top of page

Relaxarea măsurilor de restricție a triplat numărul tinerilor infectați cu Covid-19


Odată cu relaxarea măsurilor de restricție, mai multe țări se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus. În mod deosebit, vara și tendința tinerilor de a ieși ziua pe plajă sau la terase și noaptea petrec în cluburi, au determinat o creștere în masă a cazurilor de infectare. Conform datelor oficiale publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), procesul celor cu vârsta între 15 și 24 de ani infectați cu coronavirusul a crescut de trei ori în cinci luni. Mai precis, o analiză efectuată de OMS asupra șase milioane de infecții confirmate între 24 februarie și 12 iulie a descoperit că numărul persoanelor cu vârsta între 15 și 24 de ani care au contractat coronavirusul a crescut de la 4,5% la 15%. În grupa de vârstă 5-14 ani numărul persoanelor infectate a crescut de la 0,8% la 4,6% între 24 februarie și 12 iulie. Potrivit directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tinerii nu sunt invincibili în fața noului coronavirus.

În prezent, în afară de Statele Unite care continuă să raporteze cel mai mare număr de contaminări la nivel mondial, țări europene precum Spania, Germania sau Franța și state din Asia, că Japonia, afirmă că noile cazuri cu Covid-19 sunt majoritare în rândul tinerilor. „Adulții tineri tind să fie mai puțin vigilenți în ceea ce privesc măștile și distanțarea socială. Călătoritul crește probabilitatea contractării și răspândirii COVID-19”, afirmă Neysa Ernst, manager de secție la spitalul John Hopkins din Baltimore, adăugând că persoanele tinere merg la muncă, la plajă, pub sau să cumpere alimente mai des decât alte categorii.

Din cauza neglijenței tinerilor care par să se fi întors la normalitate în condițiile în care autoritățile recomandă insistent o doză și mai mare de responsabilitate, tot mai multe țări au început să înregistreze al doilea val de infecții. De teamă ca situația să nu scape de sub control, majoritatea guvernelor au decis reintroducerea restricțiilor de călătorie. Țări precum Vietnamul au fost chiar lăudate pentru gestionarea pandemiei.

În prezent, pandemia de coronavirus a îmbolnăvit peste 17 milioane de oameni, în timp ce 700.000 dintre aceștia și-au pierdut viața. Oficial, un om moare la fiecare 15 secunde din cauza Covid-19, majoritatea deceselor fiind înregistrate în SUA, Brazilia, India și Mexic. Potrivit calculelor făcute de Reuters, aproape 5.900 de persoane mor în medie la fiecare 24 de ore, echivalând cu 247 de suflete pierdute pe oră.

Dacă Europa ocupă poziția principala în clasamentul celor mai afectate continente, SUA și America Latină par să vină rapid din urmă, în condițiile în care ultimele două sunt noile epicentre ale pandemiei. Cu o populație de 330 de milioane de locuitori, Statele Unite înregistrează peste 4,7 milioane de contaminări şi peste 156.000 de morţi din cauza Covid-19. Inițial, președintele american, Donald Trump, nu a luat în serios pandemia de coronavirus, fapt pentru care și-a atras extrem de multe critici. Mai mult, jurnaliștii îi pun în cârcă multe dintre viețile pierdute. Cea mai bogată națiune din lume și lider în domenii precum economia, politică, cultură, tehnologia și armata, Statele Unite au devenit în numai câteva luni, cel mai mare epicentru al pandemiei de coronavirus.

„Oamenii mor, este adevărat. Asta este. Dar asta nu înseamnă că nu facem tot ceea ce putem. Este sub control pe cât se poate. Este un flagel teribil”, a declarat Trump, motivând că această creştere a bilanţului pandemiei este cauzată de numărul testelor - o apreciere denunţată de experţi în domeniul sănătăţii.

Expertul de top în boli infecţioase al guvernului SUA, dr. Anthony Fauci, a declarat la începutul săptămânii că statele cu multe cazuri de coronavirus ar trebui să reconsidere impunerea restricţiilor şi a izolării, subliniind necesitatea de a aduce cazurile la un nivel scăzut înainte de începerea sezonului de gripă, la toamnă.

Din păcate, situația alarmantă cu care se confruntă americanii nu este singulară. Mai multe țări confirmă că numărul cazurilor de Covid-19 au început să crească rapid, în ciuda faptului că părea să fi câștigat lupta împotriva noului coronavirus. Astfel, țări precum Australia, Japonia, Hong Kong, Bolivia, Sudan, Etiopia, Bulgaria, Belgia, Uzbekistan şi Israel au înregistrat recent creşteri record de cazuri.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page