top of page

Statele Unite se apropie de pragul de 5 milioane de contaminări cu noul coronavirus



În ritmul în care Statele Unite înregistrează zilnic noi cazuri de Covid-19, specialiștii estimează că weekendul următor SUA vor depăși pragul psihologic de 5 milioane de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. De altă parte, bilanțul deceselor cauzate de acest virus a ajuns la 161.000, urcând astfel SUA în topul celor mai afectate țări din lume din cauza pandemiei de coronavirus. În ciuda faptului că situația peste ocean este una alarmantă, președintele american, Donald Trump continuă să trateze pandemia ca pe o luptă reușită. Lăudând autoritățile pentru că „se descurcă excelent la capitolul testare”, liderul de la Casa Albă susinte în continuare că situația este sub control. „Avem semnale că eforturile noastre susținute de a diminua criza funcționează, chiar foarte bine. Mulțumită îmbunătățirii substanțiale a tratamentelor și cunoștințelor pe care le-am adunat despre boală în sine, creșterea recentă a cazurilor nu a fost însoțită și de o creștere semnificativă a deceselor. Facem testări la un nivel pe care nicio țară din lume... am vorbit cu liderii lumii, nicio țară nu credea că e posibil să se facă atâtea testări. Am făcut o treabă incredibilă, nimeni din toată lumea nu a reușit să facă asta”, a declarat Donald Trump.

În realitate există state care înregistrează întârzieri în procesul de testare și mulți americani asteaptă uneori chiar săptămâni până să primească rezultatele.„Coronavirusul nu se ia prin testare.Trebuie să încercăm să-i găsim pe cei care sunt infectați, să-i izolăm, să-i trimitem în carantină pe cei cu care au intrat în contact și să reducem cazurile, din punctul de vedere al sănătății publice. Nu am ajuns până acum în acest punct”, precizează Dr. Sanjay Gupta, CNN Chief Medical Correspondent.

Ce-i drept, numărul deceselor cauzate de noul coronavirus au început să scadă comparativ cu luna aprilie, însă chiar și așa, numai în ultima lună rata zilnică a deceselor aproape s-a dublat - de la peste 540, la mai bine de 1.000.

„Nu câștigăm această dispută. Avem mai multe date, dar - mai important - avem mai multe spitalizări și decese decât orice altă țară din lume”, a mărturisit Dr. Ashish Jha, Director, Harvard Global Health Institute. Între timp, lupta pentru obținerea unui vaccin care să oprească noul coronavirus este una din ce în ce mai strânsă. Săptămâna aceasta, incă o companie medicală americană - a treia - a anunțat că a obținut rezultate încurajatoare la testele pentru vaccinul pe care îl dezvoltă.

De altă parte, potrivit oficialilor, Antarctica este singurul continent din lume care nu a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire de Covid-19. Această veste bună pune presiune pe cercetătorii care se pregătesc să pornească spre bazele de cercetare de pe continentul austral și care doresc să se asigure că nu vor duce cu ei acest virus.

Din acest motiv, conform unui anunț făcut joi de guvernul din Nouă Zeelandă, toţi oamenii de ştiinţă care urmează să călătorească în Antarctica vor rămâne pentru o perioadă de carantină în Noua Zeelandă. “Prima echipă de cercetători americani care face parte din programul antarctic de cercetare urmează să ajungă vineri în Nouă Zeelandă. La sosire, cercetătorii vor rămâne în carantină timp de 14 zile, pe propria cheltuială, şi vor fi testaţi de două ori de coronavirus înainte de a porni spre Antarctica la 24 august”, se arată într-un comunicat semnat de ministrul neo-zeelandez de externe Winston Peters

“Antarctica este singurul continent liber de COVID-19. Susţinerea staţiilor de cercetare din Antarctica prin intermediul Noii Zeelande este de importanţă critică pentru siguranţa şi binele colectiv al oamenilor, inclusiv al neo-zeelandezilor, în Antarctica, şi pentru continuarea unor importante activităţi ştiinţifice pe termen lung”, a subliniat Winston Peters.

Înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus, în Antarctica se aflau mai mult de 3.000 de oameni. Anul acesta, “din cauza pandemiei, programele de cercetare din Antarctica au fost reduse la menţinerea unor operaţiuni esenţiale de întreţinere şi de aprovizionare, cu derularea doar a activităţilor ştiinţifice prioritare. De obicei, un sezon de cercetare în Antarctica durează din august până în martie, cu participarea a peste 3.000 de cercetători şi personal auxiliar. Din cauza pandemiei, numărul persoanelor care vor ajunge pe continentul austral în acest an este de aproximativ 800“, informează ProTv. Majoritatea celor care vor ajunge în acest an în bazele de cercetare din Antarctica sunt cercetători din Programul Antarctic al SUA, dar şi din Nouă Zeelandă, Italia şi Coreea de Sud.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page