top of page

“Sputnik V”, primul vaccin anti-coronavirus din lume este contestat și de experții ruși


Vestea că Rusia a inventat primul vaccin împotriva coronavirus din lume nu a fost criticată doar de americani ci chiar și de ruși. Îndoiala asupra eficienței acestui vaccin este cauzată de rapiditate cu care Rusia a făcut public mult așteptatul anunț. Acuzată că ar fi sărit mai multe etape doar pentru a se asigura că este prima țară din lume care oferă o soluție celei mai mari amenințări la adresa omenirii în 2020, Rusia a transmis la începutul acestei săptămâni că în septembrie va începe producția în masă a serului inventat de experții săi. În ciuda interesului arătat de mai mult de 20 de țări, vaccinul este contestat de un renumit medic pneumolog din Rusia. Expertul a demisionat după ce “Sputnik V” a fost prezentat ca o soluție împotriva noului coronavirus, acuzând încălcări grave ale eticii medicale în procesul de fabricare a serului.

Astfel, pentru că nu a reușit să blocheze înregistrarea vaccinului, invocând motive de siguranță, profesorul Alexandr Chuchalin a părăsit consiliul de etică al Ministerului rus al Sănătății nedorind să își asocieze numele cu vaccinul propus de Rusia ca soluție la adresa pandemiei de Covid-19. Acesta i-a acuzat în mod special pe cei doi medici care au dezvoltat Sputnik V - Alexandr Gintsburg, directorul Institutul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, și Serghei Borisevici, colonel în serviciul medical al armatei din Rusia, găsindu-i responsabili de această `inconștiență`. „Ați parcurs toți pașii necesari, aprobați de legislația Federației Ruse și de comunitatea științifică internațională? Nu! Această treabă nu a fost făcută. Astfel, unul dintre principiile etice ale medicinei a fost încălcat în mod grav - să nu facă niciun rău. Sunt trist de poziția unora dintre oamenii de știință care fac declarații iresponsabile cu privire la vaccin”, a precizat Alexandr Chuchalin.

Cu puțin timp înainte de a demisiona, medicul care a creat Institutul de Cercetare în Pulmonologie din Rusia și care conduce un departament al Universității Naționale de Cercetări Medicale din Pirogov, a lansat un avertisment: „În cazul unui medicament sau al unui vaccin, noi, în consiliul de etică, am dori să înțelegem, în primul rând, cât de sigur este pentru oameni. Siguranța vine întotdeauna pe primul loc. Cum îl evaluezi? Vaccinurile care sunt create astăzi nu au fost niciodată folosite la om și nu putem prezice cum le va tolera o persoană. Este imposibil să se stabilească acest lucru fără a cântări toate faptele științifice. Este vital să cunoaștem efectul vaccinului pe termen lung. Există o serie de substanțe biologice care nu se manifestă imediat, ci doar după un an sau doi”.

Realizat de centrul Gamaleia și dezvoltat în colaborare cu Ministerul rus al Apărării, vaccinul este pe bază de vector viral, adică folosește ca suport un alt virus, transformat și adaptat pentru a lupta cu noul coronavirus.

Alexandr Chuchalin nu este singurul expert care contestă vaccinul rusesc. Unul dintre principalii virusologi ai țării, profesorul Alexandr Chepurnov a avertizat că vaccinul ar putea agrava boala. „Este nevoie de timp... anticorpii sunt diferiți. În unele situații - iar în cazul coronavirusului acest lucru este deja cunoscut - infecția se intensifică de la unii anticorpi. Trebuie știut ce anticorpi produce vaccinul”, a explicat medicul, care este la rândul său implicat în dezvoltarea de vaccinuri pentru coronavirus.

Un alt om de știință, Vladimir Chekhonin, vicepreședinte al Academiei Ruse de Științe, a afirmat că Rusia a încălcat Codul de la Nurnberg privind experimentele pe oameni, cât și legile țării în timpul dezvoltării acestui vaccin. Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la testarea vaccinului pe personalul militar. „Nu putem efectua experimente pe oameni. Aceasta este o încălcare gravă a Codului internațional de la Nurnberg. Acest vaccin ne poate aduce multe probleme”, a declarat el.

Primii critici ai vaccinului rusesc au fost americanii care, indirect purtau o competiție cu întreaga planetă în lupta inventării primului vaccin împotriva Covid-19. Aceștia și-au prezentat îndoiala cu privire la eficiența serului, acuzând Rusia că pune orgoliul mai presus de siguranță oamenilor. În același sens, nici Organizația Mondială a Sănătății nu a părut mai liniștită, cerând Rusiei să respecte protocoalele și reglementările în vigoare în dezvoltarea și producerea vaccinurilor.

După anunțul de marți, OMS și-a reiterat rezervele, avertizând că “nu sunt acceptabile compromisuri față de siguranță”. Pentru că au ținut ascunse studiile cu privire la parcursul științific al vaccinului, rușii nu intră în lista celor șase vaccinuri semnalate recent de OMS ca fiind “avansate în procesul testelor clinice”. Dintre acestea, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane şi unul este realizat în colaborare cu Universitatea Oxford. În replică purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic a explicat: „Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă. Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea”.

De altă parte, Comisia Europeană a anunţat astăzi că a rezervat în numele statelor membre ale blocului comunitar, până la 400 de milioane de doze (200 de milioane de doze inițial, urmată de o a doua achiziţie pentru o cantitate similară de doze) ale unui potenţial vaccin anti-Covid-19 la care lucrează în prezent, compania americană Johnson & Johnson.

Executivul american a transmis că va continua discuţii intense și cu alţi producători de vaccinuri, asigurând că cetățenii europeni vor fi protejați în lupta cu noul coronavirus. “Viaţa cetăţenilor şi a economiei noastre necesită un vaccin sigur şi eficient împotriva coronavirusului. Discuţiile de astăzi ne apropie de acest obiectiv”, a declarat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

“La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a publicat o strategie pentru vaccinuri. Acest plan de acţiune prevede semnarea unor contracte de achiziţie în avans cu producătorii de vaccinuri, finanţate prin instrumentul pentru sprijin de urgenţă creat în perioada crizei, care are un buget de aproximativ 2.4 miliarde de euro. Obiectivul este de a asigura o producţie suficientă de vaccinuri în UE şi o aprovizionare suficientă a statelor membre”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page