top of page

OMS: ″Există un decalaj imens între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 şi fo



Pentru mai mult de jumătate din anul 2020, noul coronavirus a reprezentat cea mai mare amenințare a omenirii.

În prezent, pandemia de Covid-19 a infectat 19,92 de milioane de persoane iar numărul continuă să crească cu fiecare zi. Până la găsirea unui vaccin care ar putea servi la nivel mondial, Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus insistă atât asupra guvernelor cât și a cetățenilor să facă totul pentru a eredica transmiterea noului coronavirus, amintit că în prezent, cea mai mare parte a luptei stă în mâinile oamenilor. Potrivit lui Ghebreyesus, liderii statelor afectate au puterea de a mobiliza cetățenii împotriva noului coronavirus, iar aceștia la rândul lor, trebuie să respecte măsurile de protecție precum păstrarea distanței sociale, purtarea măștilor de protecție și spălarea mâinilor.

″Săptămâna aceasta vom atinge 20 de milioane de cazuri înregistrate de COVID-19 şi 750.000 de decese. În spatele acestor statistici există multă durere, suferinţă. Mulţi dintre voi sunt în doliu; este un moment dificil pentru umanitate. Dar vreau să fiu clar, există muguri de speranţă şi (...) niciodată nu este prea târziu pentru a inversa cursul epidemiei, însă pentru aceasta ⁣liderii trebuie să se mobilizeze pentru a acţiona şi cetăţenii trebuie să adopte noi măsuri. Mesajul meu este limpede: eradicaţi, eradicaţi, eradicaţi virusul. Dacă eradicăm eficient virusul, putem deschide societăţile în deplină siguranţă. Unele ţări din regiunea Mekong-ului, Noua Zeelandă, Rwanda şi numeroase state insulare din Caraibe şi Pacific au fost în măsură să eradicheze virusul rapid. Noua Zeelandă, care duminică a trecut pragul primelor o sută de zile fără niciun nou caz de contaminare, este considerată un exemplu mondial″, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus la o conferinţă de presă online, în care a lăudat de asemenea progresele statului african Rwanda, realizate cu ajutorul″ unei combinaţîi de leadership puternic, acoperirii sanitare universale, cadrelor medicale bine susţinute şi comunicărilor clare în materie de sănătate publică″⁣.

În cadrul Forumului Aspen pentru securitate, desfăşurat timp de trei zile în mediul virtual anul acesta, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a criticat “naţionalismul” în materie de vaccin, pledând pentru punerea în comun a instrumentelor care să permită planetei să combată noul coronavirus. “Naţionalismul vaccinului nu este bun. Nu ne va ajuta. Ar trebui să existe un consens global pentru a face orice vaccin un bun public comun; (...) este un angajament politic. Pagubele provocate de COVID-19 ar putea fi mai mici dacă ţările care dispun de mijloacele necesare s-ar angaja”, a insistat el.

Potrivit drectorului pentru programele de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, aproximativ 26 de vaccinuri se află în diferite stadii de testare, dintre care şase se află ”într-o etapă bună, de studii clinice”. “Faza 3 nu înseamnă că suntem aproape acolo. Faza 3 înseamnă că este prima dată când acest vaccin a fost introdus la populaţia generală, la persoane fizice sănătoase, pentru a vedea dacă vaccinul îi va proteja împotriva unei infecţîi naturale. Cu toate acestea,“nu există nicio garanţie că oricare dintre acestea ne va da răspunsul - şi probabil vom avea nevoie de mai mult de un vaccin pentru a face această treabă”, a explicat epidemiologul.

Lupta pe care oamenii trebuie să o ducă în mod direct cu pandemia de coronavirus este extrem de importantă mai ales în condițiile în care, în momentul de față, există un decalaj imens între fondurile necesare pentru combaterea pandemiei de COVID-19 şi fondurile promise la nivel mondial.

De la apariția primului caz de infectare depistat în China, în decembrie 2019, noul coronavirus s-a răspândit în peste 210 țări, infectand peste 19,92 de milioane de persoane, dintre care 729.883 au pierdut lupta.

Referindu-se la o iniţiativă internaţională de accelerare a accesului la asistenţă medicală, directorul OMS a mărturisit: “doar vaccinurile necesită peste 100 de miliarde de dolari. Următoarele trei săptămâni reprezintă o perioadă crucială pentru ACT (Access to COVID-19 Tools - Acces la instrumentele COVID-19). Cu toate acestea (trebuie) să creştem finanţarea. Niciodată nu este prea târziu să schimbăm cursul pandemiei”.

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății își primește finanțările din două surse principale: contribuțiile statelor membre (care reprezintă un procent din PIB-ul țării respective și acoperă mai puțin de 20% din bugetul organizației) și contribuții voluntare atât ale statelor membre cât și ale altor parteneri. Constribuțiile statelor membre reprezintă un procent din PIB-ul țării respective și acoperă mai puțin de 20% din bugetul organizației.

În perioada 2018-2019, Statele Unite ale Americii au fost cel mai mare contributor cu suma de 851.6 milioane de dolari, fiind urmate de Marea Britanie, cu 463.4 milioane de dolari. Pe locul al treilea se află un contributor privat, fundația condusă de Bill Gates și soția lui, Melinda, care contrinuie cu 455.3 milioane de dolari, aproape la fel de mult ca Marea Britanie. Din păcate, președintele american, Donald Trump a retras oficial SUA din Organizația Mondială a Sănătății pe motiv că favorizează China în ascunderea adevărului despre noul coronavirus. Mai mult, Trump acuză OMS că a gestionat presit pandemia de Covid-19. În data de 20 mai, oficialii OMS au declarat că programele de urgenţă vor avea de suferit dacă preşedintele american va trage definitiv finanţarea destinată agenţiei internaţionale.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page