top of page

OMS: “Europa poate gestiona pandemia de Covid-19 fără să fie nevoită să închidă viața socială”



Când a fost depistat primul caz de coronavirus, la finalul anului trecut în orașul Wuhan, din China, experții nu știau nimic despre acest virus. Viteza de răspândire și puterea de contaminare pe care le-a demonstrat în următoarele luni au fost critice în înțelegerea modului în care Covid-19 acționează. Din cauza informațiilor insuficiente despre acest inamic invizibil, autoritățile mondiale au decis să acționeze imediat, punând societățile în retragere. După luni de zile în izolare, guvernele lumii au început să resimtă deteriorarea economiei, fapt pentru care, de teama unui colaps, în luna mai, mai multe țări au decis să ridice măsurile de restricție impuse împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus. Din nefericire, numărul contaminărilor și al deceselor provocate de noul virus a crescut surprinzător de mult. Numai în Europa, în prima săptămâna din august s-au înregistrat 40.000 de cazuri suplimentare comparativ cu perioada similară din iunie, când numărul lor era la cel mai scăzut nivel. În prezent, sunt înregistrate circa 26.000 de noi cazuri în Europa. “Tinerii, care au tendinţa să contracteze infecţii mai puţin grave şi înregistrează, prin urmare, o mortalitate mai scăzută, sunt parţial la originea acestei înmulţiri a cazurilor”, informează Protv.

Îngrijorați că trebuie să se gândească la posibilitatea unui al doilea val al pandemiei, liderii mondiali caută acum să limiteze numărul călătoriilor în străinătate, impunând carantina de 14 zile. Totuși, vremea caldă de afară îi determină pe oameni să iasă în continuare în spațiile publice și mulți sunt greu de ținut în control atunci când vine vorba de măsurile de protecție precum purtarea măștii sau respectarea distanței sociale.

Pentru a le sări în ajutor autorităților, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că “Europa poate gestiona pandemia de Covid-19 fără să fie nevoită să închidă viața socială”. Motivul pentru care OMS crede în puterea de rezolvare a europenilor se datorează pregătirii autorităților și cunoştinţelor acumulate în ultimele luni. “Între măsurile de bază la scară naţională şi măsurile suplimentare ţintite, suntem într-o poziţie mult mai bună pentru a eradica focarele virale localizate. Putem gestiona virusul şi menţine active economia şi sistemul educativ. Nu ne-am întors la februarie, ştim cum să luăm ca ţintă mai degrabă virusul, şi nu societatea”, a declarat de la Copenhaga directorul pe Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă online. Recomandările acestuia se concentrează pe respectarea măsurilor de protecţie şi a distanţării, strategia naţională de depistare şi monitorizare și adoptarea de măsuri locale în momentul în care apar focare.

De altă parte, oamenii par din ce în ce mai greu de controlat în condițiile în care planurile le-au fost afectate pentru mai bine de jumătate din anul 2020. Vacanțele de vară sau doar dorința de a fi în preajma celor dragi, îi fac să uite de măsurile de protecție împotriva Covid-19.

Recent, Germania, Spania și Italia au raportat cele mai mari bilanțuri zilnice din ultimele luni. În timp ce Franța a ajuns la aproape 3.800 de noi teste pozitive doar în 24 de ore, în trei orașe franceze masca este obligatorie în zonele centrale sau aglomerate. Autorităţile din Nisa, pe Riviera franceză, au mers însă mai departe și au decis ca masca să fie obligatorie oriunde în exterior. “Trebuie să rămânem consecvenţi în lupta noastră împotriva Covid-19”, a explicat primarul oraşului Nisa.

Potrivit președintelui francez, Emmanuel Macron, există perspective rezonabile de a obţine un vaccin împotriva coronavirusului ”în următoarele luni”. “Am spus-o şi este foarte important, chiar în momentul în care mai multe vaccinuri sunt în faza a 3-a, avem perspective rezonabile de a avea un vaccin în următoarele luni. Asta nu va rezolva problemele următoarelor săptămâni, ci ale lunilor viitoare. Am ameliorat cooperarea europeană pentru dezvoltarea unui vaccin împreună, asociind multe alte state şi Comisia, pentru a încuraja mai întâi grupurile care caută un vaccin. Statele UE au trebuit să se asigure că vor avea capacitatea de a-l produce şi de a-l livra populaţiilor lor când va fi disponibil”, a subliniat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel.

În cursul zilei de ieri, Comisia Europeană a anunțat că a rezervat 225 de milioane de doze dintr-un potențial vaccin împotriva noului coronavirus la laboratorul german CureVac. Acesta este cel de-al patrulea astfel de acord pe care îl încheie UE după ce a mai rezervat deja 300 de milioane de vaccinuri în pregătire la laboratorul francez Sanofi, 400 la cel american Johnson&Johnson și 300 de milioane de doze, cu o opţiune de 100 de milioane de doze suplimentare cu grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Universitatea Johns Hopkins, la nivel global, de la descoperirea noului coronavirus la finalul anului trecut în Wuhan (China), au fost înregistrate peste 22,7 milioane de cazuri şi mai mult de 794.000 decese.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page