OMS: „Pandemia de Covid-19 este în continuă expansiune, dar creșterea cazurilor și a deceselor a înc


Cu un bilanț de 23, 65 milioane de contaminări și 811.895 de vieți pierdute, noul coronavirus rămâne in istoria modernă a omenirii, ca un inamic care a arătat chiar și celor mai dezvoltate țări ale lumii că tehnologia și abundența invențiilor de care beneficiază planeta, nu elimină riscul unor amenințări biologice. După aproape opt luni în care Terra s-a confruntat cu cel mai costisitor coșmar, Covid-19 a devenit subiectul principal de discuție la toate reuniunile importante ale lumii. Sarcina de a găsit un vaccin împotriva virusului s-a transformat repede din responsabilitatea de a-i salva pe oameni, în oportunitatea de afirmare a unor lideri mondiali. Între timp, guvernanții caută cu orice preț să educe cetățenii să se protejeze cât mai mult atunci când ies în spațiile publice.

Cu o creștere accelerată a numărului de infectări pe timp de vară, pandemia de coronavirus pare să fi încetinit dintr-o dată. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pandemia de Covid-19 este în continuă expansiune, dar creșterea cazurilor și a deceselor a încetinit la nivel mondial, cu excepția regiunilor din sud-estul Asiei și a regiunilor estului Mediteranei. Conform celor mai recente date publicate de OMS, America rămâne în continuare regiunea cea mai afectată, reprezentând jumătate din cazurile recente raportate și 62% din cele 39.240 de decese la nivel mondial în ultimele șapte zile.

„Peste 1,7 milioane de cazuri noi de COVID-19 și 39.000 de decese noi au fost raportate la OMS pentru săptămâna care se încheie la 23 august, o scădere de 4% a numărului de cazuri și (o scădere de 12%) a numărului de decese comparativ cu săptămâna precedentă”, au transmis reprezentanții OMS. A doua cea mai afectată regiune este Asia de Sud-Est, cu o creștere de 28% din cazurile noi și 15% din decese. În ceea ce privește regiunea mediteraneană, numărul cazurilor raportate a crescut la 4%. Dintre țările cu cea mai mare creștere a numărului de infectări se numără Libanul, Tunisia și Iordania.

Între timp, OMS a anunțat că un total de 172 de țări s-au alăturat planului Covax, ce presupune inițiativa producerii și a accesării echitabile la vaccinurile împotriva noului coronavirus. „Iniţial, când va fi disponibilă o cantitate redusă (de vaccinuri), este important să furnizăm vaccinul celor expuşi la cele mai mari riscuri din întreaga lume”, a declarat presei directorul organizaţiei, Tedros Adhanom Gebreyesus. În prezent, țările care vor să participe la acest proiect încă se mai pot înscrie, având ca termen limită de exprimare a intenției de participare, data de 31 august. În timp ce confirmările se primesc până în 18 septembrie, plățile inițiale sunt așteptate până în 9 octombrie. „Problema critică este să asigurăm o anumită cantitate de vaccin tuturor ţărilor cât mai curând posibil”, a transmis coordonatorul pentru urgenţe al OMS, Bruce Aylward.

La auzul anunțului făcut de OMS conform căruia pandemia de coronavirus s-a mai îmblânzit, Martin Hirsch, directorul general al AP-HP, a avertizat că trebuie să încetăm să gândim că s-a schimbat comportamentul virusului. „Primul lucru pe care-l putem face mai bine este să nu ne mai gândim că s-a schimbat comportamentul virusului care provoacă boala covid-19. Refrenul «brusc s-a îmblânzit» (...) este fals. În Île-de-France, numărul bolnavilor spitalizaţi creşte, se dublează la 26 de zile. În perioada de vârf a crizei sanitare, la începutul lui martie, numărul bolnavilor spitalizaţi se dubla la trei zile. Vârsta medie în spitale nu a scăzut. Ceea ce este cel mai important este comportamentul nostru, comportamentul personalului medical, medicilor, comportamentul populaţiei”, subliniază conducătorul Assistance publique - Hôpitaux de Paris.