top of page

Brazilia anunță că va produce vaccinul rusesc împotriva Covid-19



Mult așteptata veste că omenirea beneficiază deja de un vaccin anti coronavirus a fost imediat umbrită de îndoielile cu privire la eficacitatea sa, după ce vestea a venit din partea rușilor. Speriați că au pierdut competiția celei mai importante lupte a anului 2020, americanii au ridicat o serie de dubii asupra vaccinului rus, considerând că este mult prea devreme ca vreun specialist să poată obține mult așteptatul ser.

Totuși, în partea cealaltă a lumii, președintele rus, Vladimir Putin a încurajat oamenii să aibă încredere în vaccin, afirmând că însăși fiica sa a fost vaccinată. ”Vaccinul oferă imunitate de durată. Sunt încredințat personal de siguranța vaccinului pentru că una dintre fiicele mele a fost deja vaccinată, într-un fel a luat parte la faza experimentală. După prima doză a făcut febră de 38 de grade Celsius, a doua zi doar 37 și apoi n-a mai avut nimic. Și a doua doză i-a dat o ușoară febrilitate temporară. Se simte foarte bine. Rezultatele sunt bune”, a declarat Vladimir Putin.

De-a lungul experiementelor și testelor realizate de ruși, informațiile cu privire la parcursul inventării acestui ser au fost secrete. Tot ceea ce se cunoaște în prezent despre primul vaccin anti coronavirus din lume este că vaccinul poartă denumirea de `Sputnik V`, a fost realizat de centrul Gamaleia și dezvoltat în colaborare cu Ministerul rus al Apărării, iar serul este pe bază de vector viral, adică folosește ca suport un alt virus, transformat și adaptat pentru a lupta cu Covid-19. Mai mult, cercetătorii de la centrul Gamaleia au fost criticați după ce s-au injectat personal cu prototipul vaccinului, o procedură care ocolește protocoalele obișnuite și are ca scop accelerarea procesului științific.

Pentru că vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate recent de OMS ca fiind “avansate în procesul testelor clinice” (dintre acestea trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane şi unul este realizat în colaborare cu Universitatea Oxford), Organizația Mondială a Sănătății a cerut apăsat Rusiei să respecte protocoalele și reglementările în vigoare în dezvoltarea și producerea vaccinurilor. “Nu sunt acceptabile compromisuri față de siguranță”, a avertizat OMS. La scurt timp după anunțul aprobării primului vaccin împotriva noului coronavirus, peste 20 de țări s-au arătat interesate de vaccinul rus. Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat în proiect, Kirill Dmitriev, începutul producţiei industriale pentru acest vaccin este preconizat pentru luna septembrie şi peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze. Dintre acestea, în urma unui acord pe care guvernul statului brazilian Parana îl va încheia cu Rusia, vaccinul rusesc va fi produs în Brazilia. Guvernatorul statului Parana, Ratinho Junior, se va întâlni în cursul zilei de astăzi cu ambasadorul Rusiei în Brazilia, Serghei Akopov, pentru a discuta despre acordul de cooperare tehnică pentru producţia vaccinului, tratativele fiind începute în luna iulie. În prezent, Brazilia, a doua cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, din lume, cu un bilanț de peste 3 milioane de infectari și mai mult de 100.000 de decese, a început deja testarea pe voluntari a două vaccinuri, respectiv vaccinul dezvoltat de grupul farmaceutic britanic AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford şi cel al laboratorului chinez Sinovac Biotech.

De altă parte, Statele Unite continuă să lucreze de zor la inventarea unui vaccin american care va opri pandemia de coronavirus la nivel mondial. Până atunci, potrivit liderului de la Casa Albă, SUA au un contract de 1,5 miliarde de dolari pentru livrarea a 100 milioane de doze de vaccin experimental al companiei americane de biotehnologie Moderna, al şaselea contract de acest gen după luna mai. “În această seară am plăcerea să vă anunţ că am ajuns la un acord cu Moderna pentru fabricarea şi livrarea a 100 milioane de doze de vaccin contra coronavirusului. Guvernul federal va fi proprietarul acestor doze de vaccinuri, noi le cumpărăm. Suntem pregătiţi să producem rapid 100 milioane de doze de îndată ce vaccinul va fi aprobat şi până la 500 de milioane la scurt timp după aceea, vom avea 600 milioane de doze”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă la Casa Albă.

”Moderna, partener al Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din SUA, conduce unul dintre cele trei proiecte occidentale care au început faza finală de teste clinice pe mii şi, în cele din urmă, 30.000 de voluntari în iulie, împreună cu alianţele Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech. Rezultatele preliminare ale primei faze, pe un mic număr de persoane, au arătat că vaccinul său a generat un răspuns imunitar”, informează Protv. Potrivit Anthony Fauci, directorul institutului ce gestionează studiul clinic, până la finalul acestui an se va ști cu siguranță dacă vaccinul este unul eficient însă Donald Trump trage speranțe că serul va fi gata înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Cu cele mai mari invesții din partea Washingtonului (2,48 miliarde de dolari), Mondena este o companie de biotehnologie fondată cu mai puţin de un deceniu în urmă şi care nu a creat un vaccin până în prezent.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page