Cifrele oficiale arată că procentul persoanelor care mor după ce s-au infectat cu Covid-19 este de 0În timp ce un număr din ce în ce mai mare de persoane se resimt relaxate în fața pandemiei de coronavirus, punându-și însă speranța în eforturile specialiștilor de a găși un vaccin împotriva noului Covid-19, oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății fac apel la oameni și cer acestora să se comporte responsabil. Cu un bilanț de peste 17 milioane de infectari și 686.000 de decese, Covid-19 a devenit în momentul de față, cea mai mare amenințare la adresa omenirii. Intrată în luna a opta, pandemia a schimbat cursul omenirii după ce s-a răspândit rapid pe teritoriile a 196 de țări. Afectate până într-acolo unde americanii nu își mai pot plăti chiriile și stau cu orele la cozile interminabile pentru a primi o cutie de alimente, Statele Unite sunt în prezent cea mai îngenunchiată țară din lume. La numărul de cazuri, acestea sunt urmate de Brazilia și India. Preocupați să găsească urgent un vaccin care să oprească acest coșmar biologic, specialiștii reamintesc că până la un rezultat final, soluția prevenției stă în mâinile oamenilor. Deocamdată, pandemia de coronavirus este descrisă ca fiind scăpată de sub control după ce mai multe țări au început să raporteze o creștere a cazurilor de infectare.

Revenirea la normalitate impune un compromis dificil între sănătatea publică și libertățile personale. Oamenilor li se cere să facă efortul de a evita zonele aglomerate, a purta masca de protecție, a păstra distanță socială și a se testa imediat ce resimte primele simptome. Dacă la nivel individual situația încă mai trage speranțe să se redreseze, în ceea ce privesc afacerile, criză economică și-a lăsat puternic amprenta. Dintre toate industriile, turismul rămâne cea mai afectată ramură. Țări precum Franța (cunoscută că fiind cea mai vizitată țară din lume) râvnește după mulțimile de turiști de altădată. Obișnuită să primească milioane de turiști din America și Asia, capitală franceză, Paris trebuie să se mulțumească cu un număr de oaspeți scăzut drastic. “Măştile fac acum diferenţa. Dincolo de acestea, Parisul, oraş al artelor, luminilor şi iubirii, pare acelaşi de altădată. Oamenii îşi văd de treburi, artiştii mânuie penelul. Magazinele, barurile, bistrourile, muzeele s-au redeschis. Rata de ocupare a hotelurilor pariziene a scăzut cu 86% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cel mai rău este chiar pentru segmentul de top al pieţei hoteliere. Adică, hotelurile de lux, numite în Franţa hotelurile palat, ale căror afaceri depind aproape în întregime de turismul american, asiatic şi din Orientul Mijlociu. Hoteluri că faimosul Ritz, din Place Vendôme, au rămas închise”, a afirmat Melissa Bell, corespondent CNN.

Numărul unu în clasamentul celor mai vizitate orașe ale lumii în 2019, Parisul trebuie să trăiască din amintirea celor 50 de milioane de vizitatori din toată lumea care au venit să admire monumentele de aici, cheltuind nu mai puțin de 22 de miliarde de euro. Astăzi, muzeul Louvre abia dacă mai primește 10.000 de vizitatori în condițiile în care într-o zi obişnuită de iulie-august 30 - 40.000 de vizitatori îi treceau de regulă, pragul.

Dacă unele țări iau posibilitatea infectării cu coronavirus ca pe o loterie și o chestiune de ghinion, nu puține sunt autoritățile care au decis să impună obligativitatea purtării măștii de protecție chiar și în spațiile publice. Atât în faimoasa stațiune franceză, Biarritz cât și în alte multe zone de pe coasta Atlanticului, pe străzile localităților de pe Valea Loarei și în târgurile fermierilor din Alpi, masca de protecție a devenit obligatorie și în aer liber. Începând cu săptămâna aceasta, toată lumea trebuie să o poarte. În total, peste 60 de orașe franceze au luat această măsură în urma unui val de noi focare de coronavirus apărute în ultimele zile.

“E mai bine să începem cu asta şi să vedem mai târziu dacă e nevoie şi de carantină. Dar da, e mai bine să fie acesta primul pas”, a mărturisit un localnic.