top of page

Cu 21 de milioane de șomeri noi, Donald Trump laudă SUA ca fiind cea mai grozavă economie din istori


Pandemia de coronavirus a dezvoltat nu doar o criză sanitară și socială ci și una economică. Fiecare țară afectată a trebuit să își„trimită” oamenii în izolare și să impună restricții de circulație pentru a face față valului de coronavirus și răspândirea epidemiei. Suspendarea locurilor de muncă, a călătoriilor în interiorul dar și în afara țărilor au dus la o criză economică fără precedent. Lunile întregi în care personalul medical din întreaga lume și-a riscat viața pentru a-i salva pe cei contaminați cu Covid-19, iar experții au încercat din răsputeri să găsească un vaccin care să oprească noul coronavirus, multe afaceri s-au dus pe val, în timp ce o varietate de serviciuri s-au sistat pe termen nelimitat.

La nivel mondial, Statele Unite sunt cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus. Cu peste 2 milioane de infectări și peste 115.000 de decese, americanii au suferit de teamă, sănătate și acu, foame. Potrivit celor mai recente date oficiale, în momentul de față sunt 21 de milioane de americani, șomeri strict din cauza pandemiei. Această situație inedită în care un inamic invizibil i-a ținut cu forța în case și le-a luat multora locurile de muncă, îi determină să ceară ajutor ca să nu moară de foame. Mai grav este că 75% dintre donațiile făcute în mod obișnuit de marile rețele de magazine au încetat iar băncile de alimente nu mai fac față cererii.

În timp ce milioane de americani se zbat să supraviețuiască de azi pe mâine, pentru că nu își pot procura hrana, Casa Albă anunță cu fast faptul că economia americană își revine fulgerător după valul pandemic. „Avem cea mai grozavă economie din istorie. Cea mai formidabilă redresare economică din istoria Americii”, a declarat astăzi, președintele Donald Trump.

Potrivit unei mame a patru copii din Maryland, situația este cu adevărat îngrijorătoare. „Până primesc ajutorul necesar, aș putea fi deja mort. De fiecare dată când deschizi frigiderul și vezi că sulfă vântul prin el, când nici măcar lapte nu mai ai, e greu. Nu e ca atunci când ai loc de muncă și, dacă iți lipsește ceva, doar dai fuga la magazin”, a împărtățit Larry Threatt, femeia care și-a pierdut slujba de vânzătoare în aprilie, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Din cauza noului coronavirus și a condițiilor de viață pe care le impune această pandemie, băncile americane de alimente s-au trezit brusc că trebuie să ajute cu 60% mai mulți oameni decât în mod normal. Cererea este atât de copleșitoare încât produsele nici nu apucă să ajungă pe raft. „Puteți vedea rafturile goale. Noi provizii sosesc, dar dispar aproape imediat, așa că inventarul nostru e la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Numai în aprilie, am achiziționat de 3 ori mai mult decât în tot anul trecut”, a declarat Radha Muthiah, președinte Capital Area Food Bank.

Aceiași situație este întâlnită nu doar în Statele Unite ci și în multe alte țări ale lumii. În Marea Britanie, de exemplu, 2,4 milioane de familii au depus cereri pentru ajutor social după ce au rămas de azi pe mâine fără locuri de muncă. În Germania, Cancelarul Angela Merkel a atras atenția asupra riscului ca mișcările populiste și extremiste să profite de pe urma situației economice tot mai dificile. „Pandemia și colapsul economic asociat pandemiei reprezintă cele mai mari provocări în istoria Uniunii Europene. Nu trebuie să permitem pandemiei să destrame perspectivele economice ale țărilor membre și, implicit, să fragilizeze piață comună, un element fundamental al UE. Și trebuie să combatem cu fermitate riscul oricărei dezbinări în interiorul UE. Să nu fim naivi, forțele anti-democratice, mișcările radicale autoritare, abia așteaptă o criză economică pentru a o exploata politic”, a transmis Angela Merkel.

Referitor la lupta împotriva pandemiei, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății speră la sute de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19 până în 2021, NATO a întocmit un plan de acțiune pentru scenariul unui potențial val doi al pandemiei. Potrivit Alianței Nord-Atlantice, cele 30 de state membre urmează să constituie un stoc comun de echipamente medicale și un fond cu resurse financiare care să fie folosit pentru achiziția de produse medicale esențiale. „Este prea devreme pentru a spune vorbi despre dimensiunea fondului sau despre data când stocul de echipamente va fi disponibil, însă unii aliați au început deja să avanseze angajamente și unele contribuții, care vor fi disponibile foarte curând. Misiunea principală a NATO în contextul pandemiei de coronavirus este să asigure că această criză sanitară nu devine o criză de securitate”, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page