top of page

După tratamentul cu hidroxiclorochină, o altă propunere de-a lui Donald Tump, împotriva coronavirus,


În condițiile în care numărul contaminărilor și a deceselor cauzate de noul coronavirus crește cu fiecare zi, obținerea vaccinului împotriva Covid-19 a devenit cea mai importantă sarcină a planetei. În timp ce specialiștii lucrează la foc continuu pentru a obține mult doritul ser, liderii mondiali par să fie orbiți de putere și pun presiune pe experți pentru inventarea unui vaccin cât mai curând posibil. În această luptă pentru salvarea planetei de un inamic invizibil, a intervenit dorința de afirmare și concurența între țări. Teama că unele state tratează vaccinul anti-coronavirus ca o armă, îi îngrijorează pe specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Temându-se că liderii țărilor mai bogate au cumpărat în avans majoritatea dozelor din vaccinurile anunțate, OMS cere guvernanților să facă parte dintr-o alianță care unește mai multe state în lupta pentru inventarea dar și distribuirea serului.

După mai multe apeluri făcute populației lumii, 172 de țări au răspuns pozitiv acestei inițiative. Cunoscut sub numele de planul Covax, această inițiativă presupune acces echitabil la vaccinurile împotriva coronavirusului. Obiectivul său este de a furniza 2 miliarde de doze de vaccinuri eficace aprobate pentru Covid-19, până la sfârşitul anului 2021.

Cu toate că și-au prezentat acordul asupra acestei strategii, cele 172 de țări sunt acum așteptate să se și implice în mod direct în lupta propriu zisă de obținere a serului. În acest sens, OMS avertizează că este nevoie urgență de mai multe fonduri, iar statele trebuie să înceapă să își ia angajamente obligatorii. “Iniţial, când va fi disponibilă o cantitate redusă (de vaccinuri), este important să furnizăm vaccinul celor expuşi la cele mai mari riscuri din întreaga lume”, a declarat presei directorul organizaţiei, Tedros Adhanom Gebreyesus. De altă parte, coordonatorul pentru urgenţe al OMS, Bruce Aylward, a precizat că data-limită pentru exprimarea intenţiei de participare la Covax este 31 august, confirmările se primesc până în 18 septembrie, iar plăţile iniţiale trebuie făcute până în 9 octombrie. “Problema critică este să asigurăm o anumită cantitate de vaccin tuturor ţărilor cât mai curând posibil”, a transmis Aylward.

De altă parte, un anunț surprinzător a venit astăzi din China. Potrivit lui Zheng Zhongwei, un oficial din Comisia Națională de Sănătate autoritățile chineze au început în data de 22 iulie să administreze un vaccin experimental împotriva Covid-19 persoanelor care lucrează în domenii cu risc ridicat de infectare, și anume medici, angajați de la frontieră și epidemiologi. Dezvoltat de compania chineză Sinopharm, a treia fază de testare a vaccinului a fost efectuată și în Emiratele Arabe Unite, Peru, Maroc și Argentina. „Există prevederi clare în Articolul 20 al legii vaccinului din țara noastră. Când apare un incident major de sănătate publică (…) se poate aproba utilizarea de urgență a vaccinului la o anumită scală pe o perioadă de timp. Faza următoare de utilizarea vaccinului ar putea avea ca scop prevenirea izbucnirii unor noi focare în toamnă și în iarnă, în încercarea de a „stabili o barieră de imunitate. În momentul în care construim o barieră de imunitate pentru medici, personalul implicat în activitățile de zi cu zi ale orașelor, cum ar fi lucrătorii din transporturi sau din fabrici ar putea deveni eligibili pentru vaccinare”, a declarat Zheng Zhongwei.

Potrivit Protv „nu este prima oară când China a aprobat utilizarea unui vaccin experimental. În luna iunie, guvernul chinez a aprobat utilizarea unui alt vaccin pe militari. În prezent, China are mai mulți voluntari implicați în testarea vaccinurilor împotriva Covid-19 decât orice altă țară”.

În Statele Unite, președintele american, Donald Trump a anunțat autorizarea în regim de urgenţă a transfuziei de plasmă sangvină de la persoanele vindecate de Covid-19 la pacienţi spitalizaţi, un tratament deja larg utilizat în SUA. “Aceasta este ceea ce am căutat să fac de mult. Sunt încântat să fac un anunț cu adevărat istoric în lupta noastră împotriva virusului chinezesc, care va salva nenumărate vieți“, a apreciat liderul de la Casa Albă. Totuși, potrivit unui expert în vaccinuri, este posibil ca Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) să fi fost forțată să autorizeze folosirea plasmei pentru tratarea noului coronavirus. „Cred că ceea ce se întâmplă aici este o formă de bullying, cel puţin la cel mai înalt nivel al FDA şi sunt sigur că există oameni la FDA, care sunt la fel de supăraţi ca şi mine. Sarcina FDA este de a menține produsele la un anumit standard de siguranță și eficacitate. Sunt îngrijorat de faptul că FDA este intimidată să facă ceea ce vrea Donald Trump și cred că este un joc periculos pe care îl joacă. Efectele secundare potenţiale ale plasmei nu sunt cunoscute. Este probabil un produs sigur, dar până când ceva nu a fost demonstrat clar că funcţionează, nu ar trebui să-l punem pe listă”, a spus dr. Paul Offit, directorul Centrului de Educaţie pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Conform Agerpres, “transfuzia acestei plasme care conţine anticorpi vizează să permită bolnavilor să elimine mai repede coronavirusul şi să limiteze pagubele asupra organismului”. Eficiența acestui tratament este încă dezbătută de foarte mulți experți. Cu toate că a dat unele rezultate până în prezent, transfuzia acestor plasme prezintă riscul unor efecte secundare şi de transmitere a agenţilor infecţioşi.

“Plasma persoanelor convalescente funcţionează probabil, deşi acest lucru ar trebui confirmat mai întâi de teste clinice, dar nu ca tratament de urgenţă pentru pacienţii grav bolnavi”, a avertizat medicul Len Horovitz, specialist în pneumologie la spitalul Lenox Hill din New York.

Până în prezent, peste 70.000 de pacienţi au primit deja o transfuzie de plasmă recoltată de la persoane convalescente. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră tratamentul promovat de Trump ca fiind unul de „de slabă calitate”. “Doar câteva studii clinice asupra plasmei convalescente au produs rezultate, iar dovezile, cel puţin până în prezent, nu au fost suficient de convingătoare pentru că acest tratament să fie susţinut dincolo de utilizarea ca terapie experimentală. În timp ce câteva studii clinice au demonstrat unele beneficii, acestea au avut dimensiuni reduse, iar datele rezultate au fost, până în prezent, neconcludente. La acest moment, sunt dovezi de foarte slabă calitate. Aşa că recomandăm ca plasmă convalescentă să fie deocamdată o terapie experimentală, ce ar trebui evaluată în continuare în studii clinice randomizate bine concepute”, a avertizat Soumya Swaminathan, coordonatoare ştiinţifică a OMS.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page