top of page

Angela Merkel: „Nimic nu va mai fi ca înainte de pandemie, ea ne va lovi dur şi în mod existenţial”


Experiența de opt luni pe care omenirea a căpătat-o cu pandemia de coronavirus, le conferă oamenilor speranța că autoritățile dețin mai multe informații despre Covid-19, creionând mai ușor strategiile de luptă cu acest inamic invizibil. Din păcate, noul coronavirus este atât de periculos și suprinzător încât, încă de la apariția sa în orașul chinez, Wuhan, la sfârșitul anului trecut, a suferit mai multe malformații. Dacă inițial se credea că doar persoanele în vârstă și cei care mai suferă și de alte boli sunt primii vizați de această epidemie, vara și aglomerațiile din locurile publice au arătat că tinerii nu sunt deloc ocoliți de Covid-19, fiind chiar și grupa de vârstă care transmite cel mai repede și mai ușor virusul la cei din jur.

În ciuda faptului că ultimele date înregistrate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că numărul cazurilor de infectare și decesele cauzate de Covid-19 au încetinit, liderii europeni se tem în continuare că lunile de toamnă și de iarnă vor face pandemia de coronavirus „încă și mai dificilă”. Această îngrijorare este susținută de Cancelarul german, Angela Merkel. Pentru a mai liniști apele, Merkel a promis în cadrul unei conferințe de presă, că guvernul ei va avea ca prioritate bunăstarea societății în ansamblu.

„Va trebui să trăim cu acest virus încă mult timp (...) Situaţia rămâne gravă. Să o luăm în serios. Am beneficiat toţi de libertate şi de o protecţie relativă împotriva aerosolilor în timpul verii, când este posibilă viaţa în aer liber, dar situaţia riscă să se schimbe odată ce mai multe activităţi se mută în spaţii închise, unde virusul se poate transmite mai uşor. Guvernul german va face totul astfel încât copiii noştri să nu fie perdanţii pandemiei. Şcolile şi grădiniţele trebuie să fie lucrurile cele mai importante. De asemenea, guvernul german va căuta să lase economia să funcţioneze ori să o repornească acolo unde a fost afectată de pandemie, şi de asemenea să păstreze locurile de muncă. Nimic nu va mai fi ca înainte de pandemie, ea ne va lovi dur şi în mod existenţial”, a remarcat Merkel.

Conform șefei de la Berlin, guvernul și-a mai trasat o prioritate esențială în lista obiectivelor din următoarele luni și anume, menținerea spiritului de solidaritate socială. În contextul în care unele categorii sociale au fost afectate de pandemie mai multe decât altele, precum vârstnicii sau familiile cu venituri reduse, Cancelarul german dorește egalitate de șanse între cetățeni.

Preocuparea pentru apariția unui al doilea val al pandemiei de coronavirus este confirmată și de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit acestora, oricine intră în contact cu pacienți infectați de Covid-19 trebuie testat, chiar dacă este asimptomatic. „Această recomandare a fost făcută de experţii OMS într-o conferinţă de presă despre situaţia din Statele Unite, unde autorităţile sanitare locale consideră de acum înainte că testele nu mai sunt necesare pentru asimptomatici”, informează Agerpres.

Refuzând să comenteze situația din Statele Unite, unde președintele american, Donald Trump a declerat de mai multe ori că țara lui ar trebui să depună mai puține eforturi pentru depistarea persoanelor cu Covid-19, considerând că testele oferă o imagine eronată asupra modului în care SUA gestionează pandemia, Maria Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de coronavirus din cadrul OMS a precizat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă ca „persoanele care intră în contact cu un bolnav, dacă este posibil, să fie testate, indiferent de prezenţa sau absenţa simptomelor. Ştim că persoanele care au simptome transmit virusul, dar ştim şi că persoanele care nu au simptome pot şi ele să transmită virusul. Aceste teste sunt foarte importante și trebuie să fie utilizate ca o oportunitate pentru a găsi cazurile active, pentru ca acestea să poată fi izolate şi, de asemenea, pentru ca găsirea contactelor să poată avea loc”.

Potrivit ultimelor date centralizate, pandemia de coronavirus a atins un bilanț de peste 1,7 milioane de cazuri de Covid-19 și 39.000 de noi decese înregistrate numai într-o singură săptămână (perioada 17 – 23 august). Cu toate că această cifră este una mare, în realitate aceasta reprezintă o reducere cu 5% a cazurilor, respectiv o scădere cu 12% a numărului de decese comparativ cu săptămâna precedentă (10 – 16 august). Conform OMS, această încetinire a fost înregistrată în toate regiunile, cu excepția Asiei de Sud-Est și a estului Mediteranei.

„Continentul american rămâne cel mai afectat, cu jumătate din numărul de cazuri noi şi cu 62% dintre decesele semnalate în cursul săptămânii trecute. Însă, această regiune este cea în care epidemia a scăzut cel mai mult din intensitate, cu o reducere cu 11% a cazurilor noi şi cu 17% a numărului de decese, în parte datorită unei încetiniri a transmiterii în Statele Unite şi în Brazilia, cele două ţări cele mai afectate la nivel mondial”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page