top of page

Rusia anunță inventarea primului vaccin împotriva Covid-19 din lume



Pandemia de coronavirus începută la finalul anului trecut într-un oraș din China nu a adus doar multă suferință și pierderi colosale pentru omenire, ci în același timp, și o competiție între cele mai mari țări ale lumii. Sarcina de a descoperi un vaccin care să oprească noul coronavirus s-a transformat rapid într-o luptă acerbă între state precum Rusia și Statele Unite ale Americii care au lucrat la foc continuu pentru a-și demonstra potențialul, în primul rând.

În timp ce numărătoarea infecțiilor cauzate de Covid-19 a ajuns la 20 de milioane la nivel global, Rusia a făcut astăzi, cel mai așteptat anunț al anului. Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, Ministerul Sănătății din Rusia a aprobat primul vaccin împotriva noului coronavirus din lume iar fiica sa a primit deja o doză din acest vaccin. În acest moment, atât liderul de la Kremlin cât și mulți alți oficiali ai lumii așteaptă începerea cât mai curând a producției în masă a vaccinului, care este dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova. În urmă cu câteva zile, specialiștii ruși anuntasera că vaccinul candidat dezvoltat de Rusia împotriva noului coronavirus a intrat în ultima fază de testare şi ar putea fi înregistrat săptămâna viitoare. “În prezent se află în ultima fază de testare, ceea ce este extrem de important. Trebuie să înţelegem că vaccinul va fi sigur”, a declarat adjunctul ministrului rus al sănătăţii, Oleg Grinev, în data de 7 august. Cu o lună înainte, un alt oficial de rang înalt din domeniul sănătăţii a declarat că vaccinul va întră în faza de producţie în masă din septembrie.

Vestea găsirii primului vaccin din lume a provocat extrem de multă bucurie printre oameni, având în vedere că miliarde de vieți au fost schimbate radical în ultimele opt luni. Rușii au anunțat deja că denumirea sub care vaccinul va fi livrat pe pieţele străine este “Sputnik V”.

“Numele preluat de la primul satelit trimis pe orbită Pământului aminteşte de cursa către spaţiul cosmic în care s-au angajat Rusia şi Statele Unite în perioada războiului rece”, informează Protv. De altă parte, rivalul numărul 1 al Rusiei nu a întârziat să își confirme îndoielile cu privire la vaccinul rușilor. Astfel, în ciuda faptului că noul coronavirus poate fi oprit pentru totdeauna, Statele Unite ale Americii nu pot accepta ideea că Rusia le-a luat-o înainte în această competiție. În cursul zilei de azi, imunologul Anthony Fauci, considerat vocea științifică din Statele Unite cu privire la pandemia de Covid-19, şi-a exprimat îndoielile cu privire la siguranţa vaccinurilor dezvoltate în prezent de Rusia şi China.

“Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii îşi testează vaccinurile înainte de a le administra. Să afirmi că dispui de un vaccin gata de a fi distribuit înainte chiar de a-l testa este, după părerea mea, problematic, că să nu spun mai mult”, a declarat directorul Institutului american de boli infecţioase în timpul unei audieri în Congresul american. În opinia sa, SUA nu vor fi nevoite să depindă de vaccinurile altor ţări. Cu câteva ore mai devreme, Vladimir Putin anunţase că vaccinul a fost aprobat după mai puţin de două luni de testare pe pacienţi umani.

Îndoielile americanilor sunt construite pe supoziția că Rusia a obținut victoriosul vaccin cu prea multă rapiditate, temându-se că Moscova ar putea pune prestigiul naţional mai presus de ştiinţă şi siguranţă. În ceea ce privește Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), experții au primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva Covid-19, semnalând că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, mai ales că vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Motivul pentru care OMS nu a avut date oficiale despre cercetările făcute de ruși se datorează faptului că Rusia a decis să țină secret procesul de dezvoltare al vaccinului tocmai pentru a se asigura că este prima țară care reușește acest succes.

Dintre cele şase vaccinuri pe care OMS le semnalase ca fiind în competiția finală, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. “Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă. Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiză şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea’’, a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Conform lui Kirill Dimitriev, şeful fondului suveran de investiţii RDIF implicat în descoperirea vaccinului, Rusia a primit deja cereri din peste 20 de ţări, pentru un miliard de doze de vaccin.

Dintre acestea, preşedintele filipinez, Rodrigo Duterte a lăudat eforturile Rusiei de a dezvolta un vaccin împotriva noului coronavirus şi s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită. “Îi voi spune preşedintelui (Vladimir) Putin că am o încredere enormă în studiile dvs. de combatere a COVID şi cred că vaccinul pe care l-aţi produs este într-adevăr bun pentru umanitate”, a afirmat Duterte într-o declaraţie la televiziune. În prezent, Filipine figurează printre ţările din Asia cu un număr ridicat de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu un total de 136.638 de cazuri.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page