top of page

Trump cere încetinirea testării de Covid-19 pentru ca SUA să nu mai înregistreze un număr atât de ma


Sezonul estival și dorul oamenilor de a-și relua cursul normal al vieții de dinainte de pandemia de coronavirus, i-a determinat pe guvernanții unui număr mare de țări să relaxeze măsurile de izolare și să ridice interdicția de a călători atât în interiorul țării cât și în afara acesteia. Din păcate, la nivel mondial, nu toate statele lumii se pot bucura de acest prilejiu. Dacă Europa pare să își revină treptat din coșmarul trăit odată cu Covid-19, Statele Unite încă se mai luptă cu acest inamic invizibil.

În ciuda faptului că președintele american, Donald Trump dă în continuare asigurări că SUA a depășit atât criza sanitară cât și pe cea economică, specialiștii trag un semnal de alarmă și avertizează că numărul cazurilor noi de coronavirus nu încetinește. Mai mult, potrivit experților, ridicarea restricțiilor a fost o decizie grăbită care a pus în risc viețile a milioane de suflete. Din dorința de a nu își pierde popularitatea dar și de a se promova precum un erou în vremuri de nefast, liderul de la Casa Albă a decis că pericolul coronavirusului în Statele Unite a trecut și astfel, oamenii se pot întoarce din nou la muncă, chiar dacă, pandemia de Covid-19 a făcut 21 de milioane de șomeri noi.

În ultimele zile, mai mult de 7 state americane au înregistrat recorduri de cazuri noi. Printre acestea Florida, unde au fost depistate aproape 4.000 de persoane infectate. „Florida a avut într-o singură zi 3.822 de cazuri noi, iar vârsta medie a scăzut sever. În martie, era de 65 de ani. Acum e de 37 de ani”, informează Rosa Flores, corespondent CNN. În Texas, oficialii se tem că situație este departe de a se stabiliza. „Creșterea bruscă a numărului de spitalizări e reală și e mai periculoasă decât a fost vreodată. Ideea e să nu politizăm, să nu ne indignăm, să nu căutăm să ajungem în lumina reflectoarelor. Hai să lucrăm împreună, dovezile sunt cât se poate de clare că măștile previn răspândirea bolii”, explică Lina Hidalgo, judecător.

Rugămințile autorităților pentru ca oamenii să păstreze distanța socială sau să poarte măști pare să nu aibă un ecou printre cetățeni. În Pheonix, Arizona, măștile sunt obligatorii însă mulți refuză să își acopere gura și nasul crezând că au mai degrabă un efect placebo.

Disperarea celor din urmă este cu atât mai mare cu cât criza sanitară a adus cu sine și o criză economică în urma căreia tot mai mulți americani apelează la băncile de alimente pentru a-și hrăni familiile. „Cererea e mai mare ca niciodată. Reprezentanţii asociaţiei spun că au o creştere de 600% a numărului de familii care au nevoie de mâncare”, informează Randy Kaye, corespondent CNN. În comparație cu Uniunea Europeană unde măsurile impuse au fost stricte și unde acum se înregistrează mai puțin de 5.000 de cazuri noi pe zi, Statele Unite înregistrează de cinci ori mai multe, iar cifrele sunt în creștere. „Europenii au menţinut carantina mai mult timp şi mai uniform. Nu toate ţările, vorbim de Italia şi Spania. Şi nu au redeschis până când cazurile nu au scăzut semnificativ”, descrie Dr. Ashish Jha, director Harvard Global Health Institute.

Pentru că orice comparație cu cifrele și succesul înregistrat de alte țări în lupta cu noul coronavirus nu îi fac cinste, Donald Trump a cerut autorităților sanitare să încetinească ritmul depistării de Covid-19 pentru că aceasta provoacă o creștere a numărului de cazuri detectate în SUA. Fără a explica dacă este o glumă sau vorbește serios, președintele american a afirmat în fața mulțimii de simpatizați ai săi reuniți la Tulsa, în Oklahoma, că depistarea este o armă cu dublu tăiș. „Iată partea cea rea: când facem acest volum de teste, găsim mai mulţi oameni, găsim mai multe cazuri. Atunci am spus echipei mele: încetiniţi testarea! Ei fac teste şi teste…” a declarat liderul de la Casa Albă în cadrul acestui prim miting organizat în timpul pandemiei în SUA.

Sub rezerva anonimatului, un responsabil pentru Casa Albă a încercat să explice că președintele „glumea, evident, pentru a denunţa acoperirea mediatică absurdă”.

Cu peste 2,2 milioane de contaminări și aproape 120.000 de morți, Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară de noul coronavirus. Printre cei infectați se numără și șase membri ai echipei de coampanie ai lui Trump. Aceștia au fost plasați în carantină doar cu câteva ore înaintea mitingului din Tulsa. De altă parte, pentru a elimina orice îndoială cu privire la posibilitatea contactării virusului, președintele american a dat asigurări că are o stare bună de sănătate. „Dacă este vreo problemă, vă voi spune. Este ceva care nu îl privește pe Joe Biden, pot să v-o spun” a declarat președintele republican în vârstă de 74 de ani, referindu-se la rivalul său democrativ în vârstă de 77 de ani, pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page