top of page

Numărul de infecții cu coronavirus apărute în ultimele două săptămâni a urcat România pe locul II în


În ciuda faptului că au trecut aproape șapte luni de când vertiginosul coronavirus și-a făcut apariția în lume, oamenii de știință nu reușesc să pună capăt acestui misterios virus care a îmbolnăvit în prezent peste 10 milioane de oameni și a ucis mai mult de jumătate de milion de persoane. În timp ce specialiștii lucrează la foc continuu pentru a descoperi un vaccin care ar putea opri pandemia de Covid-19, autoritățile joacă un rol extrem de important pentru prevenția răspândirii pandemiei, având în vedere atât siguranța oamenilor cât și salvarea economiei. În acest sens, țările lumii s-au încadrat în mai multe categorii privind modul de a combate pandemia de Covid-19. Dacă Germania se poate lăuda cu un sistem de sănătate excelent, Coreea de Sud este admirată pentru modul în care a reacționat încă de la început cu privire la amenințarea noului coronavirus. În Europa, autoritățile din Marea Britanie au fost ultimele care au luat decizia unui lockdown, iar această întârziere a costat foarte mult Anglia, Scoția, Tara Galilor și Irlanda de Nord, devenind țara cu cel mai mare număr de decese cauzate de Covid-19. Peste ocean, ignoranța președintelui american, Donald Trump a oferit spațiul și timpul necesar noului virus să se instaleze pe toate teritoriile Satelor Unite ale Americii.

Acuzat că nu a luat în serios pandemia, Trump se confruntă acum cu cel mai îngrozitor bilanț de pe pământ. Dintr-un total de 16,3 milioane de îmbolnăviri la nivel mondial, SUA au înregistrat 4,31 milioane dintre acestea. În ceea ce privește numărul de decese cauzate de noul coronavirus, americanii au pierdut aproape 150.000 de suflete. Bilanțul pierderilor omenești suferite de SUA reprezintă cea mai mare proporție de decese din totalul de 649.000 de morți la nivel mondial. La fel ca și SUA, Brazilia a simțit pe propria-i piele efectul ignoranței cu privire la pandemia de coronavirus și amenințarea acestui inamic invizibil. Mai mult, dacă la început, președintele brazilian, Jair Bolsonaro se bătea cu pumnii în piept că noul coronavirus este doar o simplă răceală, săptămâna trecută, acesta a fost testat pozitiv. În prezent, SUA, Brazilia și India sunt țările care se confruntă în continuare cu cele mai multe cazuri de contaminări.

În Europa, pandemia pare să nu se încheie și în ciuda faptului că mai multe țări au introdus obligativitatea purtării măștilor de protecție în zone publice și au restricționat călătoriile în străinătate prin introducerea perioadei de 14 zile de carantină la întoarcere, noul Covid-19 continuă să crească numărul persoanelor cu simptome. Redeschiderea multor spații publice dar și reîntoarcerea la muncă, i-a încurajat pe europeni să creadă că viața s-a întors la normalitate, uitând adeseori de măsurile de protecție și distanta socială. Mai mult, conform Centrului European de Control al Bolilor, Romania este a doua țară din Uniunea Europeană, după Luxemburg, din cauza numărului mare de infectări cu Covid-19, înregistrat în ultimele două săptămâni. Cu un bilanț de 44.798 de îmbolnăviri, romanii nu mai sunt priviți bine de vecinii lor. Austria a decis că romanii care intra pe teritoriul ei să prezinte un test negativ nu mai vechi de 72 de ore, Grecia a extins măsura chiar și pentru cei care vin cu avionul, iar Cipru a ales să nu mai accepte niciun român în vacanță.

Dintre toate aceste țări, decizia austriecilor a fost cea care i-a șocat cel mai tare pe oficialii români. „Pacienții care și-au făcut testul vineri pot să între astăzi, încă, în Austria, dar cei care au primit rezultatele joi nu mai pot intra. Am fost nevoit să amân câteva programări pentru câteva persoane care trebuie să repete testele, pentru că nu se mai încadrează în cele 72 de ore”, povestește Liviu Ionce, un român stabilit la Viena care deține o firmă de intermediere și turism medical. Din păcate, mulți au aflat abia în vamă de noile reguli impuse de austrieci. Cine nu prezintă testul negativ de 72 de ore trebuie să între 10 zile în carantină. „Nu am testul Covid, că am avut programare, dar s-a anulat programarea, că erau foarte mulți. O să mă lase să intru, dar voi intra în carantină și fac testul acolo”, a mărturisit un bărbat, în Vama Nădlac. De altă parte, nu toți românii sunt dezamăgiți de decizia Austriei. Potrivit unui șofer, măsura luată este una benefică. „Sunt foarte bune restricțiile, așa poate ne protejăm, mai avem o șansă, altfel ce se întâmplă aici este strigător la cer”. Cipru de altă parte, nici nu a mai stat de discuții și a decis interzicerea completă a românilor în scop turistic. Conform Protv, „restricțiile îi afectează inclusiv pe rezidenți, pentru că și ei trebuie să prezinte un test negativ prelevat cu 72 de ore înainte și să facă dovada unui permis de intrare emis de statul cipriot”. Mari iubitori de a-și petrece vacanța de vară în Grecia, românii au dat iama pe insulele elene, trezindu-se purtători de coronvirus într-un timp relativ scurt. După ce inițial au impus testele medicale pentru cei care vin pe mijloace terestre, grecii au anunțat de curând că testele medicale devin obligatorii și pentru turiștii care vin cu avionul, de marți, 28 iulie.

Cu 25.643 de vindecați, Romania a pierdut 2.187 de suflete în lupta cu Covid-19.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page