top of page

Un produs împotriva țânțarilor s-a dovedit eficient în neutralizarea noului coronavirus


La două săptămâni distanță după ce Rusia a anunțat că specialiștii ruși au găsit primul vaccin anti-coronavirus din lume, compania americană Moderna a transmis că vaccinul său a făcut progrese importante. Contestat de americani și suspectat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) serul inventat de Rusia a reușit să convingă doar 20 de țări de eficacitatea sa. Faptul că a sărit peste mai multe etape de testare și a fost anunțat prea devreme, îi determină pe experți să considere că sarcina găsirii unui vaccin anti Covid-19 a devenit mai degrabă o competiție între țările lumii și mândria de a fi eroul planetei.

Între timp, americanii au transmis că vaccinul lor va fi cu siguranță unul care va servi intereselor oamenilor, iar Germania a anunțat că este aproape gata cu un vaccin extrem de eficace. Crezând că serul obținut de ruși nu este unul luat în considerare, americanii fac tot posibilul în momentul de față pentru a pune pe piață „primul” vaccin anti-coronavirus. După ce bilanțul deceselor cauzate de Covid-19 a ajuns la peste 820.000, compania americană Moderna, unul dintre cei mai importanți concurenți în cursa pentru a dezvolta un vaccin anti Covid-19, a anunțat ieri că serul său a provocat o reacție imunitară a persoanelor vârstnice similară cu cea a adulților tineri.

Numindu-și vaccinul mRNA-1273, se află în prezent în stadii finale ale studiilor clinice pe oameni. „Ultimele date dintr-un studiu de fază I includ o analiză pe 20 de persoane suplimentare, care detaliază modul în care s-a efectuat vaccinul la adulţii mai în vârstă. Subiecţii au primit o doză de 100 de micrograme de vaccin, testată într-un studiu de fază a 3-a mult mai amplu. Moderna a spus că răspunsurile imune la persoanele cu vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, peste 70 de ani şi cele între 18 şi 55 de ani au fost similare”, informează ProTv.

Înainte de obținerea acestui rezultat de succes, oficialii din domeniul sănătății își exprimaseră îngrijorarea cu privire la faptul că vaccinul companiei Moderna ar putea să nu aibă același efect la persoanele în vârstă, având în vedere că sistemele imunitare ale acestora nu răspund la fel de puternic la vaccinuri. Publicarea acestei reușite a crescut acțiunile companiei Moderna, a cu până la 6%, după ce valoarea lor se ridicaseră oricum de peste trei ori în acest an.

Potrivit reprezentanților companiei, Moderna a înregistrat până în prezent peste 13.000 de participanți la studiul său de fază finală. Circa 18% di totalul participanților sunt afro-americani, latini, americani sau indigeni din Alaska, grupuri care au fost de altfel, extrem de afectate de pandemia de coronavirus și care sunt adesea subreprezentate în studiile clinice.

De altă parte, companiile și oficialii de sănătate lucrează în același timp și la modalități de distribuire a vaccinurilor Covid-19, unele dintre ele urmând să fie expediate și depozitate la temperaturi extrem de reci. În acest sens, Dr. Nancy Messonnier, directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii (CDC) și-a exprimat îndoielile cu privire la planurile companiei americane Pfizer, după ce firma a spus că vaccinul trebuie păstrat la temperaturi ultra-scăzute până la 6 luni sau în containere de transport special concepute pentru până la 10 zile. „Complexitatea acestui plan de depozitare şi manipulare a vaccinurilor va avea un impact major în capacitatea noastră de a livra eficient vaccinul”, a precizat Messonnier, reamintind că „odată scos din recipiente, vaccinul poate fi păstrat până la o zi la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius (36-46 ° F) - aproximativ temperatura unui frigider normal - sau 2 ore la temperatura camerei”.

După ce a declarat că lucrează la crearea unui vaccin stabil la temperaturi ridicate, acțiunile Pfizer au scăzut cu aproximatov 1,5%. „Vaccinul dezvoltat de Moderna trebuie păstrat la minus 20 de grade Celsius pentru livrare şi depozitare pe termen mai lung, de până la şase luni, dar poate fi păstrat la temperaturi regulate de refrigerare până la 10 zile. Vaccinul va fi distribuit în flacoane cu 10 doze, fără conservanţi” a transmis compania.

De altă parte, Ministerul britanic al Apărării a publicat astăzi un studiu potrivit căruia un produs împotriva țânțarilor, a cărui substanță activă provine din eucalipt, s-a dovedit eficient în neutralizarea noului coronavirus.

Laboratorul ştiinţific şi tehnologic (DSTL) al Ministerului Apărării a fost însărcinat să evalueze activitatea antivirală a produsului anti-insecte Mosi-guard Natural, care conţine citriodiol, derivat din uleiul esenţial de eucalipt (sau eucalyptus citriodora). După ce a fost aplicat direct pe coronavirus sub formă de picătură, precum și pe o „piele sintetică” din latex, produsul s-a dovedit eficient împotriva virusului în ambele cazuri. „Studiul a avut drept scop să servească ca bază pentru alte organisme ştiinţifice angajate în cercetarea virusului şi a posibilelor soluţii”, a subliniat Ministerul Apărării.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page