top of page

Pandemia de coronavirus riscă să pună interdicție cetățenilor din Brazilia, Rusia și SUA pe teritori


Teama de coronavirus este cu atât mai mare cu cât multe țări aia au reușit să țină în frâu pandemia, după ce au înregistrat un bilanț înfricoșător de pierderi umane cauzate de acest inamic invizibil. Încercând să protejeze atât cetățenii cât și economia, mulți guvernanți au decis să relaxeze măsurile de restricție impuse din cauza pandemiei însă sunt gata să „sufle și în iaurt” pentru a evita un posibil al doilea val. La nivel european, Uniunea Europeană este gata să își protejeze cetățenii cu orice preț. În această situație, liderii de la Bruxelles sunt pregătiți chiar și pentru închiderea granițelor statelor membre pentru a se asigura că niciun caz nou nu va fi importat din afară.

Pentru că este cea mai afectată țară de noul coronavirus, Statele Unite ale Americii au fost puse în temă că ar putea risca interzicearea accesului cetățenilor săi din cauza noiloe focare de Covid-19. Mai mult, în prezent există chiar și țări europene care au început să înregistreze o creștere a numărului de contaminări după ce mai multe măsuri au fost relaxate. Totuși, situația de peste ocean îi determină pe europenei să nu își dorească o tranziție între continente până când nu i-a sfârșit pandemia. După ce au crezut că sunt în controlul luptei cu Covid-19 și au decis să relazexe măsurile de restricție, unele țări precum Bulgaria, Croația sau Portugalia au început să raporteze brusc, creșteri semnificative ale cazurilor de contaminări cu coronavirus.

În acest sens, guvernul de la Sofia a decis reintroducerea obligativității purtării măștii în spațiile închise și la evenimentele în aer liber, în timp ce guvernul portughez a rămas surprins de faptul că 17 țări europene au interzis ori limitat accesul cetățenilor portughezi pe teritoriile lor după ce Portugalia a raportat un număr crescut de teste pozitive.

Faptul să SUA au trecut de 2 milioane de contaminări și peste 120.000 de decese i-a pus pe gânduri pe diplomații de la Bruxelles. „Nu-mi place s-o spun, dar vor fi tot mai multe state cu creştere a numărului de cazuri, virusul continuă să se răspândească”, avertizează Dr. Sanjay Gupta, corespondent CNN. „Ştim că e mai puţîn probabil ca tinerii să facă forme grave ori să moară de COVID-19. Problema e că, în felul ăsta, virusul se împrăştie tot mai mult, pentru că aceşti tineri au părinţi şi bunici”, completează Ashish Jha, director Harvard Global Health Institute. În SUA, în sudul și în vestul țării au apărut noi focare, inclusiv în Arizona, unde noaptea trecută, Donald Trump a mers într-o vizită la celebrul zid ridicat la frontiera cu Mexicul. Dincolo de acest zid, pandemia este un coșmar care nu se mai termină. Numărul cazurilor crește rapid, decesele s-au dublat într-o singură săptămână, iar crematoriile abia mai fac față numărului uriaș de morți. „Adevprul e că pandemia nu s-a terminat. Își arată colții zi după zi”, a mărturisit Juan Carlos Cruz Gonzalez, lucrător la crematoriu.

Dincolo de graniţă, pandemia e o realitate cruntă. Numărul cazurilor creşte rapid, decesele s-au dublat într-o singură săptămână, iar crematoriile abia mai fac faţă numărului uriaş de morţi. Cu toate acestea, autoritățile mexicane sunt nevoite să ridice din măsurile de restricție pentru a putea reporni economia. „Până la urmă, decizia guvernului este şi curajoasă şi dureroasă în acelaşi timp: redeschid economia şi permit oamenilor să revină la lucru ca să-şi poată câştiga existenţa şi ştiu că, dacă fac asta, există riscul că cimitirele să fie tot mai aglomerate”, informează Matt Rivers, corespondent CNN.

În contextul în care mai multe țări din afara Uniunii Europene se zbat în continuare cu pandemia de coronavirus, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să își mențină granițele închise pentru cetățenii din afara Blocului comunitar, cel puțin până în iulie. În prezent însă, oficialii lucrează la o abordare care să înlocuiască această abordare generală cu recomandări adaptate pentru fiecare țară în parte. În cursul zilei de astăzi, diplomații UE s-au întâlnit pentru a dezbate acest subiect. Potrivit unor surse UE, numărul infecțiilor la 100.000 în ultimele două săptămâni ar urma să fie un criteriu important. Pentru că pragul maxim ar putea fi stabilit la 16 la 100.000 (media din UE în prezent), cetățenii din SUA, Rusia și Brazilia ar putea avea în continuare interdicția de intrare pe teritoriul Blocului Comunitar. În calcul vor fi luate și criterii diferențiabile din punct de vedere al trendului de infecții stabil sau în declin.

Potrivit unei analize a ultimelor două săptămâni publicate marți de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, majoritatea ţărilor UE, Canada, Australia, Turcia, China şi de asemenea multe state africane au o rată a infecţiilor de sub 20. De altă parte, Brazilia, Peru şi Arabia Saudită au peste 120 de cazuri la 100.000 de persoane, în timp ce în SUA, Rusia şi Africa de Sud, rata este între 60 şi 120.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page