top of page

Se împlinesc șase luni de la primele semne ale Coronavirusului în lume


Cu toate că a evoluat într-un mod spectaculos, planeta nu a fost niciodată pregătită pentru un atac biologic consemnat de un inamic invizibil. Timp de șase luni de zile, noul coronavirus a devenit spaima planetei, ucigând peste 500.000 de oameni și contaminând mai mult de 10 milioane de persoane. După ce a sistat economiile a sute de țări, aducându-le în criză chiar și pe cele mai dezvoltate, Covid-19 împlinește mâine șase luni de când trăiește printre oameni. În ciuda măsurilor de restricție impuse de autorități și eforturilor specialiștilor de a găsi un vaccin, pandemia de coronavirus este departe de a se fi încheiat. Mai mult, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) „pandemia se accelerează” și este nevoie ca întrega planetă să acționeze imediat, fără a aștepta un vaccin. „Mâine (marți, n.red) se împlinesc șase luni de când OMS a primit primele rapoarte despre un grup de cazuri de pneumonie cu cauză necunoscută, în China (…) Vrem cu toții să se termine. Dar realitatea dură e că este departe de a se fi încheiat”, a declarat astăzi, directorul general al organizației Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă online.

În timp ce autoritățile caută din răsputeri să țină sub control pandemia de coronavirus prin controlarea distanței socialei dintre oameni și obligativitatea purtării măștii de protecție, noul coronavirus continuă să facă victime atât în rândul persoanelor contaminate cât și a celor decedate.

Dacă Statele Unite și Brazilia rămân cele mai afectate țări de pe întreg globul, Italia începe să își revină ușor din coșmarul care a luat peste 34.000 de suflete umane. În ultimele 24 de ore, în Peninsulă s-au înregistrat doar șase decede provocate de noul coronavirus, reprezentând cel mai redus bilanț al victimelor după 28 februarie. În ceea ce privește numărul de contaminări, în ultimele 24 de ore, în Italia au fost confirmate 126 de noi cazuri de Covid-19, dintre care 78 în regiunea Lombardia. În total, italienii au raportat o cifră de 240.436 de infectări de la începutul pandemiei și până în prezent. În același context, și numărul pacienților internați la terapie intensivă este în scădere, momentan numai 96 de persoane fiind în această situație pe ansamblul Italiei. Cu toate că epidemie este sub control, autoritățile italiene continuă să monitorizeze cu atenție mai multe focare apărute în diferite regiuni ale țării. Ca o măsură de precauție, în Lombardia, regiunea cea mai afectată din Peninsulă, oficialii au decis să prelungească până la 14 iulie purtarea obligatorie a măștii chiar și în spațiile deschise. „Virusul este aici (...) Nu trebuie să renunţăm la ideea că normalitatea noastră trebuie să fie o normalitate diferită. Masca, astăzi un sacrificiu, este de asemenea utilă pentru acest lucru. Vom vedea la jumătatea lunii iulie dacă putem renunţa temporar la ea, dar cred că fiecare dintre noi trebuie să fie responsabil şi să înţeleagă că reducerea răspândirii virusului depinde şi de atitudinea personală”, a avertizat Giulio Gallera, responsabilul pentru sănătate din această regiune, cu rang de ministru în administraţia regională.

Slovenia de altă parte, a decis ca persoanele care vin din 22 de țări să nu trebuiască să intre în 14 zile de carantină. Din păcate, România nu se află în această listă, ea fiind inclusă de fapt, în „zona roșie”, ceea ce înseamnă că turiștii români vor fi obligați să stea 14 zile în carantină înainte de a se plimba liber pe teritoriul țării.

Situația pandemiei de coronavirus în Europa este cu atât mai frustrantă pentru europeni cu cât vara a venit cu o vreme călduroasă, ispitindu-i cu gândul la vacanță. În acest sens, măsurile împotriva Covid-19 sunt considerate necesare, „însă impactul lor asupra vieții private și a libertății trebuie să fie proporțional și temporar”, consideră Maria Arena, președinta subcomisiei pentru drepturile omului din Parlamentului European. „Criza provocată de pandemia de Covid-19 a pus la încercare unele dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Uniunea a avut un rol important în procesul de liberă circulație a mărfurilor și a serviciilor, inclusiv medicamente și echipamente, către țările care au nevoie cel mai mult de acestea, dar este foarte important să se revină la libertatea de circulație a cetățenilor. Europa nu este Europa fără asta”, a declarat Maria Arena, în cadrul unui interviu transmis pe Facebook.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page