Mai multe țări s-ar putea reîntoarce la măsurile de restricție după ce numărul cazurilor de Covid-19
Încântate că au putut face primii pași către normalitatea dinainte de pandemia de coronavirus, mai multe țări au realizat acum că relaxarea măsurilor de restricție impuse din cauza Covid-19 s-au dovedit a fi o capcană. În intenția de a-i ajuta pe oameni să iasă din impas, dar și de a reporni economia, mai multe guverne europene au făcut treptat pașii necesari către revenirea la ce a însemnat viața înainte ca Europa să devină un focar de coronavirus. La numai o lună de când aceste restricții au fost relaxate în majoritatea statelor europene, milioane de oameni se văd nevoiți să facă un pas înapoi de la restricții. Din cauza unei explozii de cazuri noi apărute la un abator din Germania, autoritățile au decis să impună carantina în două districte ale țării. O mie dintre cei contaminați deja cu Covid-19 sunt români. Practic, un sfert dintre angajații români ai abatorului Tonnies din Ghiutersloh au fost deja confirmați cu noul coronavirus. În timp ce autoritățile caută să înțeleagă dacă virusul se răspândește în comunitate, localnicii s-au trezit cu garduri în jurul blocurilor. „Se discută varianta aşa-numitei testări secvenţiale, adică să testăm angajaţii la fiecare două săptămâni. Însă, pentru asta ar fi nevoie de proceduri mai ieftine, pentru că nici măcar o societate bogată precum cea germana nu-şi permite atâtea teste, fiecare costând peste 50 de euro fiecare”, a declarat Martin Exner, de la Institute of Hygiene and Public Health. În opinia expertului, industria cărnii este în principal susceptibilă la răspândirea coronavirusului din cauza condițiilor de lucru ce presupun muncă fizică intensă, în interior rece și în imediata apropiere a altor muncitori. „În sala de tranşare, aerul este recirculat în mod repetat. Iar aerul recirculat păstrează aerosolii în mişcare. Acesta este unul dintre factorii de risc de care nu s-a ţinut seama până acum. Acesta e principalul mesaj pe care îl am de transmis”, a adăugat Martin Exner.
Recent și guvernul bulgar a decis să facă un pas înapoi din avântul luat către întoarcerea la normalitate prelungind starea de urgență până pe 15 iulie. În condițiile în care ieri au fost înregistrate 130 de cazuri noi, datele arată că în ultimele 2 săptămâni, numărul zilnic de cazuri s-a multiplicat cu 3. Potrivit Ministrului bulgar al Sănătății, Kiril Ananiev, săptămâna trecută au fost raportate 606 de cazuri noi, reprezentând cel mai grav bilanț săptămânal de la începutul crizei. În total, Bulgaria a înregistrat 4.114 contaminări și 208 decese. Creșterea cazurilor de coronavirus l-a determinat pe Ananiev să reintroducă obligativitatea portului măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport în masă. „Avem o intensificare a epidemiei și o răspândire mai mare a coronavirusului”, a informat ministrul într-o ședință de guvern. Pe viitor, acesta dorește să adopte măsuri mai dure, precum și menținerea interdicțiilor de călătorie în Bulgaria din majoritatea țărilor din afara Uniunii Europene.
În Statele Unite ale Americii situația pare să nu fie una mai bună. După ce mai multe state au adoptat relaxarea măsurilor de restricție, Universitatea Washington a informat că numărul americanilor răpuși de Covod-19 ar putea depăși 179.000 până la 1 octombrie. Potrivit experților, mai mult de jumătate din statele federale americane înregistrează creșteri abrupte ale numărului de cazuri de infectare, de la o săptămână la alta. New York, New Jersey și Connecticut sunt nevoite acum să ceară americanilor care vin din alte 9 state federale să intre în carantină timp de 14 zile.
În Marea Britanie, a doua cea mai călduroasă zi a anului i-a ispitit pe mii de oameni să iasă la plajă în stațiunea turistică Bournemouth de pe coasta de sud. Potrivit oficialilor, scenele din regiunea Dorset, arătându-i pe oameni înghesuiți și nerespectând distanța socială sunt îngrozitoare. Cu 33 de grade atinse, joi au fost scoate de pe plaja 33 de tone de gunoi. În ciuda faptului că poliția a îndemnat cu disperare oamenii să păstreze distanța și să se gândească de două ori înainte de a se îndrepta spre zonă, oamenii nu au ascultat, iar autoritățile s-au văzut nevoite să aplice 558 de amenzi și să se ocupe de campingurile ilegale, gunoaie, comportamentul antisocial și inclusiv de persoanele aflate în stare de ebrietate care blocau drumurile. „Autoritățile au declarat că a fost un adevărat haos cauzat de un volum semnificativ de oameni care se îndreptau către zona cu plajă, unde unii oameni erau atât de dornici să obțină un loc bun pentru a se bronza încât au făcut camping peste noapte pe plajă”, explică ProTv.
Din cauza acestot scene, medicul șef al Angliei, Chris Whitty, a avertizat asupra creșterii noilor cazuri de Covid-19 dacă britanicii nu urmează sfatul de a păstra distanțarea socială. Acesta a îndemnat oamenii să se bucure de vreme într-un mod sigur pentru toți.