top of page

Guvernatorul New York-ului îi sugerează lui Trump să nu mai insiste cu `virusul chinezesc` d


Bilanțul victimelor făcute de pandemia de coronavirus pare să crească cu o viteză greu de oprit, apropiindu-se în prezent de 22 de milioane de persoane contaminate și aproape 780.000 de decese. În lume, criza sanitară este resimțită în mod diferit de la țară la țară. În timp ce unele state par să reușească să țină sub control lupta cu noul Covid-19, altele abia mai fac față.

În Liban de exemplu, explozia care a avut lor în Beirut a determinat o creștere uriașă a infectarilor. Îngrijorați că nu pot ține pasul cu această luptă, oficialii din Sănătate cer o perioadă de izolare de cel puțin două săptămâni, pentru a reuși să țină epidemia sub control. Una dintre cauzele acestei creșteri este reprezentată de faptul că după tragedia din data de 4 august sunt așteptate un număr de cel puțin 180 de înmormântări la care vor participa mai mulți oameni. De altfel, spitalele sunt aglomerate, iar oamenii încă mai caută prin dărâmături. La acestea se adaugă și protestele și manifestațiile care au izbucnit la scurt timp după explozie, în cadrul cărora oamenii cer demisia politicienilor de la putere. „Este o problemă de viață și de moarte”, a mai spus Hassan, adăugând că în curând spitalele private și publice ar putea să nu mai facă față. Parlamentul libanez a aprobat pe 13 august starea de urgenţă pentru Beirut, declarată de Guvern după catastrofa provocată de explozia a 2.750 de tone de nitrat de amoniu care se aflau de şase ani într-un depozit din portul oraşului. În ultimele 24 de ore, Ministerul Sănătăţii a raportat 456 de noi cazuri de infectare, cel mai mare număr înregistrat din 21 februarie. Până în prezent, în Liban au fost înregistrate 9.337 de contaminări şi 105 decese asociate noului coronavirus.

În Rusia, Ministrul Economiei a făcut anunțul că s-a infectat cu Covid-19. „Din nefericire, Aleksandr Valentinovici Novak este infectat cu coronavirus”, a declarat premierul Mihail Mişustin, la Blagoveşcensk, în Extremul Orient rus. În orașul englez Nottinghamshire, șaptezeci şi doi de angajaţi ai unei fabrici de dulciuri au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus. Potrivit Consiliului comitatului Nottinghamshire, până în prezent, 701 de angajaţi ai fabricii de dulciuri Bakkavor din Newark-On-Trent, o localitate situată la circa 200 de kilometri de Londra, au fost testaţi pentru Covid-19. Până miercuri, angajatorii vor să-i testeze pe toți cei 1.600 de lucrători, cu ajutorul unei unități de testare instalate la față locului.

Spania însă, se află în fața unei situații cu adevărat terifiante după ce de vineri și până luni, a înregistrat 15.000 de noi cazuri de coronavirus. În ciuda răspândirii epidemiei de Covid-19, oamenii par să fie nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități, protestând cu sutele, în Plaza Colon din centrul Madridului. „Știm că guvernanții ne mint și nu-i vom lăsa să ne calce în picioare drepturile, așa cum deja au început s-o facă. În primul rând, trebuie să facem zgomot. Să înțeleagă că nu vom tăcea!”, a precizat Diana Ortiz, o angajată în turism.

Frustrați că trebuie să poarte măștile de protecție chiar și pe stradă, mulți acuză guvernul de un comportament dictatorial. „În restul Europei nu se întâmplă așa ceva. Oamenii sunt surprinși să afle că în Europa nu ești obligat să porți mască pe stradă, nici nu te cred când le spui”, a transmis Jonathan, angajat într-un plafar. În realitate, mai multe orașe din Franța au introdus ieri obligativitatea măștilor în toate spațiile publice, iar Parisul a extins zonele în care măștile sunt obligatorii.

„Cred că virusul se răspândește iarăși și, chiar dacă purtarea unei măști pe stradă nu este eficientă sută la sută, tot ne protejează. Așa că e mai bine să ne luăm toate precauțiile posibile”, a mărturisit Bernard Six, parizian.

Cu aproape 36.000 de îmbolnăviri și peste 28.600 decese, Spania este una dintre cele mai afectate țări din lume. Practic, cu 108 cazuri la 100.000 de locuitori, îşi devansează mult vecinii.

În Statele Unite ale Americii, noul coronavirus continuă să facă prăpăd. După ce a depășit pragul de 170.000 de decese din cauza Covid-19, americanii se tem că testarea este o problema majoră, după ce aceasta a încetinit în 17 state iar rata de rezultate pozitive e în creștere în 36 de state, situându-se la 7-8%.

„Ar putea fi vorba de un soi de lehamite, în sensul că te întrebi de ce să te mai testezi, dacă rezultatele vin peste o săptămână, pierzându-și deci utilitatea?”, crede William Schaffner, medic. „Trebuie să facem cumva să ajungă și la urechile tinerilor, să știe că nu sunt imuni la virus”, a avertizat Lori Lightfoot, primarul orașului Chicago. „Pe de altă parte, Autoritatea Federală pentru Medicamente a aprobat în regim de urgență o modalitate de testare mult mai rapidă, mai ieftină și mai puțin invazivă: prin mostre de salivă. Potrivit FDA, rezultatele ar fi gata în trei ore, iar costul e de 10 dolari pe test”, informează Protv. „Nu necesită reactivi și bețigașe, care au limitat până acum testarea de masă în țară. Ar putea schimbă soarta „jocului” dacă reușim să implementăm acest tip de testare”, explică Abdul El-Sayed, epidemiolog.

De altă parte, într-un mesaj video adresat Convenţiei Naţionale Democrate care a început ieri în Statele Unite, Guvernatorul New Yorkului, Andrew Cuomo a numit noul coronavirus drept „virus european”. „Actualul nostru guvern federal este disfuncţional şi incompetent. Nu a putut lupta împotriva virusului, de fapt nici măcar nu l-a văzut venind. Virusul european a infectat nord-estul în timp ce Casa Albă era încă fixată pe China”, a declarat Cuomo.

Această remarcă a Guvernatorului vine în contradicție cu cea făcută în repetate rânduri de președintele american, Donald Trump, care insistă să numească virusul chinezesc. Acuzat că dă glas unor accente rasiste prin faptul că insistă asupra acestei expresii, Trump este reamintit de Andrew Cuomo că epidemia de la New York ar fi putut proveni de la călători europeni care nu ştiau că sunt infectaţi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page