top of page

Italia a depistat două noi focare de Covid-19


Aproape de finalul primei jumătăți a anului curent, planeta rămâne în continuare în luptă cu un inamic invizibil care a apărut în mod misterios într-un oraș chinezesc și care, cu o viteză foarte mare de răspândire a acoperit în maxim 2 luni, întreaga planetă. Astăzi, coronavirusul a ajuns să fie cea mai mare pagubă a omenirii de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Cu aproape 10 milioane de persoane contaminate, Covid-19 a luat viețile celor mai vulnerabili, punând în pericol nu doar sănătatea celor rămași, dar și economia țărilor mondiale.

În prezent, Statele Unite rămân cea mai afectată țară de pandemie, urmată de Brazilia. După ce a crezut că a învins virusul, Europa pare să resimtă greșelile relaxării prea devreme a măsurilor de restricție și s-a trezit că numărul cazurilor noi de coronavirus sunt în creștere. În Italia, recent au apărut două focare noi de Covid-19, după ce peste 100 de persoane au fost testate pozitiv. Potrivit postului italian de televiziune RAI, 43 de persoane sunt infectate la Mondragone, la circa 50 de kilometri nord-vest de Napoli și alte 60 la o firmă de curierat din Bologna, în nord. În Mondragone, virusul s-a răspândit printre lucrători bulgari din domeniul agricol. Conform președintelui regiunii Campania, Vincenzo de Luca, 700 de persoane au fost plasate rapid în izolare după ce au fost raportate 43 de contaminări cu Covid-19 în Mondragone.

Din păcate, aici s-au iscat foarte multe tensiuni după ce, în cursul dimineții de ieri, mai mulți zeci de indivizi au forțat cordonul de izolare pentru un marș de protest în oraș. În momentul aceka, locuitorii au izbucnit în furie, aruncând cu pietre în purtătorii de coronavirus. Potrivit Protv, „mai multe vehicule aparţinând unor rezidenţi bulgari au fost avariate, geamurile lor au fost sparte de către locuitori italieni care expuneau plăcile de înmatriculare ale acestor maşini ca pe un trofeu. Un alt vehicul a fost incendiat în timpul nopţii de joi spre vineri”.

Nevoită să intervină, poliția i-a obligat pe protestatari să se întoarcă în izolare, în timp ce aproximativ 50 de militari au sosit joi seara pentru a delimita și a face să fie respectată o zonă de izolare. „Nimeni nu trebuie să iasă din aceste imobile timp de 15 zile. Zona va fi controlată 24 de ore din 24 de poliţie, jandarmi şi armată. Dacă vor fi multe cazuri pozitive, voi plasa oraşul în carantină”, a declarat Vincenzo de Luca pentru presa locală. Conform poliției, zona plasată în carantină este formată din patru imobile, locuite majoritatea de bulgari, dintre care unii în situaţie ilegală, dar şi de familii italiene.

De altă parte, în Bologna, firma de curierat Bartolini, una dintre cele mai mari din Italia, a declarat că face tot posibilul pentru a opri răspândirea contaminărilor în rândul personalului său. „Micile focare raportate în ultimele 24 de ore ne arată că lupta nu a fost câştigată încă şi că trebuie să acţionăm cu precauţie în următoarele săptămâni”, a subliniat într-un comunicat ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza.

De la sfârșitul lunii februarie, când a fost depistat primul caz de coronavirus și până în prezent, Italia a raportat aproximativ 240.000 de contaminări și 35.000 de decese.

În Statele Unite, ultimele zile au înregistrat un număr de cazuri noi la fel de mare ca în perioada considerată vârful epidemiei. În timp ce numărul morților se apropie de 127.000, neoficial, cifra contaminărilor se estimează ca fiind de cel puțin 20 de milioane de persoane. După ce au avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus, California, Texas și Florida sunt lovite din nou de un val al pandemiei. Medicii și oficialii descriu situația ca fiind similară cu ce se întâmpla în New York pe la sfârșitul lui martie. „Suntem epuizați. Refolosim materialele de protecție, dublăm capacitățile de acționare, dublăm ventilatoarele și rezervele de oxigen… Dar nu este de ajuns”, a mărturisit Pritesh Gandhi, doctor la Primary Care Internal Medicine Physician. În timp ce autoritățile locale din Florida au oprit planul de redeschidere, în Miami purtarea măștii a devenit obligatorie. „Dacă nu vrem să închidem iar totul, singura opțiune pe care o avem acum este purtarea măștii în public. Obligatoriu”, a declarat Mayor Francis Suarez, primarul Miami.

Cu peste 2 milioane de infectări și 55.000 de decese, Brazilia s-a transformat într-un stat al groazei. După multe săptămâni în care a refuzat să trateze cu seriozitate pandemia de coronavirus, președintele brazilian, Jair Bolsonaru și-a călcat pe inimă și a oferit un rar moment de reculegere pentru victimele pandemiei, de data aceasta, purtând o mască de protecție.

În Mexic, peste 25.000 de persoane au murit de Covid-19, în timp ce alte 200.000 au fost contaminate. „În aproape trei luni, numărul de cazuri confirmate de contaminare cu coronavirus a ajuns la 202.951 până în prezent, în timp ce deplângem moartea a 25.060 de persoane în urma epidemiei, a declarat joi Jose Luis Alomía, directorul general al Departamentului de epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii din Mexic, în cadrul unei conferinţe de presă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page