top of page

Epicentrul pandemiei de Covid-19 își mută locul în SUA


Omenirea a împlinit ieri șase luni de când a fost lovită de pandemia de coronavirus, suferind peste 10 milioane de contaminări și pierzând mai mult de 500.000 de vieți. Cu toate că Statele Unite ale Americii sunt cea mai dezvoltată țară din lume, conducând topul domeniului politic, militar, cultural, economic și tehnologic, odată ce a fost lovită de pandemia de coronavirus la jumătatea lunii februarie, Covid-19 a scos la suprafață vulnerabilitățile cu care se confruntă cea mai puternică țară de pe mapamond.

În prezent, SUA este aproape de a atinge bilanțul de 130.000 de decese și potrivit specialiștilor, pandemia de coronavirus este departe de a se sfârși. Mai mult, după ce au fost relaxate măsurile de restricție, epicentrul pandemiei din Statele Unite s-a mutat către sudul și vestul țării. Practic, coronavirusul s-a mutat din New York în Texas, Arizona și Florida. Potrivit autorităților de aici, aceste state federale raportează zilnic, același număr de îmbolnăviri pe care îl anunța New York, la începutul crizei sanitare. „Cred că oamenii nu respectă elementele de bază de care trebuie să ţină cont în această situaţie şi pe care toți experții medicali le-au menţionat, cum ar fi faptul că trebuie să poarte mască, să menţină o distanţare fizică şi să se spele des pe mâini”, a explicat Dee Margo, primarul oraşului El Paso, Texas. Aici, la fiecare 24 de ore se înregistrează în jur de 5.000 de internări, fapt care face spitalele să fie supraaglomerate, iar pe medici, epuizați. Pentru a suplimenta lipsa paturilor din centrele medicale, o sală imensă, folosită de regulă pentru conferințe, dar și o parte din stadionul local vor fi transformate în unități de campanie.

„În Houston sunt două tipuri de pacienţi: cei care au COVID şi cei care o să aibă COVID. Ca medic, grija mea e să nu se îmbolnăvească toţi odată şi cam aşa stau lucrurile în prezent. Sunt foarte mulţi şi asta îi va costa viaţa, pentru că nu avem suficiente resurse. COVID este o boală foarte schimbătoare. Ce ştiam cu câteva luni în urmă, nu mai e valabil acum. Felul în care tratăm pacienţii cu 2 luni în urmă este complet diferit faţă de ce fac acum”, a declarat Joseph Varon, Ofițer Medical Șef.

Relaxarea măsurilor de restricție în Texas nu a fost o decizie corectă, având în vedere că numărul cazurilor de contaminări a explodat în luna iunie. Pentru a ține sub control situația, autoritățile au decis să pună din nou lacăt pe ușile barurilor și cluburilor, redeschise inițial. „Dacă aș putea da timpul înapoi, probabil aș amâna redeschiderea barurilor”, a recunoscut Greg Abbott, guvernatorul Texas. Cu toate că beneficiază de cei mai mulți bani, americanii nu sunt deloc victorioși în lupta împotriva noului coronavirus, însemnând că acest inamic invizibil nu ține cont de nimeni și de nimic în calea sa. Dacă în Europa, pandemia pare să se mai slăbească, în SUA, coronavirusul a îmbolnăvit peste 2 milioane de americani. În ciuda faptului că reprezintă doar 4% din populația lumii, SUA au deja un sfert din numărul total al îmbolnăvirilor de Covid-19. Numărul total al deceselor înregistrate de americani depășește bilanțul victimelor a patru războaie luate împreună: Coreea, Vietnam, Irak și Afganistan.

De altă parte, o companie americană de biotehnologie a anunțat rezultatele preliminare pentru proiectul său de vaccin. Pentru că sistemul imunitar a 94% dintre cei 40 de voluntari a avut reacția scontată, compania vede aceste rezultate ca pe o victorie. „Chiar dacă am închis țara devreme, nu am avut o strategie coerentă și consistentă. N-am testat cât era nevoie. Și am redeschis mult prea devreme și prea mult. În SUA avem un președinte și un guvern federal care au lăsat deciziile la latitudinea responsabililor locali. I-au lăsat pe cont propriu”, a mărturisit, Dr. Ashish Jha, director al Institutului de Sănătate Harvard.

Întrebat de un reporter, „de ce nu au învățat americanii din lecțiile Italiei, care a suferit foarte mult de pe urma pandemiei de coronavirus”, dr. Walter Ricciardi a explicat: „în SUA sunt unii dintre cei mai buni cercetători și medici din lume. Dar cred că factorii de decizie au subestimat severitatea bolii”.

În timp ce epicentrul pandemiei s-a mutat către sudul și vestul țării, Dr. Sanjay Gupta, corespondent CNN încearcă că descrie situația. „Din nou suntem cu toții vulnerabili. E ca și cum ai avea cancer și faci chimioterapie. Dar întrerupi tratatamentul la mijloc și te superi că n-ai scăpat de cancer”, a declarat Gupta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page