top of page

Valul de caniculă venit peste Europa face imposibilă respectarea distanței sociale



Amenințarea coronavirusului pare să fie lăsată pe locul doi în ultimele zile, după ce un val de caniculă îi face pe oamenii să iasă din case și să se bucure de soare, după luni întregi de izolare la domiciliu. În ciuda faptului că în România, predomină ploile și inundațiile, în multe colțuri ale lumii, specialiștii au raportat temperaturi mult prea mari pentru perioada în care ne aflăm. Astfel, problema încălzirii globale devine din nou un subiect pe care experții caută să îl pună pe masa autorităților, avertizând cu privire la efectele nocive ale acesteia.

Cunoscut ca fiind cel mai rece loc de pe pământ, regiuni întinse din Siberia se confruntă de săptămâni bune cu un val de caniculă și incendii de vegetație, chiar și dincolo de Cercul Arctic. Într-o localitate unde în această perioadă a anului se aștepta o temperatură de 15 grade Celsius, zilele acestea s-a raportat un record de 30 de grade, determinându-i pe localnicii să meargă la plajă. „În ultimii trei ani, noi şi copiii am ieşit la baie începând cu 15 iunie. Când eram tânără, în copilărie, începeam mereu sezonul de înot în luna iulie”, mărturisește Vasilisa Ivanova, locuitor din Zhigansk.

Conform oamenilor de știință de la Institutul Permafrostului din Yakutsk, „în ultimii 10 ani, în Yakutsk, temperaturile au fost peste 30 de grade Celsius în fiecare an, în iunie. În 2012 cea mai mare temperatură în iunie şi iulie a fost 32 de grade, în 2013 am avut tot 32 de grade, în 2014 am înregistrat 35 de grade, o temperatură foarte mare, în 2015 am avut iar 35 de grade”.

Cu temperaturi exagerate pentru această perioadă a anului se confruntă și Suedia. În această țară scandinavă, săptămâna aceasta au fost înregistrate temperaturi mai mari cu 15 grade Celsius față de valorile normale. Caniculă este și în sudul Spaniei, unde termometrele au indicar joi 40 de grade Celsius. Această vreme nu este tocmai pe placul localnicilor, având în vedere că în Spania purtatul măștii de protecție împotriva coronavirusului este obligatorie în spațiul public.

În Marea Britanie, sute de mii de oameni au luat cu asalt plajele din sudul țării, uitând de măsurile de restricție impuse de pandemia de Covid-19. În cursul zilei de ieri, în Regatul Unit termometrele au arătat 32 de grade Celsius, devenind a doua cea mai caldă zi din 2020 până acum. Nevoia de a se răcori dar și de a se bronza, i-a găsit pe britanici într-un număr incredibil de mare, pe plajele din sudul țării, fiind aproape imposibil să se respecte distanțarea socială. „Cu cât oamenii stau mai apropiaţi, cu atât e mai mare riscul că virusul să se răspândească. Şi am văzut o revenire puternică a epidemiei în multe ţări care credeau că au virusul sub control. Aşa că... sunt motive serioase de îngrijorare”, a precizat David Harper, profesor Chatham House.

Din păcate, atmosfera nu a fost una la fel de relaxată precum s-au simțit localnicii. În cursul zilei au fost raportate mai multe incidente violente din cauza consumului excesiv de alcool, iar autoritățile din Bournemouth au emis o stare de alertă locală. „Sunt cifre incredibile, Dorset e un loc superb, dar jumătate de milion de oameni? Sunt condiţiile ideale pentru furtuna perfectă. Şi toate lucrurile care s-au petrecut acolo... nu despre asta ar trebui să fie vorba în Marea Britanie, în această perioadă de extremă urgenţă”, a precizat Tobias Ellwood, parlamentar britanic. Conform datelor de la meteorologi, canicula va fi înlocuită începând de astăzi cu furtuni în mai multe regiuni ale Marii Britanii.

La fel de cald a fost ți în Franța unde, pentru a doua zi consecutiv mercurul din termometre a sărit de 30 de grade Celsius. În timp ce unii localnici au căutat umbră, alții au profitat de razele soarelui pentru a prinde un bronz de vară. „Îmi place să mă uit la oamenii care joacă șah. Am stat închiși în casă atâta timp, iar acum ne bucurăm din plin de vremea de afară”, a mărturisit un localnic din Paris. O situație similară a fost întregistrată ieri și în Munchen unde, pe malurile râului Isar au fost supra-aglomerate de localnicii care au vrut să scape de caniculă.

În capitala Lituaniei, autoritățile au făcut o surpriză frumoasă locanicilor și le-a adus plaja în mijlocul orașului. Pentru a-i scuti de cele trei ore de condus până la plajele de la Marea Baltică, primarul orașului Vilnius a adaptat o plajă în condiții urbane pe care a instalat-o fix în centru. „Ne-am tot gândit ce am putea face pentru că locuitorii orașului Vilnius să simtă zilnic un aer de vacanță și totodată să reîmprospătăm orașul”, a precizat Remigijus Simasius, primarul orașului Vilnius. „Plaja improvizată are șezlonguri, vestiare, un teren de volei și o fântână pentru cei care vor să se răcorească. Locația i-a fermecat imediat pe lituanieni”, informează ProTv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page