Liderii UE negociază o strategie de intervenție în politică internă a Belarusului, dar care nu îl va
Polemicile din Belarus declanșate de realegerea lui Alexander Lukașenko în poziția de președinte, după 26 de ani de când pare să nu mai vrea să părăsească acest fotoliu și protestele ținute de cetățenii care vor ca `ultimul dictator al Europei` să fie dat jos de la putere, a atras atenția liderilor Uniunii Europene. Cu toate că această chestiune politică îi vizează 100% pe bielorusi, președintele Rusiei, Vladimir Putin nu s-a putut abține și i-a transmis omologului său că este gata să îl ajute militar dacă este nevoie. Totuși, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Belarusul nu are nevoie de ajutor în niciun fel. Mai mult, acesta a acuzat puteri străine, fără a le numi, de amestec în afacerile interne din Belarus şi a spus că o astfel de interferenţă este inacceptabilă.
De altă parte, violențele dintre protestatari și forțele de ordine i-a șocat pe Cancelarul german, Angela Merkel și președintele francez, Emanuel Macron. În opinia acestora, bielorușii trebuie să fie protejați imediat.
Cu scopul de a le apăra drepturile cetățenilor, liderii europeni au stabilit să ia parte la o videoconferință în cadrul căreia să negocieze o poziție fermă împotriva violențelor din Belarus, dar care, în același timp, să nu-l supere pe Putin. Cu toate că se așteaptă ca decizia acestora să fie una tranșantă, reacția oficialilor UE nu trebuie să-i dea lui Vladimir Putin un pretext să intervină militar în zonă. Conform Protv, „poziția generală care va fi cel mai probabil adoptată prin declarații individuale este de condamnare a represiunii violente a autorităților din Belarus împotriva manifestațiilor de stradă, care contestă realegerea președintelui Alexander Lukașenko cu 80% din voturi”.
Prim miniștrii țărilor membre ale blocului comunitar vor, ca pe lângă o poziție comună cu privire la politică internă a Belarusului, negocierea să obțină și un echilibru al relațiilor diplomatice cu aceasta, pentru că geopolitica din regiune este extrem de sensibilă. În acest moment, relația strânsă dintre Lukașenko și Moscova îi determină pe europeni să se gândească la o sumedenie de ipoteze privind o posibilă intervenție militară a rușilor în Belarus sau chiar un pretins complot internațional de care să se prevaleze președintele bielorus. „Este mai mult o problemă de sprijin [pentru poporul din Belarus] decât o intervenție în sine”, a spus un diplomat al UE, rezumând poziția blocului european.
Această mobilizare a liderilor europeni este una excepțională, având în vedere că rareori se întâmplă ca oficialii Uniunii Europene să organizeze o reuniune în care ordinea de zi constă dintr-o problemă de politică externă. „O discuție similară având loc în martie 2014, când liderii au discutat despre revoluția din Ucraina. Atunci însă a existat o intervenție militară din partea Rusiei, exact genul de situație pe care acum Uniunea Europeană vrea să o evite”, completează Protv. De altă parte, Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, unul dintre demnitarii europeni implicați în gestionarea crizei din Belarus, a fost surprins în vacanță, pe un iaht de lux, în largul Croației. Problema apare când postările acestuia de pe Facebook îl surprind pe demnitar preocupat de situația din Belarus, încercând să creeze o imagine serioasă. ”Ministrul de externe ungar pare să-și petreacă vara într-un mod febril, doar vizitați pagina sa de Facebook: într-o atmosferă de birou, la costum, cu un mobil în mână, el discută situația din Minsk cu înalți demnitari și alți miniștri de externe. În antiteză cu această imagine, duminică, 16 august, l-am văzut și fotografiat pe ministru pe iahtul de lux Lady MRD, deținut de Laszlo Szijj, pe Marea Adriatică, Croația, la 25 de km sud de Biograd Na Moru, mai jos de insulele Kornati, împreună cu familia în vacanță”, scriu ziariștii de la Atlatszo.
”Fără nici o exagerare, liniile telefonice s-au înroșit atât la nivel de prim-ministru, cât și la nivel de ministru de externe din cauza evenimentelor de la Minsk. În această dimineață, am vorbit cu cei trei miniștri de externe din țările baltice și apoi m-am consultat cu primul ministru, care a vorbit la telefon cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki. Suntem interesați ca Uniunea Europeană să ia decizii bazate pe dialog care să nu facă imposibil ca Uniunea Europeană și Belarusul să își construiască relația în viitor sau să afecteze programul de Parteneriat estic”, a scris luni pe Facebook ministrul Peter Szijjarto, care ținea în mână un telefon într-o atmosferă de birou. Cu o zi în urmă, Szijjarto a mai postat un imagine în care apare ținând în mână un mobil într-o sală de întâlniri. ”Politicienii europeni rămân îngrijorați cu privire la situația din Minsk. Am vorbit la telefon despre acest lucru cu Josep Borrel, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și cu Heiko Maas, ministrul de externe german”. Spre surprinderea politicianului, cei de la Atlatszo l-au surprins pe ministrul maghiar de externe în fotografii de tip paparazzi, pe iahtul de lux Lady MRD, proprietatea miliardarului Laszlo Szijj, un apropiat al premierului Viktor Orban. Ungaria a cerut Uniunii Europene să nu ostracizeze Belarusul și să continue dialogul cu Alexandr Lukașenko, după mai multe zile de proteste violente la Minsk, în cadrul cărora cel puțin două persoane au murit și câteva sute au fost rănite.