Papa Francisc: „Ar fi trist dacă prioritatea pentru vaccinul împotriva Covid-19 ar fi acordată celor
În timp ce numărul cazurilor de infectare cu coronavirus crește de la o zi la alta, lupta pentru a inventa un vaccin care să oprească pandemia de Covid-19 s-a transformat într-o competiție între statele lumii. Așteptat de o planetă întreagă, serul nu va putea fi cumpărat sau distribuit tuturor oamenilor de pe pământ în condițiile în care producerea lui este una extrem de costisitoare. Astfel, în ciuda faptului că omenirea se confruntă cu un inamic invizibil care a luat aproape 800.000 de vieți și a pus în pericol viața a circa 22 de milioane de persoane, liderii mondiali nu beneficiază de resursele necesare pentru a găsit un vaccin, a-l distribui gratuit și a salva lumea. Atâta timp cât există competiție între cine va produce prima, vaccinul anti-coronavirus, va exista și un preț pe care celelalte țări va trebui să îl plătească ca să își protejeze oamenii.
Subiectul „naționalismului vaccinului” este din ce în ce mai dezbătut de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății care, fac un apel la guvernanți pentru a lăsa jocurile și interesele politice deoparte și a înțelege că în privința sănătății, nu poate exista vorba de un clasament al celor mai bune țări. În acest apel intervine și Papa Francisc care amintește lumii că pandemia de Covid-19 ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru a construi o societate mai echitabilă și mai ecologistă.
„Toţi suntem îngrijoraţi pentru consecinţele sociale ale pandemiei. Mulţi vor să revină la normal şi să-şi reia activităţile economice. Sigur, însă acest normal nu ar trebui să includă nedreptăţi sociale şi daune aduse mediului. Astăzi avem o oportunitate pentru a construi ceva diferit”, a declarat Suveranul Pontif în timpul audienţei sale săptămânale. În opinia acestuia, acţiunile de caritate nu au fost suficiente pentru a ajuta oamenii săraci şi a cerut un model de dezvoltare economică mai echitabil care să se adreseze cauzelor ce duc la inegalităţi. „Subvenţiile publice acordate de guverne ca parte a ajutorului post-coronavirus nu ar trebui să ajungă la companiile cunoscute pentru lipsa acţiunilor privind mediul, drepturile sociale şi în domeniul muncii. Acele criterii pentru companii să poată primi ajutor public ar trebui să fie contribuţia la integrarea persoanelor care sunt în mod normal excluse (din societate), ajutorarea celor mai nevoiaşi şi grija pentru mediu”, a completat Papa Francisc.
Îngrijorat de atitudinea unor lideri politici care par să tragă cu propria țară atunci când un vaccin anti-coronavirus va fi declarat oficial ca funcțional, Suveranul Pontif avertizează: „ar fi trist dacă prioritatea pentru vaccinul împotriva Covid-19 ar fi acordată celor mai bogate (ţări). Ar fi trist dacă vaccinul ar deveni proprietatea unei anumite naţiuni, dacă nu ar fi universal şi pentru toată lumea”, a mai spus Francisc. În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat la începutul acestei săptămâni că orice naţiune care stochează posibile vaccinuri împotriva noului coronavurus, excluzându-i pe alţii, ar adânci pandemia de coronavirus. În prezent, peste 21,9 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel global, dintre care 772.647 au decedat.
Aceste discuții privind restricția distribuirii unui potențial vaccin la întreaga populație, au fost dezbătute deseori în ultimele săptămâni. Pentru a elimina orice formă de îndoială asupra preocupării pe care o au în ceea ce privește sănătatea și protecția cetățenilor, autoritățile australiene au transmis oamenilor din această țară că vor primi gratuit serul anti-coronavirus, când acesta va fi gata. Potrivit premierului australian, Scott Morrison, Australia a încheiat un acord cu grupul farmaceutic AstraZeneca cu privire la vaccinul care este dezvoltat în prezent de Universitatea din Oxford.
„Dacă acest vaccin se dovedeşte a fi eficient, îl vom fabrica şi îl vom furniza imediat fără ajutorul nimănui şi îl vom oferi celor 25 de milioane de australieni”, a spus Morrison. Ultimul bilanț al epidemiei de Covid-19 în Australia arată un total de 23.773 de cazuri de Covid-19 din 22 ianuarie iar 14.924 sunt vindecaţi. Numărul deceselor este de 438, iar în ultimele 24 de ore au fost raportate 226 de îmbolnăviri. Numărul total al celor spitalizaţi este de 682.
De altă parte, Germania a transmis că vaccinurile împotriva Covid-19 ar putea fi lansate la începutul anului 2021. Lăudată pentru modul în care a gestionat criza sanitară, Germania este așteptată să pună repede pe piață un vaccin care să oprească pandemia de coronavirus. În acest sens, Şeful Institutului federal pentru vaccinuri şi biomedicină din Germania a declarat în cursul zilei de ieri, că unele grupuri de persoane care trăiesc în Germania ar putea fi vaccinate la începutul anului viitor împotriva Covid-19. „Companii farmaceutice din întreaga lume efectuează studii clinice avansate, fiecare cu zeci de mii de participanţi, iar unele dintre ele se aşteaptă să afle până la sfârşitul anului dacă vaccinurile lor împotriva COVID-19 sunt eficiente şi sigure”, informează Agerpres.
„Dacă datele din faza III de testare demonstrează că vaccinurile sunt eficiente şi sigure, primele vaccinuri ar putea fi aprobate la începutul anului, eventual cu condiţii incluse. Pe baza asigurărilor producătorilor, primele doze pentru persoanele din Germania vor fi disponibile la acel moment, în concordanţă cu priorităţile stabilite de Comitetul permanent pentru vaccinare”, a declarat Klaus Cichutek, şeful Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania.