top of page

Statele membre sunt la un pas de condiționarea accesării fondurilor europene


Aderarea la Uniunea Europeană a atras foarte multe interese din partea țărilor din Europa având în vedere că una dintre avantajele sale o reprezintă accesarea fondurilor care servesc ideilor de dezvoltare a societăților europene. Din ce în ce mai multe țări își exprimă dorința de a fi parte din Blocul european tocmai pentru a se asigura că pot beneficia de această facilitate care le permite o cale liberă către bugetul Uniunii Europene și fondurile menite să modeleze toate statele membre după tiparul european.

Din păcate, această opțiune a fost abuzată în ultimii ani. Multe țări membre ale UE accesează fondurile dar uită să se mai supună regulilor și legilor europene atunci când vine vorba de corupție, justiție sau conformarea deciziei de acceptare a cotei obligatorii de refugiați. Crezând că forndurile europene sunt un drept care li se cuvine gratis, câteva state membre au reușit să îi enerveze pe liderii de la Bruxelles, determinându-i astfel să schimbe legislația. În prezent, liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European (PE) își reafirmă voința de a condiționa alocarea de fonduri europene de respectarea statului de drept de către statele beneficiare. Ințiatorul acestei solicitări este chiar Președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș.

Printr-o scrisoare comună trimisă cancelarului german, Angela Mekel și președintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, inițiatorul solicită, cu sprijinul celor mai mari grupuri politice din PE, introducerea mecanismului privind condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM) prevăzut pentru 2021 – 2027. Printre statele pe care europarlamentarii le-au luat în colimatoriu, se află Ungaria și Polonia. Aceste două țări membre ale Blocului comunitar primesc subvenții masive de la bugetul Uniunii Europene, dar care sar peste obligația de a asculta îndemnurile Bruxellesului de a respecta independența justiției, libertatea presei și drepturile minorităților.

„Parlamentul European a susţinut întotdeauna cu fermitate un astfel de mecanism de condiţionalitate, deoarece nu putem permite ca valorile UE să fie ameninţate sistematic sau încălcate de oricare dintre cele 27 de state membre, în timp ce fondurile UE continuă să fie primite de guvernele responsabile. În acelaşi timp, este evident că instrumentele de bază aflate la dispoziţia UE pentru protejarea acestor valori sunt limitate, inadecvate şi insuficiente”, se menţionează în textul scrisorii.

În iulie, în cadrul unui summit maraton, cei 27 de lideri europeni au dezbătut planul de relansare economică, urmând ca acum, eurodeputații să se pronunțe asupra bugetului UE. Atunci, Parlamentul European a avertizat că nu are de gând să aprobe versiunea bugetului UE aferent perioadei 2021-2027 pe care au primit-o. Mai mult, simțindu-se vizate în mod direct, anterior summit-ului, Polonia și Ungaria au avertizat că își vor exercita dreptul de veto dacă se decide stabilirea unei condiționări între acordarea finanțărilor și respectarea statului de drept. Potrivit mecanismului prezentat liderilor UE, orice măsură de suspendare sau posibilă reducere a fondurilor europene din cauza încălcării statului de drept „ar trebui să fie aprobată cu majoritate calificată de către statele membre (55% dintre țările UE reprezentând 65% din populația Uniunii Europene), ceea ce este mai dificil de realizat decât propunerea Comisiei”, informa sputnik.md.

Din 750 de miliarde de euro cât reprezintă bugetul total stabilit de planul de redresare, României îi sunt alocați 79,9 de miliarde de euro. În februarie, proiectul condiționării accesului fondurilor europene a fost dezbătut din nou, făcându-se referire la „închiderea robinetului” cu subvenții pentru statele membre care fac abuz de aderarea la Blocul comunitar, dar se fac că nu aud atunci când vine vorba de subordonarea puterii legitime a Bruxellesului. „Va fi introdus un regim general de condiţionalitate pentru a aborda evidentele carenţe generalizate în materie de bună guvernare ale statelor membre în privinţa respectării normelor statului de drept”, se arăta într-un proiect de rezoluţie consultat de ediţia în limba italiană a agenţiei de presă Reuters.

Scrisoarea trimisă de Dacian Cioloș a fost făcută publică în cursul zilei de ieri, la o zi diferență de negocierile care urmează să aibă loc între europarlamentari și cele 27 de state membre UE. Scopul acestor negocieri este de a obține un compromis cu privire la bugetul UE.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page