top of page

China se teme că este lovită de al doilea val al pandemiei de Covid-19


Apărută din neant și venită ca o undă de șoc pentru o planetă relativ dezvoltată comparativ cu ultimele decenii, pandemia de coronavirus a „măturat” toate părerile specialiștilor despre cât de pregătită este lumea pentru o amenințare biologică. Creând un dezastru economic, medical și social, pandemia a devenit în numai câteva luni, cel mai dezastruos eveniment care a schimbat planeta în ultimul secol. Izbucnită în decembrie, anul trecut, într-un oraș din China, pandemia de Convid-19 a ajuns în prezent pe teritoriile întregii lumi, lăsând un val de suferință, îngrijorare și teamă. Cu un bilanț de peste 8 milioane de contaminări la nivel mondial, acest inamic invizibil pare să nu fie învins. În ciuda faptului că Europa înregistrează o scădere a numărului de cazuri noi și de decese, în lume, situația nu este la fel de încurajatoare.

Statele Unite, Brazilia și India se luptă din greu cu amenințarea acestui virus. În India, situația este atât de gravă încât autoritățile raportează zilnic, un număr de 2.000 de morți. Bilanțul total al deceselor a crescut la 11.903, această creștere fiind determinată în special de reviziuirea cifrelor la Mumbai, cel mai afectat oraș. Din cauza unei erori la numărarea victimelor, orașul a „pulsat” cu încă 832 de morți. De altă parte, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 400 de decese în capitala New Delhi.

Cu numai o zi în urmă, bilanțul total al morților cauzate de coornavirus era de 9.900 în toată India. Potrivit experților, numărul continuă să fie subevaluat, dar cu toate acestea, rămâne în continuare departe de bilanțul victimelor din Europa Centrală sau din Statele Unite. După două luni și jumătate de restricții, confruntat cu o economie în dificultate, premierul indian, Narendra Modi a decis să ridice cele mai multe dintre măsurile draconice de izolare impuse, lăsând totuși câteva active.

Raportând un număr de 354.065 de contaminări cu Covid-19, India este încă departe de vârful pandemiei. Conform specialiștilor se estimează ca acesta să fie atins abia peste câteva săptămâni, în condițiile în care, în prezent, sistemul de sănătate al țării este deja depășit de afluxul de persoane infectate cu virusul. În lupta cu epidemie de Covid-19, autoritățile indiene au decis echiparea a circa 500 de vagoane ale căilor ferate indiene cu dispozitive medicale pentru tratarea pacienților infectați.

În aceiași situație îngrijorătoare se află și China. Cu toate că a existat o perioadă în care atât cetățenii cât și autoritățile au respirat ușurate, recent, în Beijing au apărut noi cazuri de coronavirus. Reprezentând țara unde a izbucnit pentru prima dată cazurile de coronavirus, China se teme ca nu cumva să aibă de a face cu al doilea val al pandemiei. Noul focar din Beijing, localizat într-o imensă piață alimentară, este descris de autoritățile chineze drept „extrem de sever”. Îngrijorați, oficialii au închis aproximativ 30 de cartiere și zone rezidențiale, cu o populație de câteva milioane de locuitori. „Beijingul va lua cele mai hotărâte, decisive și stricte măsuri pentru a stinge acest nou focar”, a declarat purtătorul de cuvânt la consiliul care administrează capitala chineză. Locuitorilor avizați de acest nou focar și s-a spus clar că nu au voie să părăsească orașul.

Potrivit localnicilor, zeci de mii de oameni trec prin piața respectivă unde se vinde pește și carne. Pentru a detecta la timp posibile cazuri de coronavirus, autoritățile efectuează zeci de mii de teste, iar o armată de oameni a fost mobilizată pentru anchete epidemiologice, care să identifice persoanele de contact ale celor infectați. Întrebat de faptul că anterior, în Wyhan, virusul a fost detectat tot într-o piață alimentară, epidemiologul șef al Chinei a evitat să dea un răspuns clar; „Este o întrebare foarte interesantă şi foarte importantă. Nu înţelegem încă (legătura). Cele două evenimente anterioare arată că totul a început de la o piaţă în care se vindeau carne şi fructe de mare. În acel mediu, în general rece şi umed, care permite virusului să supravieţuiască mult timp”, a încercat să explice expertul.

În prezent, Beijingul raportează peste 100 de noi infecții în condițiile în care timp de două luni, a fost semnalat un singur pacient infectat, iar acela venit din afara Chinei. Potrivit autorităților, chinezii depun eforturi considerabile pentru a opri un nou val al pandemiei și a evita astfel, plasarea în carantină a imensei capitale chineze, cu o populație de 20 de milioane de locuitori.

Între timp, autoritățile sanitare americane ar decis să retragă clorochina ca tratament pentru Covid-19 pe motiv că acesta nu ar fi adus nicio îmbunătățire a stprii de sănătate a pacienților și nici nu a redus perioada de infectare sau riscul de decese din cauza coronavirusului. „Agenţia pentru Medicamente (FDA) a retras așa-numită autorizaţie în caz de urgenţă. A fost politica lor de a le spune medicilor că pot folosi chlorochina pentru a trata pacienţii de coronavirus în anumite circumstanţe de urgenţă. Cred că FDA a luat o decizie proastă. În primul rând pentru că a acordat autorizaţia de folosire în caz de urgenţă”, a transmis Steven Nissen, cercetător și consultant FDA.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page