top of page

Covid-19 a suferit mutații. “Coronavirusul care circulă în prezent este fără îndoială mai contagios”



Covid-19 pare să nu lase garda jos nici după șase luni intense în care a înghenunchiat planeta, lovind puternic în domeniul sănătății, economic, social, cultural și religios. Izbucnită pe neașteptate, pandemia de coronavirus a cuprins întreaga omenire într-un timp extrem de scurt, devenind în momentul de față, amenințarea numărul 1 a lumii. În fapt, noul virus este atât de înfricoșător încât Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care cere încetarea imediată a tuturor conflictelor în lume, cu excepția luptei împotriva grupărilor jihadiste, pentru ca eforturile împotriva noului coronavirus să beneficieze de toată atenția și de toate resursele. Între timp, autoritățile naționale fac tot posibilul să-i protejeze pe cetățeni, având în vedere și obiectivul salvării economiei care a avut extrem de mult de suferit din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Odată cu oficialii, experții lumii lucrează la foc continuu pentru a descoperi un vaccin care ar putea salva planeta, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a se întoarce la normalitatea dinainte de Covid-19.

Din păcate însă, multe țări care au decis să relaxeze măsurile de restricție se confruntă în prezent cu o explozie a creșterii numărului de cazuri noi. În plus, potrivit unui studiu publicat în revista Cell, varianta de coronavirus care afectează lumea în prezent infectează mai ușor celulele decât cele care au apărut inițial în China, fapt care o face probabil mai contagioasă printre oameni. În concluzie, specialiștii consideră că noul coronavirus a suferit mutații, ceea ce face virusul să fie și mai greu de stăpânit. “Pare că virusul se reproduce mai bine şi poate fi transmisibil, dar încă suntem la stadiul de a încerca să confirmăm acest lucrul. Există geneticieni foarte buni care studiază virusurile”, a comentat Anthony Fauci, director al Institutului american de boli infecţioase.

Potrivit lui Fauci, “după apariţia în China şi de la sosirea în Europa, o variantă de nou coronavirus, care suferă mutaţii permanent ca orice virus a devenit dominantă, iar această versiune europeană s-a instalat imediat în Statele Unite”. În același sens, News.ro informează că “mutaţiile genetice ale coronavirusului sunt urmărite în întreaga lume de cercetători, care secvenţiază genomul virusurilor pe care le găsesc şi le distribuie într-o bază de date internaţională, GISAID, cu peste 30.000 de secvenţe pe zi”. Rezultatul studiului care arată că mutația face virusul mai transmisibil a fost condus de cercetători de la universitățile Sheffield și Duke și de la laboratorul național din Los Alamos, publicat pe un site de prepublicatii științifice.

Totuși, constatarea acestora a fost criticată deoarece echipa nu a dovedit că mutația în sine a fost cauza dominării, existând posibilitatea ca ea să beneficieze de alți factori sau să fi fost o întâmplare. La cerința editorilor de la Cell, mai mulți oameni de știință au realizat cercetări și experiențe suplimentare. Potrivit analizelor efectuate pe datele a 999 de pacienți britanici internați din cauza Covid-19, aceștia au observat că pacienții aveau varianta cu mai multe particule virale în ea, fără ca asta însă să schimbe gravitatea bolii lor. De altă parte, experienţele în laborator au arătat că varianta era în schimb de trei până la şase ori mai capabilă să infecteze celulele umane. “Pare că ar fi un virus mai apt. Totuși, concluzia cea mai strictă este că dacă coronavirusul care circulă în prezent este fără îndoială mai contagios, nu este neapărat mai transmisibil între oameni”, a spus Erica Ollmann Saphire de la organizaţia La Jolla Institute for Immunology, care a realizat una dintre aceste experienţe.

În prezent, noul coronavirus continuă să facă la fel de multe victime ca în lunile trecute. Relaxarea măsurilor de restricție i-a determinat pe oameni să se întoarcă la normalitate, fără să țînă cont de protecția lor sau a celor din jurul lor. În timp ce Statele Unite au raportat săptămâna aceasta un număr record de cazuri pozitive (55.000 într-o singură zi), Coreea de Sud confirmă al doilea val de Covid-19 pe teritoriul sau. În ultimele 2 săptămâni, autoritățile sud coreene au înregistrat un record de cazuri noi, ca urmare a unor focare detectate în afara capitalei Seul.

Datele raportate joi şi publicate vineri de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Infecţioase din Coreea (KCDC) confirmă un nou record de contagieri, după cele 67 înregistrate în data de 27 iunie. Îngrijorarea autorităților nu vine doar din numărul de cazuri noi raportate ci și din faptul că alte orașe au înregistrat contagieri asociate unor focare izbucnite recent. “Oraşul Daegu (la o distanţă de 230 km sud-est de Seul) a raportat 13 noi cazuri, dintre care 10 cu transmitere locală. Daegu şi provincia Gyeongsang de Nord concentrează 64% din totalul cazurilor înregistrate până în prezent şi asociate focarului izbucnit în rândul membrilor sectei religoase Shincheonji. Oraşele Daejeon (centru) şi Gwangju (sud-vest) au raportat 4, respectiv 6 noi cazuri asociate focarelor izbucnite la o agenţie de vânzări door-to-door şi într-un alt templu budist.”

Detectarea acestor noi focare i-a determinat pe oficiali să închidă 522 de școli, după ce Coreea de Sud a început să redeschidă eşalonat centrele de învăţâmânt la 20 mai.

De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, Coreea de Sud a înregistrat 12.967 de infectari și 282 de decese. Cu o rată de mortalitate de 2,19%, Coreea de Sud este una dintre țările care a gestionat cel mai bine criza Covid-19 fără să recurgă la izolare sau să închidă frontierele, folosind o aplicație care monitorizează contagierile.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page