top of page

Spania cere ajutorul armatei în lupta împotriva Covid-19


A doua cea mai lovită țară europeană de pandemia de coronavirus atunci când aceasta s-a instalat în Europa, la începutul lunii februarie, Spania este din nou în pragul unei crize sanitare. Vara cu soarele și turismul aferent Peninsulei a determinat o creștere accelerată a cazurilor de contaminări cu Covid-19, îngrijorând guvernul spaniol Pedro Sanchez.

Conform prim ministrului spaniol, autoritățile vor apela la armată pentru a ajuta regiunile, care au competențe în materie de sănătate, să lupte împotriva exploziei de noi cazuri de coronavirus. „Guvernul spaniol va pune la dispoziţia regiunilor efective ale forţelor armate pentru a realizarea trasarea cazurilor, respectiv anchetele epidemiologice. Regiunile pot cere guvernului central să aplice integral sau în parte pe teritoriul lor starea de alertă, regim de excepţie care permite în special limitarea circulaţiei. Acest instrument juridic a permis Madridului să impună la jumătatea lui martie în întreaga ţară una dintre izolările cele mai stricte din lume, care nu a fost ridicată total decât la sfârşitul lui iunie. Evoluţia pandemiei în Spania este preocupantă. Totuşi, ţara este încă departe de situaţia de la jumătatea lui martie”, a declarat premierul spaniol în cadrul unei alocuţiuni televizate precizând că 2.000 de militari ar putea fi desfăşuraţi în acest scop. Datele ultimelor cercetări arată că lipsa de mijloace umane în regiunile cele mai afectate este considerată ca fiind unul dintre motivele creșterii puternice a numărului de cazuri.

Potrivit lui Pedro Sanchez, tinerii asimptomatici sunt cei care transmit cel mai ușor și cel mai repede noul coronavirus. „Nu ne putem permite ca pandemia să reînceapă să preia controlul vieţii noastre, noi trebuie să preluăm controlul, să spargem această a doua curbă a contagiunilor, a mai spus șeful guvernului de la Madrid, făcând apel la ţară să evite ca „să ne paralizeze frica şi să ne împiedice să acţionăm”. Mai mult, Pedro Sanchez a făcut apel la spanioli să descarce o aplicaţie numită RadarCovid, pentru a facilita activitatea de trasare a cazurilor.

Recent, Spania a depășit pragul psihologic de 400.000 de cazuri de coronavirus. Conform specialiștilor, cele mai afectate regiuni sunt Madrid, Aragon și Castilia. În ceea ce privește bilanțul vieților pierdute, acesta a ajuns la peste 28.000 de morți. Media de vârstă a celor infectaţi cu noul coronavirus a ajuns, în Spania, la 38 de ani. 60% dintre cazuri nu au simptome sau manifestă forme foarte slabe ale bolii, fapt pentru care spitalizările şi decesele sunt încă la un nivel scăzut.

În lupta cu pandemia de coronavirus, spaniolii testează mai multe strategii asigurându-se că toamna care vine nu va aduce o creștere a numărului de infectări, având în vedere că odată cu frigul există și riscul „obișnuitei” gripe. Astfel, o uriașă campanie de testare care se bazează atât pe voluntari cât și pe cetățeni aleși aleatoriu a fost demarată de către guvernul spaniol. Având una dintre cele mai ridicate rate de infecție cu Covid-19 din Spania, cartierul Vallecas, din Madrid, a fost inclus de autorități într-o campanie de testare aleatorie a peste 6.000 de oameni. „Motivul principal pentru care facem asta e că în aceste regiuni ale Madridului am avut un număr mai mare de cazuri. Şi acum ştim că numărul bolnavilor creşte la categoria de vârstă 15-49 de ani”, a declarat Antonio Zapatero, secretar pe probleme de sănătate.

„M-am oferit voluntar pentru că mi-e destul de frică de COVID. Nu cunosc care e situaţia. Ne temem cel mai mult pentru bunicii noştri, pentru că sunt în vârstă”, a precizat Marco Malaga, unul dintre voluntari.

„Testarea merge ca pe roate. Procesează sute de persoane în doar câteva ore. La ieşire, voluntarii primesc un cod QR pe care îl pot scana şi aşa află rezultatul, în cel mult 48 de ore”, informează Atika Shubert, corespondent CNN Madrid. În același timp, potrivit lui Edouard Mathieu, Data Manager „situaţia arată ca un U, ceea ce e destul de îngrijorător. Unele ţări sunt abia la începutul celei de-a doua bare a acestui U. În Franţa şi Spania, însă, curba este aproape completă. E ceea ce ne îngrijorează şi s-a întâmplat foarte repede.”

„Autoritățile sanitare vor să evite situația critică, de acum câteva luni. Când spitalele erau pline, iar bolnavii noi dormeau și pe jos. De altfel, un grup de medici şi epidemiologi a cerut guvernului să investească mai mult în depistarea cazurilor, descoperirea persoanelor cu care infectații au luat contact şi izolarea focarelor regionale”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page