După tratamentul cu hidroxiclorochină, o altă propunere de-a lui Donald Tump, împotriva coronavirus,


În condițiile în care numărul contaminărilor și a deceselor cauzate de noul coronavirus crește cu fiecare zi, obținerea vaccinului împotriva Covid-19 a devenit cea mai importantă sarcină a planetei. În timp ce specialiștii lucrează la foc continuu pentru a obține mult doritul ser, liderii mondiali par să fie orbiți de putere și pun presiune pe experți pentru inventarea unui vaccin cât mai curând posibil. În această luptă pentru salvarea planetei de un inamic invizibil, a intervenit dorința de afirmare și concurența între țări. Teama că unele state tratează vaccinul anti-coronavirus ca o armă, îi îngrijorează pe specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Temându-se că liderii țărilor mai bogate au cumpărat în avans majoritatea dozelor din vaccinurile anunțate, OMS cere guvernanților să facă parte dintr-o alianță care unește mai multe state în lupta pentru inventarea dar și distribuirea serului.

După mai multe apeluri făcute populației lumii, 172 de țări au răspuns pozitiv acestei inițiative. Cunoscut sub numele de planul Covax, această inițiativă presupune acces echitabil la vaccinurile împotriva coronavirusului. Obiectivul său este de a furniza 2 miliarde de doze de vaccinuri eficace aprobate pentru Covid-19, până la sfârşitul anului 2021.

Cu toate că și-au prezentat acordul asupra acestei strategii, cele 172 de țări sunt acum așteptate să se și implice în mod direct în lupta propriu zisă de obținere a serului. În acest sens, OMS avertizează că este nevoie urgență de mai multe fonduri, iar statele trebuie să înceapă să își ia angajamente obligatorii. “Iniţial, când va fi disponibilă o cantitate redusă (de vaccinuri), este important să furnizăm vaccinul celor expuşi la cele mai mari riscuri din întreaga lume”, a declarat presei directorul organizaţiei, Tedros Adhanom Gebreyesus. De altă parte, coordonatorul pentru urgenţe al OMS, Bruce Aylward, a precizat că data-limită pentru exprimarea intenţiei de participare la Covax este 31 august, confirmările se primesc până în 18 septembrie, iar plăţile iniţiale trebuie făcute până în 9 octombrie. “Problema critică este să asigurăm o anumită cantitate de vaccin tuturor ţărilor cât mai curând posibil”, a transmis Aylward.

De altă parte, un anunț surprinzător a venit astăzi din China. Potrivit lui Zheng Zhongwei, un oficial din Comisia Națională de Sănătate autoritățile chineze au început în data de 22 iulie să administreze un vaccin experimental împotriva Covid-19 persoanelor care lucrează în domenii cu risc ridicat de infectare, și anume medici, angajați de la frontieră și epidemiologi. Dezvoltat de compania chineză Sinopharm, a treia fază de testare a vaccinului a fost efectuată și în Emiratele Arabe Unite, Peru, Maroc și Argentina. „Există prevederi clare în Articolul 20 al legii vaccinului din țara noastră. Când apare un incident major de sănătate publică (…) se poate aproba utilizarea de urgență a vaccinului la o anumită scală pe o perioadă de timp. Faza următoare de utilizarea vaccinului ar putea avea ca scop prevenirea izbucnirii unor noi focare în toamnă și în iarnă, în încercarea de a „stabili o barieră de imunitate. În momentul în care construim o barieră de imunitate pentru medici, personalul implicat în activitățile de zi cu zi ale orașelor, cum ar fi lucrătorii din transporturi sau din fabrici ar putea deveni eligibili pentru vaccinare”, a declarat Zheng Zhongwei.

Potrivit Protv „nu este prima oară când China a aprobat utilizarea unui vaccin experimental. În luna iunie, guvernul chinez a aprobat utilizarea unui alt vaccin pe militari. În prezent, China are