top of page

Consiliul de securitate al ONU a solicitat încetarea imediată a conflictelor din întreaga lume, prio


În timp ce cetățenii planetei se gândesc cu ardoare la vacanțele de vara și revenirea la normalitatea dinaintea pandemiei, autoritățile vorbesc deja despre un al doilea val de coronavirus. În opinia specialiștilor însă, omenirea nu a trecut încă de primul val. Relaxarea prea devreme a măsurilor de restricție și nepăsarea oamenilor în fața respectării distanței sociale sau a purtării măștii de protecție au condus la răspândirea noului coronavirus exact când planeta credea că este în controlul acestei lupte. Din păcate, veștile nu sunt îmbucurătoare având în vedere că numărul de cazuri noi confirmate cu Covid-19 este într-o continuă creștere. Dacă în restul lumii, pandemia continuă să se agraveze în loc să se domolească, în Statele Unite ale Americii, ieri s-au înregistrat doar într-o singură zi, peste 50.000 de infectări, reprezentând un record chiar și pentru cea mai afectată țară din lume. În total, bilanțul persoanelor contaminate cu coronavirus a ajuns în prezent la 2,7 milioane, în timp ce la nivel mondial s-a depășit pragul psihologic de 10 milioane de cazuri pozitive cu Covid-19.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ultima săptămână, numărul contaminărilor zilnice pe întreaga planetă, depășește 160.000. În ceea ce privește numărul persoanelor decedate, la nivel global, acest virus a luat viețile a 514.803 de oameni. “60% dintre toate cazurile de Covid-19 recenzate până în prezent au fost semnalate în cursul lunii trecute. Cea mai bună manieră de a ieşi din această pandemie este de a acţiona la nivel global”, a declarat miercuri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, recomandând încă o dată regulile de distanţare, testare şi izolarea cazurilor, plasarea în carantină persoanelor bolnave şi purtarea măştii. Dintre toate industriile afectate de pandemia de coronavirus, turismul se consideră cel mai păgubit. Decizia autorităților de a închide frontierele și izolarea forțată a cetățenilor pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus a suspendat activitatea companiilor aeriene, a agențiilor de turism și a milioane de hoteluri și restaurante.

Conform ONU, pierderile pentru sectorul turistic ar putea fi undeva între 1.200 și 3.300 de miliarde de dolari. Printre țările afectate din cauza suspendării turismului se află Egiptul care, în ciuda a mai mult de 1.000 de noi cazuri zilnice de la sfârșitul lui mai, și-a redeschis miercuri celebrele Piramide de pe platoul de la Giza. În aceiași situație sunt mai multe țări care au decis că nu pot aștepta să treacă pandemia, riscând ca economia națională să prăbușească societățile lor. Cuba este un alt exemplu de țară unde turismul reprezintă o marjă extrem de importantă din PIB-ul național, fapt pentru care autoritățile au decis să redeschidă o parte a teritoriului sau turiștilor străini - insula paradisiacă din Cay - în ciuda faptului că niciun avion cu turiști nu a aterizat aici deocamdată.

În Europa, oficialii Blocului Comunitar au decis la începutul acestei săptămâni, autorizarea zborurilor din 14 țări pe toate continentele, inclusiv din China, exceptând privind zborurile dinstre țara asiatică. În prezent, mai multe țări de pe bătrânul continent au început să depisteze noi focare ale pandemiei de coronavirus în timp ce numărul contaminărilor crește de la o zi la alta. Atât pentru Europa cât și pentru alte continente, Statele Unite rămân în lista țărilor, ai căror cetățeni sunt interziși momentan pentru călătorii. Cu peste 128.000 de decese, SUA pare departe de finalul acestei pandemii. Celebra zi națională a americanilor (4 iulie, n.red.) nu vă mai fi sărbătorită cu fast așa cum se întâmplă an de an. Sâmbăta, autoritățile vor sta cu ochii pe cetățeni pentru a se asigura că aceștia respecta condițiile de protecție. În prezent, focarul princial al pandemiei de coronavirus se află în California. Dacă inițial, acest stat a reprezentat un exemplu de prevenție, odată cu ridicarea măsurilor de restricție, numărul cazurilor a început să explodeze. Acum, autoritățile au reluat măsurile de izolare.

“Guvernatorul acestui stat de 40 de milioane de locuitori a decis miercuri să închidă pentru cel puţin trei săptămâni restaurantele din Los Angeles şi din alte 18 comitate ce reprezintă 70% din populaţia californiană. Interdicţia este impusă şi barurilor, cinematografelor şi muzeelor. La fel ca în sudul Californiei, unele plaje din Florida au fost închise pentru sărbătoarea naţională”, informează ProTv. O decizie asemănătoare s-a luat și în New York unde, pe 6 iulie era prevăzut ca restaurantele să se redeshidă. Cu 22.000 de decese cauzate de coronavirus, New York-ul va continua să impună restricții cetățenilor. Conform unui studiu realizat recent, pandemia a provocat cu cel puțin 18% mai multe decese decât într-un an normal în SUA şi până la de trei ori mai mult în New York. De altă parte, extrem de relaxat și optimist cu privire la pandemie, președintele american, Donald Trump a declarat ieri că “va dispărea pur şi simplu la un anumit moment”. Lupta împotriva coronavirusului a devenit în prezent, prioritatea numărul 1 a lumii. În acest sens, Consiliul de securitate al ONU a adoptat cu unanimitate, prima rezoluţie direct legată de pandemie: a solicitat încetarea imediată şi generală a conflictelor din întreaga lume, cu excepţia conflictelor cu grupările jihadiste.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page