declarat reprezentanții companiei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page